שבוע רווי מתיחות פוליטית לאור התגברות הלחימה בעזה, התנגשות בין הממשלה ליועצת המשפטית לממשלה בדבר הליך מינוי ראש השב"כ, ואיום מצידן של מדינות אירופאיות להשעות את הסכם הסחר.
הסכם הסחר עם האיחוד כנראה לא ישונה בקרוב, אבל לסנטימנט השלילי עשויות להיות השלכות מתמשכות על הסחר, שיתופי הפעולה וההשקעות הזרות בישראל.
בהינתן שאנו סבורים שקיים סיכון לא מבוטל שנראה גל נוסף של אינפלציה בעולם, רמת האינפלציה הגלומה במחירי האג"ח נראית בעינינו נמוכה, כלומר האפיקים הצמודים עדיפים כרגע.
אנו נוטים לחשוב שאם תוואי האינפלציה יהיה דומה לזה שמגולם בשווקים ואפילו מעט יותר מזה, בנק ישראל יוכל להרשות לעצמו יותר מהפחתת ריבית אחת.
ישראל
שבוע רווי מתיחות פוליטית לאור התגברות הלחימה בעזה, התנגשות בין הממשלה ליועצת המשפטית לממשלה בדבר הליך מינוי ראש השב"כ, ואיום מצידן של מדינות אירופאיות להשעות את הסכם הסחר. בין לבין איום המכסים בעולם חזר, והשווקים חוששים מהמצב הפיסקאלי בעיקר בארה"ב אך לא רק. השקל הגיב בהיחלשות של 2.1% מול סל המטבעות, מדד ת"א 125 ירד בדומה לשווקים בעולם ב-2.0%, והתשואה לעשר שנים עלתה ב-25 נקודות בסיס ל-4.56%. פרמיית סיכון המדינה, כפי שהיא נגזרת מפערי התשואות באג"ח לעשר שנים, ממשיכה לנוע סביב 145 נקודות בסיס, רמה שהיא כנראה אטרקטיבית למשקיעים המוסדיים המקומיים, שפחות מושפעים בהחלטותיהם מהשינויים הגיאופוליטיים.
הדרך להשעיית הסכם הסחר עם האיחוד האירופי ארוכה, וסביר להניח שיהיו תמיד מדינות שיתנגדו לפעולה כזו, אבל שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי הוא לא רק בנוגע לסחר (כ- 30% מיצוא הסחורות של ישראל), אלא גם שיתופי פעולה בתחומים כמו מחקר-ופיתוח, מדע, חינוך ועוד. הסכם הסחר עם האיחוד כנראה לא ישונה בקרוב, אבל לסנטימנט השלילי עשויות להיות השלכות מתמשכות על הסחר, שיתופי הפעולה וההשקעות הזרות בישראל.
קשה מאוד להעריך מה תהיה האינפלציה בשנים הקרובות, והשווקים נאחזים במרכז היעד, תוך מתן אמון גבוה בבנק ישראל. הציפיות לאינפלציה יציבות ברמה של כ-2% כמעט לכל אורך העקום. כשהאינפלציה גבוהה גם התנודתיות באינפלציה גבוהה יותר, ובתנאים הגלובליים הנוכחיים קל לדמיין גל נוסף של אינפלציה בעולם, כמו גם תרחיש הפוך של מיתון והתמתנות של המחירים. ההתקבעות של הציפיות על מרכז היעד בתקופה מאתגרת משקפת הרבה אמינות שהשווקים מעניקים לבנק ישראל. אנו סבורים כי בתקופה כזו, נוכח אי-הוודאות הגבוהה, היינו מצפים לראות תמחור בשווקים של פרמיית סיכון לאינפלציה, כלומר, גם אם השווקים מאמינים באינפלציה של 2%, התמחור אמור להיות גבוה יותר. אפשר לטעון שרמת ה-2% כוללת בה כבר פרמיית סיכון, והציפיות "האמיתיות" נמוכות מ-2%, אך אפשרות זו פחות סבירה בעינינו, לאור זאת שכמעט כל החזאים צופים אינפלציה שגבוהה מ-2% בשנה הקרובה. בהינתן שאנו סבורים שקיים סיכון לא מבוטל שנראה גל נוסף של אינפלציה בעולם, רמת האינפלציה הגלומה במחירי האג"ח נראית בעינינו נמוכה, כלומר האפיקים הצמודים עדיפים כרגע.
השווקים צופים עתה רק הפחתת ריבית אחת בשנה הקרובה, זאת למרות שהציפיות לאינפלציה נמוכות. אפשר להסביר את זה אולי ברמת סיכונים גבוהה של המשק הישראלי, שמחייבת ריבית ריאלית גבוהה. אנו נוטים לחשוב שאם תוואי האינפלציה יהיה דומה לזה שמגולם בשווקים ואפילו מעט יותר מזה, בנק ישראל יוכל להרשות לעצמו יותר מהפחתת ריבית אחת.
גלובלי
הממשל בארה"ב חוזר לזגזג עם מדיניות המכסים. בעקבות טענות כי הדיונים עם האיחוד לא מובילים לשום מקום הכריז הנשיא טראמפ על כוונתו להטיל מכס של 50% החל מתחילת יוני על כלל היבוא מהאיחוד האירופי ו-25% מכס על סמארטפונים שמיוצרים מחוץ לארה"ב. לאחר ששוקי המניות התאוששו מהטלת המכסים ב"יום החירות", טראמפ מרשה לעצמו לחזור למשחק ה- chicken מול אירופה. משבר נוסף שטראמפ מנהל הוא הגירעון התקציבי. בית הנבחרים אישר בשבוע החולף את התוכנית הכלכלית של טראמפ ""One big beautiful bill ברוב דחוק. התוכנית צריכה עדיין לקבל את האישור של הסנאט, וכנראה יעברו בה שינויים. התוכנית כוללת הארכה של הטבות מס, הגדלה של הוצאות בטחון ולצד זה קיצוץ בהוצאות רווחה. ההערכה היא שתוכנית זו מעלה את החוב ב-2.4 טריליון דולר בעשור הקרוב. השווקים לא אהבו את ההתנהלות הפיסקאלית של הממשל, וזאת שבוע לאחר שדירוג החוב של ארה"ב הופחת על-ידי מודיס'. התוצאה הייתה ביקושים נמוכים להנפקת חוב של האוצר האמריקני וזינוק התשואות האג"ח הארוכות למעל 5%. הדולר שב להיחלש בעולם ומחיר הזהב שב לעלות ועומד על 3,357 דולר לאונקיה ונמצא במרחק נגיעה מהשיא. מדד ה-S&P500 ירד ב-2.6%, ורשם את השבוע הגרוע מאז חודש אפריל ומדדי הדאו ג'ונס והנאסד"ק ירדו ב-2.5% כל אחד. באירופה נרשמו בשבוע האחרון ירידות מתונות יותר. מדד היורוסטוקס 50 ירד ב-1.8%. מדד הקאק בצרפת ירד ב-1.9% והדאקס בגרמניה ירד ב-0.6%. באסיה, מדד הניקיי ביפן ירד ב-1.6% ובסין מדד הCSI300- ירד ב-0.2%. מחיר חבית נפט מסוג ברנט יציב ברמה של כ-64 דולר.
הנתונים שהתפרסמו בשבוע האחרון בארה"ב היו יחסית חיוביים מדד מנהלי הרכש בתעשייה (PMI) הפתיע ועלה ל-52.3 ומדד מנהלי הרכש (PMI) למגזר השירותים עלה ל-52.3 נקודות. מספר דורשי דמי אבטלה ראשוניים ירד מעט בשבוע האחרון לרמה של 227 אלף לאחר שעמד על 229 אלף בשבוע שעבר, ומספר דורשי דמי אבטלה מתמשכים התייצב על רמה של 1.9 מיליון.
עליית התשואות בארה"ב הדביקה מדינות נוספות, ובעיקר כאלו בהן צרכי המימון גבוהים בשל גירעונות וחובות גבוהים. ביפן זינקה התשואה ל- 30 שנה מעל ל-3%, ובבריטניה היא נגעה כבר ב- 5.5%. הזינוק בתשואות משקף חשש של המשקיעים ממדיניות כלכלית שאינה בת-קיימא, שעשויה להתבטא בלחצים אינפלציוניים. הן בבריטניה והן ביפן האינפלציה עלתה בחודש האחרון -בבריטניה לרמה של 3.8% (ליבה) וביפן ל- 3%
באירופה למדו כבר להכיר את הטקטיקה של טראמפ, הם לא מיהרו להכריז על מכסים משלהם, אך גם לא להיכנע לתכתיבים האמריקנים. במסגרת המשא ומתן אירופה הסכימה לשינויים שאמורים לצמצם את הגירעון המסחרי מול ארה"ב. סביר להניח שאם המכסים לא יופחתו עד תחילת יוני, אירופה תאלץ להגיב במכסים משלה על ארה"ב. בינתיים האינדיקטורים הכלכליים מאותתים על צמיחה נמוכה של כ- 0.6% ברבעון השני של השנה. מדד מנהלי הרכש המשולב (סחורות ושירותים) ירד לרמה של 49.5 נקודות. החולשה בנתונים צפויה להביא לירידה נוספת בריבית ה- ECB באחת משתי ההחלטות הקרובות לרמה של 2.0%. ההחלטה תהיה תלויה במידה רבה בהתפתחות מלחמת הסחר וברמה של המכסים.
הצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן
להצטרפות לערוץ היוטיוב goitem-tv-לחצו כאן
לקבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של רחובות –לחצו כאן
להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן
לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן