העלאות המסים של תחילת השנה יצרו גל של הקדמת רכישות בחודש דצמבר. כיוון שמדובר בהקדמת רכישות, אנו סבורים שאלו יהיו במידה רבה על חשבון נתוני הרבעון הראשון של שנת 2025.
עליית המע"מ תשורשר כמעט במלואה לצרכן הסופי, זאת לאור הסביבה האינפלציונית ועלייה במסים נוספים.
אנו נותנים כרגע סיכוי גבוה יותר לתסריט לפיו עליות השכר לא ימשכו בקצב הנוכחי והאינפלציה תתמתן במחצית השנייה של 2025.
הנתון שיאפשר הפחתת ריבית ראשונה יהיה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה, זאת לאחר מיצוי השפעות העלאות המסים.
התשואה לעשר שנים של ממשלת ישראל בשקלים ירדה אל מתחת לזו של האג"ח של ממשלת ארה"ב. אפשר לפרש את הפער הזה כציפיות להתחזקות של השקל לאורך זמן, או לכל הפחות בשוק שבו השחקנים המרכזיים לא רוצים להמר נגד השקל, למרות מצב המלחמה.
ישראל
העלאות המסים של תחילת השנה יצרו גל של הקדמת רכישות בחודש דצמבר. ביצועי המשכנתאות צפויים להיות גבוהים מאוד, וכן הרכישות של מוצרים בני-קיימא. הקדמת הרכישות צפויה להשפיע גם על הכנסות המדינה ממסים לחודש דצמבר. עלייה בצריכה הסתמנה עוד קודם לכן בחודש נובמבר – הרכישות בכרטיסי האשראי עלו בחודש זה בשיעור חודשי של 1.9%. כיוון שמדובר בהקדמת רכישות, אנו סבורים שאלו יהיו במידה רבה על חשבון נתוני הרבעון הראשון של שנת 2025. עליות המחירים של תחילת השנה הם גורם נוסף שיביא לצמצום הצריכה בפתיחת השנה.
עליית המע"מ תשורשר כמעט במלואה לצרכן הסופי, זאת לאור הסביבה האינפלציונית ועלייה במסים נוספים. העסקים פוגשים בתחילת השנה עלייה במחירי הארנונה, החשמל, המים וביטוח לאומי. רוב העסקים יעלו להערכתנו בשבועות הקרובים את המחירים לפחות בשיעור עליית המע"מ. המצב היה שונה אם עליית המע"מ הייתה ההתייקרות היחידה שעומדת בפניהם.
האם ההתייקרויות האחרונות ייצרו אפקט שרשרת של עוד ועוד התייקרויות? הרבה תלוי במצב שוק העבודה, אם עליות המחירים יגררו אחריהם עוד עליות בשכר, אז יתכן אפקט כזה. בינתיים השכר הממוצע עולה בקצב שאפילו גבוה מהאינפלציה, כלומר יש ממה לחשוש. מנגד, אם נראה את כוח הקנייה של משקי הבית נשחק, אז יש סיכויים גבוהים שעליות המחירים יתמתנו עם הזמן. אנו נותנים כרגע סיכוי גבוה יותר לתסריט לפיו עליות השכר לא ימשכו בקצב הנוכחי והאינפלציה תתמתן במחצית השנייה של 2025. רכיבים במדד שתלויים בכוח הקנייה של משקי הבית, ובכלל זה מחירי שכר-הדירה, יביאו להתמתנות של האינפלציה.
הציפיות לאינפלציה משוק ההון לשנה הקרובה עומדות על 2.6%, בדומה לתחזית שלנו. מדד המחירים לחודש ינואר צפוי להיות חריג, עלייה של 0.5%, לעומת תוואי עונתי של ירידה בשיעור של 0.3%. אם מנטרלים את ההשפעה החריגה של חודש ינואר, אז גם השווקים מאמינים שהאינפלציה תפחת לאחר מכן.
קשה לראות את בנק ישראל מפחית ריבית כל עוד שיעור האינפלציה השנתי נמצא במגמת עלייה, כלומר הפחתות ריבית יעמדו על הפרק בעיקר החל מהרבעון השני של השנה, לאחר שאפקט העלאות המסים יהיה מאחורינו. הנתון שיאפשר הפחתת ריבית ראשונה יהיה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה, זאת לאחר מיצוי השפעות העלאות המסים. הפחתות הריבית צפויות להיות דומות לאלו שבארה"ב, כלומר כשתי הפחתות במהלך השנה.
התשואה לעשר שנים של ממשלת ישראל בשקלים ירדה אל מתחת לזו של האג"ח של ממשלת ארה"ב. לפני המלחמה זה היה המצב השכיח, והוא התקבל באופן טבעי נוכח נתוני בסיס טובים יותר של ישראל: אינפלציה נמוכה יותר, עודף גדול בחשבון השוטף של מאזן התשלומים וגירעון תקציבי נמוך עד מאוזן. חלק מגורמי התמיכה האלו כבר לא קיימים, האינפלציה גבוהה מזו שבארה"ב, וגם הגירעון התקציבי היה גבוה יותר ב-2024. אם ננטרל את פרמיית הסיכון של מדינת ישראל, ונשווה את התשואה השקלית של מדינת ישראל לעומת התשואה הדולרית של מדינת ישראל, אז הפער עומד כבר על כ- 1.3%. אפשר לפרש את הפער הזה כציפיות להתחזקות של השקל לאורך זמן, או לכל הפחות בשוק שבו השחקנים המרכזיים לא רוצים להמר נגד השקל, למרות מצב המלחמה.
גלובלי
שנת 2025 נפתחה בתנודתיות גבוהה בשווקים ובסיכום שבועי נרשמו ירידות שערים במרבית מדדי המניות בעולם. בארה"ב מדד ה-S&P500 ומדד הנאסד"ק ירדו בשבוע האחרון ב-0.5% למרות העליות שנרשמו ביום שישי האחרון. באירופה מדד היורוסטוקס 50 ירד ב-0.6%, מדד הדאקס בגרמניה ירד ב-0.4% ומדד הקאק בצרפת ירד ב-1.0%. בסין נרשמו בשבוע שעבר ירידות שערים חדות, והמדד של שנחאי ירד ב- 5.6%. בשוק הסחורות נרשמה עלייה במחיר הנפט מסוג ברנט והוא הגיע לרמה של 76 דולר לחבית.
ארה"ב: האינדיקטורים הכלכליים שהתפרסמו מציגים תמונה חיובית של הכלכלה האמריקנית. מדד מנהלי הרכש (ISM) למגזר התעשייה עלה בדצמבר לרמה של 49.3 נקודות, בניגוד לציפיות לירידה במדד. המדד מוסיף להצביע על התכווצות בפעילות אך הוא כבר מתקרב לרמה שמפרידה בין התכווצות להתרחבות. בדומה נרשמה עלייה גם במדד למגזר התעשייה של חברת PMI. נתוני שוק העבודה הראו שיפור בשבועות האחרונים. הנתונים השבועיים של דרישות חדשות לדמי אבטלה ירדו לרמה של 211 אלף, הרמה הנמוכה מאז מאי 2024, והדרישות המתמשכות ירדו גם הן לרמה של 1.84 מיליון מרמה של 1.9 מיליון לפני שבוע. תחזיות הצמיחה לרבעון הרביעי לשנת 2024, שכבר הגיע לסיומו, עומדות על 2.5%, כך שהצמיחה בשנת 2024 צפויה להסתכם בשיעור גבוה של 2.8%. בשנת 2025 צפויה התמתנות קלה בשיעורי הצמיחה, אך היא עדיין עתידה להיות מעט מעל 2.0%.
נדל"ן ארה"ב- הפעילות בענף הנדל"ן במגמת עלייה, אך הרמה עדיין נמוכה יחסית לשנים הקודמות. במכירת דירת חדשות נרשמה בנובמבר עלייה של כ-6%, לאחר ירידה חדה שנרשמה באוקטובר. הרמה בחודש נובמבר גבוהה בכ-8.7% מהחודש המקביל אשתקד, אך היא עדיין מתונה יחסית לשנים האחרונות. בהיתרי הבניה נרשמה בחודש נובמבר עלייה של 5.2% ורמת המדד גבוהה ב-6.6% לעומת החודש המקביל אשתקד, גם בחתימה על חוזים לרכישה נרשמה בנובמבר עלייה של 2.2% והרמה גבוהה יותר ב-5.6% לעומת נובמבר אשתקד. מדד קייס-שילר למחירי הבתים ב-20 הערים הגדולות בארה"ב עלה באוקטובר ב-0.3% והשלים עלייה של 4.2% ב-12 החודשים האחרונים, התמתנות מ-4.6% בחודש הקודם. המחירים בכלל הערים ארה"ב עלו בשנה האחרונה בשיעור מתון יותר של 3.6%.
בשבוע האחרון נרשמו ירידות בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב, אך אלו התמתנו חלקית לקראת סוף השבוע. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים ירדה בסיכום השבוע לרמה של 4.6% אך רמתה היא אחת הרמות הגבוהות מאז מאי 2024. התשואה לחמש שנים ירדה לרמה של 4.4% והתשואה לשנתיים ירדה מעט לרמה של 4.28%. הציפיות להפחתות ריבית, כפי שהן נגזרות משוק ההון, נותרו בקירוב ללא שינוי בשבוע האחרון. השוק צופה שבהחלטות הקרובות של הפד הריבית תיוותר ללא שינוי ונותן הסתברות של 70% להפחתה של 0.25% בהחלטה בחודש מאי. השוק נותן הסתברות של כ-60% להפחתה נוספת לקראת סוף 2025 כך שריבית הפד תעמוד בסוף 2025 על רמה של 4.0%, בדומה להערכות חברי הפד מדצמבר.
גוש האירו- מדדי מנהלי הרכש מוסיפים להצביע על האטה בפעילות הכלכלית. מדד מנהלי הרכש למגזר התעשייה של גוש האירו לחודש דצמבר נותר בקירוב ללא שינוי ברמה של 45.1 נקודות, והוא מצביע מאז יולי 2022 על התכווצות בפעילות התעשייתית בגוש האירו. תחזיות הצמיחה לרבעון הרביעי לשנת 2024, עומדות על צמיחה נמוכה של 0.8%, ושנת 2024 צפויה להסתכם בשיעור צמיחה דומה. גם בשנת 2025 להירשם צמיחה נמוכה של כ-1.0% בממוצע במדינות גוש האירו. הצמיחה תושפע משיעורי צמיחה אפסיים בגרמניה ואיטליה, צמיחה מתונה של כ-0.5% בצרפת, וצמיחה גבוהה יחסית של כ-2.2% בספרד.
ההאטה בפעילות הכלכלית בגוש האירו צפויה לתמוך בהמשך הורדות ריבית חדות יחסית. בניגוד למגמה בארה"ב, ובעיקר על רקע ההאטה בפעילות הכלכלית, ריבית של ה-ECB צפויה להוסיף ולרדת בקצב מהיר גם ב-2025. השווקים מגלמים עתה הפחתות ריבית בכל אחת משלוש ההחלטות עד חודש אפריל, והפחתה נוספת לרמה של 2.0% בהחלטה בחודש יולי או ספטמבר 2025.
סין – מדדי מנהלי הרכש למגזר התעשייה ירדו בין היתר על רקע החשש מעליית המכסים בארה"ב. מדד מנהלי הרכש הרשמי למגזר התעשייה ירד לרמה של 50.1 נקודות בדצמבר מ-50.3 בחודש הקודם. המדד הנוסף למגזר התעשייה של Caixin רשם ירידה חדה יותר לרמה של 50.5 נקודות מ-51.5 בחודש הקודם. הרפיון בפעילות מעורר ציפייה לתגובה של המדיניות המוניטרית – הפחתת ריבית וירידה יחסי הרזרבה של הבנקים. בנאום שנשא נשיא סין בשבוע שעבר אמר הנשיא שי שבמבט קדימה ל-2025, הממשלה תנקוט מדיניות מקרו-כלכלית פרואקטיבית יותר ותמשיך לתמוך בכלכלה. תשואת האג"ח לעשר שנים הוסיפה לרדת לרמה של 1.6% מרמה של 2.0% לפני חודש.
קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן
קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן
להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן