סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, אלעד עמיחי: "כדי למנוע מפגעים סביבתיים של זיהום אוויר, קרקע ומקורות מים שמקורם מפסולת אלקטרונית וכדי למקסם את פוטנציאל השבת החומרים, יש להסדיר את הטיפול בפסולת אלקטרונית זו, באופן שניתן לבקר את הסרת המזהמים כגון מתכות רעילות, גזי קירור, שמנים ועוד. לכן, יצאנו במשרד במהלך לבחינת תקן בין-לאומי מתקדם לטיפול בפסולת האלקטרונית והחלת תנאים מתאימים ברישיונות העסק של אתרי הטיפול, המהווים יחד שלב מרכזי וחשוב בהסדרת הטיפול בפסולת אלקטרונית"
פסולת חשמלית ואלקטרונית, המוערכת בכ-200 אלף טונות בשנה, ייחודית בתכולת החומרים המזהמים שבה, הכוללת מתכות רעילות, מעכבי בעירה, גזי קירור, שמנים ועוד. כאשר פסולת זו אינה מטופלת כיאות, חומרים אלו עלולים לגרום לזיהומי קרקע, מים ואויר, ולפליטות גזי חממה.
בשנת 2014 הוחל חוק פסולת אלקטרונית, הקובע הסדרים לעניין טיפול סביבתי בפסולת ציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות ובמצברים, והמבוסס על הדירקטיבה האירופאית בנושא ועקרון אחריות יצרן מורחבת. עם זאת, החוק מפרט פעולות טיפול מינימליות בלבד ואינו מפרט בדבר הבקרה והפיקוח הנדרשים, כך שהטיפול בפסולת ומיצוי חומרי הגלם שבה, מתבצע לעיתים באיכות ירודה כגון גריסה ומעיכה באמצעות כלים מכניים כבדים ללא הוצאת המזהמים. בנוסף, בשל היותה פסולת מגוונים בחומרים, נוצר תמריץ כלכלי לאיסוף סלקטיבי של פסולת, המכילה אחוז גבוה של חומרים בעלי ערך כלכלי גבוה כגון ברזל או מתכות יקרות, על פני פסולות אלקטרוניות אחרות (על אף שמזהמות).
התמריץ בשוק למקסם רווחים בא על חשבון איכות הטיפול, והעלויות הסביבתיות והחברתיות מוחצנות לציבור הרחב ולסביבה.
על כן, בחן המשרד להגנת הסביבה, אימוץ תקן מקובל ומוכר מהעולם (Cenelec EN50625), המומלץ על ידי הנציבות האירופאית לטיפול בסוג פסולת זו. הדוח של המשרד בוחן את נושא אימוץ התקן בישראל, הן מבחינת תכולתו של התקן, מידת התאמתו לשוק הישראלי ויכולתו לתמוך בהשגת מטרות החוק האמור, זאת יחד עם התנאים הסביבתיים בהם נדרשים מפעלי הטיפול לעמוד, במסגרת רישיון העסק הניתן להם.
הבחירה בתקן זה נעשתה על בסיס מידת התאמתו לפתרון הבעיה הציבורית, מידת הגמישות התפעולית ופשטות היישום, ניסיון מוכח ביישום התקן במדינות מתקדמות בעלות שווקים משמעותיים, היקף האימוץ של התקן בעולם, ויכולת השוק הישראלי לבצע את השינויים הנדרשים.
התקן יחד עם התנאים המעודכנים יסדירו את דרישות הטיפול, הבקרה והדיווח ממפעלי הטיפול, כך שרמת הטיפול בפסולת זו תעלה באופן שתמנע זליגת מזהמים לסביבה ופוטנציאל השבת חומרי הגלם מהפסולת ימוצה.
הציבור בכלל ובעלי העניין בפרט, מוזמנים להגיש הערות עד ל-28 בפברואר 2024 אשר יבחנו אותן גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה: לחץ כאן
רוצים לקבל עדכונים וחדשות בווטסאפ או בטלגרם?-לחצו כאן