האם שילמתם את שובר תשלומי ההורים לעיריית חולון?תשלום נסתר מתחבא בדף התשלומים ואנחנו מצאנו לכם דרך לא לשלם אותו
הורים רבים פנו למערכת וציינו ששמו לב למשהו מוזר בתשלומי ההורים.
בזמן שהם נגשו לשלם עבור השאלת הספרים הם נדרשו לשלם תשלום עבור הנהגת ההורים.
שניסו לשלם זאת בנפרד נאמר להם שאי אפשר.
פנינו לעיריית חולון שנתנה לנו תשובה מפתיעה אך תחילה נעשה סדר בנושא תשלומי ההורים.
בתחילת השנה פרסמנו כאן את כל המידע לקראת פתיחת שנת הלימודים התשפ"ג מאת משרד החינוך.
בין הנושאים שפרסמנו היה נושא תשלומי ההורים:
תשלומי הורים – כללי
הפעילות במוסדות החינוך מתבססת בעיקרה על שירותים הניתנים על-ידי המדינה ועל ידי הרשויות המקומיות במסגרת לימוד חינם: העסקת מורים, מנהלים, עובדי חינוך ומינהל אחרים, וכן בנייה ואחזקה של מוסדות חינוך. אך יש שירותים ומוצרים שהמדינה והרשות המקומית אינן מחויבות לתיתם חינם. לכן ההורים נדרשים לממנם.
תשלומי הורים לסוגיהם
תשלום חובה
ביטוח תאונות אישיות
תשלומי רשות
משרד החינוך מפרסם בכל שנה את הסכומים המרביים המותרים לגבייה עבור כל אחד מן השירותים הנוספים המנויים להלן. תשלומים אלה סוכמו עם ועדת החינוך של הכנסת, בתיאום עם מרכז השלטון המקומי, עם ארגון ההורים הארצי, עם רשות ההסתדרות לצרכנות ועם גורמים נוספים. התעריפים המרביים והמומלצים מתפרסמים מדי שנה בסמוך לפתיחת שנה"ל.
תשלומי הרשות הם בגדר רשות בלבד. לפיכך אין לחייב בתשלום הורה שאינו מעוניין בקבלת השירות, ואין להתנות מתן שירות אחד במתן שירות אחר. אם הוחלט לקיים את השירות (רשות) למרות אי-הסכמת כל ההורים, יש לשתף את כל התלמידים בשירות האמור או לחלופין לדאוג לפעילות חינוכית אחרת לתלמיד אשר אינו משתתף בשירות (כגון שילובו בכיתה אחרת, או פעילות בספריית ביה"ס וכד'). אין למנוע מתלמידים השתתפות בפעילויות בשל אי תשלום עקב קשיים כלכליים, ויש למצוא פתרונות דרך הרשות המקומית והנהלת בית הספר לשתפם.
להלן פרוט תשלומי הרשות:
שיעורי שחייה, טיולים וסיורים לימודיים (ובכלל זה של"ח), השאלת ספרי לימוד (כולל חוברות עבודה), סל תרבות, מסיבות, דמי חבר לארגון ההורים הארצי ולוועד ההורים המוסדי/היישובי.
רכישת שירותים מרצון
שירותים המוצעים על ידי בית הספר, בדרך כלל כדי לחסוך בהוצאות על ידי רכישה מרוכזת, או שהם ניתנים לנוחיות ההורים. השירות או המצרך והתשלום עבורם הם במסגרת "קונה מרצון ומוכר מרצון". גבייה לשירותים אלה חייבת לקבל את אישור כל הורי התלמידים המקבלים את השירות ואת אישורו של מפקח בית הספר. בשום מקרה אין לחייב תלמידים להזדקק לשירותים אלה ולחייב את ההורים ברכישתם.
אפשר לקיים שירותים אלה במסגרת יום הלימודים או אחריו. אם יופעל השירות במהלך יום הלימודים, ישותפו בו כל התלמידים, ובכלל זה מי שלא שילמו עבורו.
להלן דוגמאות לרכישת שירותים מרצון:
חוגים ובתי תלמיד, ריתמוזיקה (אם היא איננה תכנית לימודים נוספת), רכישה מרוכזת של ספרי לימוד כאשר המוסד החינוכי אינו מקיים תכנית להשאלת ספרי לימוד, שימוש באינטרנט, רכישת תוכנות ולומדות למחשב, פרויקטים לימודיים, תלבושת אחידה (לפי החלטת המוסד החינוכי, בתיאום עם ועד ההורים המוסדי ובהסכמת כל ההורים), הזנה (בגני ילדים ובמוסדות חינוך, כחלק מההוויי ומהמסגרת החברתית), תמונה כיתתית, עלון כיתה, עיתון בית הספר, קרן "קרב".
ביטוח תאונות אישיות
על פי חוק, כל תלמיד במדינת ישראל מבוטח בביטוח תאונות אישיות באמצעות הרשויות המקומיות, ובכפוף לתשלום ההורים, בעלות הנקבעת ומאושרת מידי שנה ע"י ועדת החינוך של הכנסת. ביטוח תאונות אישיות מתבצע על ידי רשויות החינוך המקומיות. הביטוח מעניק כיסוי ביטוחי לתלמידים שנגרם להם היזק גופני כתוצאה מתאונה שאירעה במקום כלשהו בשטח מדינת ישראל והשטחים המוחזקים, בכל ימות השנה, בכל שעה משעות היממה, בין שיש לה קשר לפעילות המוסד החינוכי ובין אם לאו.
החל משנת הלימודים תשע"ז, פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים הורחבה לכסות מקרי ביטוח הנובעים מהיזק גופני המתרחש בחו"ל, לרבות תאונת דרכים שבהן נפגע תלמיד/ה ו/או הורה מבוטח בעת שהייתם בחו"ל מטעם המוסד החינוכי ו/או הרשות המקומית ו/או משרד החינוך.
האם כל תלמיד מבוטח בביטוח תאונות אישיות?
על פי החוק, הרשות המקומית היא האחראית לבטח את תלמידיה. בעל מוסד חינוך מוכר שאינו רשמי חייב לוודא עם הרשות המקומית כי תלמידי מוסדו אכן מבוטחים.
על מי חלה חובת התשלום עבור ביטוח תאונות אישיות?
דמי הביטוח נגבים מהורי התלמידים כתשלום חובה, ושיעורם מאושר על ידי ועדת החינוך של הכנסת.
על מנת ליצור שוויון בנטל דמי הביטוח, בוצעו ביולי 2016 תיקוני חקיקה בחוק לימוד חובה ובמסגרתם חויבו הרשויות להתקשר בחוזה ביטוח תאונות לתלמידים עם זכיין אחד בלבד הנבחר במכרז פומבי שעורכת חברה משותפת לכלל הרשויות.
הקלת נטל ההוצאות
ניתן לחלק את תשלום אגרת השירותים הנוספים ואת כל הגביות מההורים למספר תשלומים, למשפחות ברוכות ילדים, להורים המתקשים לשלם בתשלום אחד ולהורים שיש להם יותר מילד אחד במוסדות חינוך. יש לאפשר להורים לשלם בצ'קים דחויים או בהוראות קבע.
הענקת מלגות לתלמידים שהוריהם מתקשים לשלם עבור אביזרי לימוד ופעילויות חינוכיות וחברתיות
משרד החינוך מקצה תקציב למלגות שמטרתן לסייע לתלמידים שיד הוריהם אינה משגת לממן רכישת ספרים, אביזרי לימוד ופעולות העשרה לימודיות, חינוכיות וחברתיות. המלגות מיועדות לתלמידים בבתי הספר שבפיקוח ממלכתי וממלכתי-דתי וכן לרשתות החינוך העצמאי ומעיין החינוך התורני המלמדים את תוכנית הליבה.
יובהר כי המלגות נועדו לסייע במימון תשלומי ההורים ולכן לא תוענק מלגה שאיננה לכיסוי הוצאות לצורכי חינוך באמצעות בית הספר.
ההקצאה לבתי הספר נעשית על פי תבחינים סוציו־אקונומיים. גודל התקציב לכל מוסד נקבע על פי שכבת הגיל והעשירון שבו בית הספר נמצא על מדד הטיפוח, והוא יחסי למספר התלמידים.
על הנהלת בית הספר לוודא שכל התלמידים הזקוקים לסיוע יהיו מודעים לקיומו של תקציב המלגות. הפרסום ייעשה במצורף למכתב הבקשה לתשלומי הורים וכן על לוחות המודעות במשרדי בית הספר.
חינוך חובה חינם מגיל 3
החל משנת הלימודים התשע"ו חייבים כל הילדים בגילאי 3-4 לבקר בגן בבעלות של הרשות המקומית (גנים רשמיים) או בגן פרטי בעל רישיון הפעלה (גנים מוכרים שאינם רשמיים).
גנים רשמיים (בבעלות הרשות המקומית) פועלים בימים א'-ה', בשעות 07:55-14:00, וביום ו' עד השעה 12:45.
גנים מוכרים שאינם רשמיים פועלים בימים א'-ה', בשעות 07:55-13:20, וביום ו' עד השעה 12:45.
איסור גביה עבור רישום למוסד חינוכי
ככלל, אין לגבות תשלום עבור רישום תלמידים למוסדות חינוך ואין להתנות רישום תלמידים בתשלום כלשהו.
פעילות חלופית לתלמיד שהוריו לא שילמו בגין תכנית קרב
תכניות קרב מיועדות לכלל התלמידים במוסד החינוכי. כדי לשלב את פעילות קרב במהלכו של יום הלימודים (ולא רק בסופו) יש לקבל את הסכמת 75% מההורים לפחות. תלמידים שהוריהם אינם מעוניינים שישתלבו בתכנית, ישובצו בפעילות חלופית בבית הספר. אם התנגדות ההורים נובעת מקשיים כלכליים, תדאג הרשות המקומית למתן הנחות ולהקלות בתשלום לתלמידים אלה עבור השתתפותם בתכנית קרב.
אישור תשלומי הורים – תשפ"ג
עדת החינוך של הכנסת אישרה את הסכומים המרביים לגבייה לשנת הלימודים התשפ"ג.
חוזר התשלומים של בית הספר מחויב באישור ועד ההורים המוסדי ובאישור הגורם המאשר מטעם המחוז שיופק באמצעות המערכת הממוחשבת "אפיק". יש להזין למערכת האפיק את הסכומים המבוקשים בעד השירותים שבתשלומי הורים.
בבתי הספר – אין לגבות כספים מההורים בטרם אושר חוזר התשלומים המוסדי על ידי המפקח או גורם אחר מוסמך במחוז באמצעות מערכת "אפיק".
בגני הילדים – אין לגבות כספים מההורים בטרם אושר חוזר התשלומים המוסדי על ידי המפקח או גורם מוסמך אחר במחוז.
תרומות לבית הספר
הורה רשאי, לבקשת ועד ההורים, לתרום למוסד חינוכי כל כסף וכל שווה כסף, אולם מנהל מוסד חינוך אינו רשאי להתרים הורים או לפנות להורים בבקשת תרומה כלשהי.
אין לחייב הורה להרים תרומה כלשהי, ואין למנוע שירות מתלמיד שהוריו לא הרימו את התרומה.
מנהל מוסד חינוך רשאי לקבל תרומה מידי כל אדם שאינו הורה – זולת מפלגה – אם ייעד אותם התורם למוסד או לתלמידים המתחנכים בו.
הפננו שאילתה בזו הלשון לעיריית חולון:
כאשר נכנסים לשלם בעבור השאלת ספרים בעיריית חולון המערכת באופן אוטומטי מחייבת אותך בתשלום הנהגת הורים וארצית. מי שלא מעוניין לשלם את זה לא יכול לשלם דרך האתר עבור השאלת ספרים.
הורים רבים אינם מעוניינים לשלם להנהגות הורים מכיוון שזה לא תשלום חובה.
תשובת עיריית חולון:
במקרים המתוארים בפנייתה זו בדוא"ל למח' הגבייה בעירייה [email protected]
ויופק שובר ללא ועד הורים.
פיצ'י דובינר מוביל המאבק לחינוך חינם מסר לנו בתגובה:
עיריית חולון, כמו רוב העיריות בישראל, פועלת לפי שיטת "מצליח". התניית תשלומים וגביה בדרך זו היא לכאורה מעשה רמאות ופגיעה באמון הציבור. חשוב להזכיר להורים שחוץ מביטוח תלמיד הכל לא חובה. יתר על כך רשום בחוזר מנכ"ל שבתל"ן שמתקיים באמצע שעות הלימודים חייבים לשתף את כל הילדים, גם את אלו שלא משלמים. לתלמיד שההורה מבקש במפורש שלא ישתתף, לסדר שיעור חלופי. הכוונה היא להורה המתנגד לעצם קיומו של אותו שיעור וללא קשר לתשלום.
עיריות רבות שולחות מכתבי חובה מהעבר להורים. חשוב לציין שכל עוד לא חתמתם על הסכמה לשלם אינכם מחוייבים לכל תשלום. לכן אם קיבלתם מכתב בו יש חוב מהעבר, תדרשו לקבל העתק של אותה חתימה בה הסכמתם לשלם. מטה המאבק לחינוך חינם קורא לכם להצטרף למרד התשלומים ולא לשלם כלום חוץ מביטוח, שהוא חובה על פי חוק.