לקראת יום כיפור-68 ילדים נפגעו מרכיבה על אופניים בחולון ,בת ים וראשון לציון בעשור האחרון .
מנתוני עמותת אור ירוק המבוססים על נתוני הלמ"ס עולה כי בעשור האחרון (2012-2021) נפגעו 991 ילדים ובני נוער בגילאי 0-19 בתאונות דרכים כשהם רוכבים על אופניים, 31 נהרגו ולמעלה מ-300 נפצעו באורח קשה.
בשנת 2021 נפגעו 89 ילדים ובני נוער רוכבי אופניים, (מדובר במספר הנפגעים הגבוה מזה ארבע שנים) ושניים נהרגו.
מרבית הילדים ובני הנוער בעשור האחרון שנפגעו כרוכבי אופניים נפגעו בתחום העירוני – 947 נפגעים, מהם 22 הרוגים.
העיר שבה נפגעו הכי הרבה ילדים ובני נוער רוכבי אופניים בעשור האחרון היא תל אביב-יפו שבתחומיה נפגעו 120 רוכבים, בשנת 2021 נפגעו בתחומיה הכי הרבה ילדים ונערים מזה ארבע שנים. העיר שבתחומי נהרגו ונפצעו באורח קשה הכי הרבה ילדים ונערים בתאונות דרכים כרוכבי אופניים בעשור האחרון היא ירושלים – חמישה הרוגים ו-30 פצועים קשה ,ובבת ים 14 ילדים נפגעו .
28 ילדים ובני נוער (0-19) נפגעו בחולון כשרכבו על אופניים (רגילים) בעשור האחרון (2012-2021) מהם ילד אחד נהרג וארבעה נפצעו באורח קשה. בכל שנה שלושה נפגעים בממוצע. בשנת 2021 נפגעו בעיר ארבעה ילדים ובני נוער רוכבי אופניים.
26 ילדים ובני נוער (0-19) נפגעו בראשון לציון כשרכבו על אופניים (רגילים) בעשור האחרון (2012-2021), מהם שלושה נפצעו באורח קשה. בכל שנה שני נפגעים בממוצע. בשנת 2021 נפגעו בעיר שני ילדים ובני נוער רוכבי אופניים.
כך תעברו את יום הכיפורים בשלום -טיפים לרכיבה בטוחה ביום כיפור
מניתוח של עמותת אור ירוק לנתוני מד"א עולה כי בכל שנה נפגעים בממוצע כ-220 בני אדם בתאונות דרכים לאחר שרכבו על אופניים, אופניים חשמליים, קורקינטים, גלגליות וסקייטבורד במהלך יום הכיפורים.
- תחזוקת האופניים: בטרם תצאו לרכיבה וודאו את תקינות האופניים: הצופר, הצמיגים, הבלמים, התאורה ומחזירי האור.
- התאמת האופניים לרוכב: יש לוודא כי האופניים מתאימים לגובהו של הרוכב בצורה כזו שהגליים נוגעות בקרקע בקצה האצבעות.
- חבישת קסדה: הקסדה היא שומר ראשו של הרוכב ויכולה להוות את ההבדל שבין פגיעה קלה לקשה ולכן רוכבים רק עם קסדה המתאימה לראשו של הרוכב ורכוסה היטב בכל רכיבה.
- רכיבה בשעות החשיכה: ברכיבה בשעות הלילה יש ללבוש בגדים בהירים שניתן לזהותם בחושך ולהשתמש בפנסי אופניים ובמחזירי אור.
- שימוש במיגון: בכל רכיבה יש לרכוב עם מגנים לברכיים, למרפקים ועם כפפות.
- רוכבים כחוק: לילד מתחת לגיל 16 אסור לרכוב על אופניים חשמליים, קורקינט חשמלי והוברבורד.
בני נוער רבים נוהגים גם ביום כיפור לרכוב על אופניים וקורקינטים חשמליים. על פי החוק, הרכיבה על הכלים החשמליים מותרת החל מגיל 16 ומעלה. קיימת חובת רכיבה עם קסדה וכל חוקי התנועה חלים על הרוכבים. עמותת אור ירוק ו"קרן עזריאלי", משתפות פעולה באופן נרחב בשנים האחרונות למען הפחתת התאונות במעורבות כלים חשמליים והגברת בטיחות הרוכבים. במהלך השנים התקיימו פעילויות מצילות חיים בקרב בני נוער. התקיימו מסעות הסברה במטרה לעודד חבישת קסדה בכל רכיבה ועוד שלל פעולות המבקשות להוביל לצמצום היפגעותם של הרוכבים בתאונות דרכים, כמו גם מעורבותם בתאונות דרכים.
תמיר שדה מנהל תחום הפיזיותרפיה במחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות כותב ומסביר.
לצד התפילות ובקשות הסליחה, יום כיפור עבור רבים מאתנו הוא היום בו מחזירים את האופניים לשימוש. תמיר שדה מנהל תחום הפיזיותרפיה במחוז ירושלים ושפלה במכבי שירותי בריאות מסביר מהם היתרונות של רכיבה על אופניים ומבהיר למה מומלץ לבחור בספורט הזה לכל אורך השנה**
רכיבה על אופנים היא חלק משגרת החיים של ילדים ומבוגרים בעולם כולו.
בישראל, לעומת זאת רכיבה על אופניים אינה הספורט העממי המועדף, אולי בשל חוסר מודעות ואולי גם בשל מחסור בתשתיות מתאימות.
למרות זאת, לרכיבה על אופניים יש יתרונות במגוון רחב של תחומים – בריאותיים, נפשיים וסביבתיים שכדאי לקחת בחשבון וליישם.
ספורט הרכיבה על אופנים מותאם לכל בני המשפחה. ילדים קטנים, בני נוער וכמובן מבוגרים יכולים לעסוק וליהנות ממנו יחד. אפשר לרכב על אופניים לבד ואפשר גם להצטרף לקבוצת רכיבה וליהנות מהיתרונות הקבוצתיים. ניתן כמובן גם לרכב על אופניים בתנאי מזג אוויר משתנים ובכל עונות השנה בהתאם להעדפת הרוכב. בנוסף, ישנה האפשרות לבחור את סוג הרכיבה- רכיבה עירונית, רכיבת שטח, רכיבה אתגרית וכו'. בהתאם לכך ניתן לרכוש בחנויות האופניים ברחבי הארץ אופניים על פי מגוון רחב של פרמטרים כגון-גיל, גובה ומשקל הרוכב, תנאי שטח ועוד.
שמירה על שיווי משקל ועד ירידה בלחץ דם
היתרונות הפיזיולוגיים של העיסוק בספורט הרכיבה על אופניים רבים מאד. ראשית, כאשר אנו עולים על האופנים עלינו לשמור על שיווי המשקל ועל היציבה שלנו, דבר המצריך שילוב בין יכולת פיזית לבין יכולות קוגנטיביות, מודעות, עירנות וריכוז וזאת על מנת שנוכל לתפעל את האופניים בתנאי דרך ושטח משתנים.
שנית, בזמן הרכיבה אנו עושים שימוש בקבוצות שרירים שונות וחשובות ביניהן- שרירי התאומים, שריר הארבע ראשי, שרירי הידיים, הגב ועוד. העבודה על שרירים אלו תורמת לשיפור היציבה, הקואורדינציה, הגדלת טווח התנועה וחיזוק השלד והעצמות.
בנוסף, הרכיבה היא פעילות אירובית אקטיבית, שמשפרת את סיבולת הלב- ריאה, מגדילה לאורך זמן את הכושר הגופני ומורידה את התחלואה ממחלות לב שונות.
מחקרים שונים, שבדקו את הנושא מצביעים על כך שרכיבה סדורה ומאוזנת תורמת להורדת לחץ הדם, מורידה את רמת הכולסטרול הרע ומשפרת בהתאם את רמת הכולסטרול הטוב בגוף. גם לנתונים אלה יש השפעה מניעתית על הופעתן של בעיות לבביות ושבץ, .
בניגוד לענפי ספורט אחרים , היוצרים עומסים על הברכיים למשל, רכיבה על אופנים דווקא משפרת את הגמישות והחוזק.של איברים רבים בגוף.
בנוסף, הרכיבה מעלה את קצב חילוף החומר בגוף כמו שקורה בפעילויות גופניות אחרות דבר התורם לשריפת קלוירות מואצת ובסופו של תהליך מובילה גם לירידה במשקל והרזייה. וכמו בפעילויות גופניות אחרות גם הרכיבה על אופנים משפרת את רמת האנרגיה בגוף, מפחיתה לחץ וסטרס, שהם חלק בילתי נפרד מחיי היומיום שלנו, משפרת את ההרגשה ומשפיעה על מצב הרוח שלנו. חשוב להדגיש כי דווקא בעידן האופניים החשמליות ההמלצה היא להתמקד ברכבה רגילה בשל יתרונותיה לבריאות הגוף והנפש ולבטיחות הרוכב.
הרכיבה טובה גם לסביבה
וזה עוד לא הכל…. מעבר ליתרונות הבריאותיים לרכיבה על אופניים יש גם יתרונות סביבתיים וביניהם- חיסכון בדלק, חיסכון בזמן העמידה מעצבנת בפקקים האינסופיים ובצורך להתחרות על מקומות החנייה הפנויים וכמובן גם הפחתה בזיהום האוויר.
אז רגע לפני שאתם יוצאים לדרך- אל תשכחו גם להצטייד באמצעי הגנה מתאימים כגון, קסדה, מחזירי אור, בגדים מותאמים לרכיבה בזמן חשיכה, בגדים מנדפי זיעה וכמובן גם מים וקרם הגנה. שתהייה לכולכם רכיבה נעימה ובטוחה לכל אורך השנה.
תמיר שדה מנהל תחום הפיזיותרפיה במחוז ירושלים והשפלה במכבי שירותי בריאות.