שירות לגולשי GOITEM כל המידע העדכני על בדיקות קורונה – איזו עושים? איפה? וכמה עולה?
מה בודקים בבדיקת קורונה
בבדיקות קורונה מחפשים נגיפי קורונה (או ליתר דיוק את החומר הגנטי שלהם) בחלל הפה והאף. כך מגלים אם האדם חולה בקורונה, עם או בלי תסמינים. חולות וחולים שקיבלו תוצאה חיובית נחשבים מאומתים (לעיתים נקראים גם חולים פעילים).
סוגים של בדיקות קורונה
יש שני סוגים של בדיקות לאבחון קורונה שתקפים מבחינה רפואית:
1. בדיקת PCR מיועדת בראש ובראשונה לאבחון של חולים פעילים. מעבר לכך, היא משמשת לקיצור תקופת הבידוד (למידע על קיצור בידוד) ולצרכים נוספים. מידע על כל המטרות של בדיקת PCR מופיע בהמשך העמוד.
2. הבדיקה המהירה (אנטיגן) היא מעט פחות רגישה מבדיקת ה-PCR, אבל מאפשרת זיהוי מהיר וטוב כדי להתיר כניסה למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק גם למי שלא קיבלו חיסון או החלימו (למשך 24 השעות שלאחר ביצוע הבדיקה).
חשוב: לבדיקות מהירות ביתיות לשימוש עצמי (הנמכרות ברשתות הפארם ובבתי המרקחת) אין תוקף רשמי. הן לא יכולות לשמש לצורך קבלת אישור החלמה ולא יכולות לשמש בכניסה למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק. אם קיבלת תוצאה חיובית לבדיקה מהירה ביתית, יש להיכנס מייד לבידוד ולבצע בדיקת PCR בהקדם האפשרי לאימות התוצאה.
בדיקה סרולוגית
בדיקה סרולוגית היא בדיקת דם לגילוי נוגדנים לנגיף קורונה (בניגוד לבדיקות קורונה, שמיועדות לגלות את הנגיפים עצמם, באמצעות מטוש). אם לא קיבלת חיסון, תשובה חיובית לבדיקה סרולוגית מצביעה על כך שקיימים בגופך נוגדנים העשויים להעיד על החלמה. הבדיקה אינה מיועדת לאימות קורונה, לחולי קורונה שיש להם תסמינים, למי שכבר הוגדרו כמחלימים או למי שכבר קיבלו חיסון. הבדיקה הסרולוגית מתבצעת בקופות החולים לפי החלטת הצוות הרפואי, או בכניסה לישראל, על פי מדיניות משרד הבריאות בנושא.
למפת מתחמי קורונה לחצו כאן
[banner-both]
מתי עושים בדיקת PCR ומתי בדיקה מהירה?
עושים בדיקת PCR בארבעה מקרים עיקריים:
1. הופעת תסמינים שעלולים להתאים לקורונה. יש לעשות בדיקת PCR אם הופיע אצלך אחד מהתסמינים הבאים:
- חום של 38 מעלות ומעלה
- שיעול
- קושי בנשימה
- איבוד חוש טעם או ריח
- חולשת שרירים
- כאב גרון
- כל תסמין אחר שהופיע בצורה חדה ומעלה חשש למחלה ויראלית
2. חשיפה לחולה מאומת
יש לבצע בדיקת PCR במקרים הבאים:
- אם אחד מבני ובנות הבית התגלה כחולה מאומת.
- אם בחקירה אפידמיולוגית נקבע שעליכם להיבדק, בדרך כלל בגלל חשיפה לחולה מאומת.
יש לעשות את הבדיקה קרוב ככל האפשר לרגע שבו נודע לך על החשיפה לחולה מאומת.
3. לפני נסיעה לחו"ל או בכניסה לישראל
לפני נסיעה לחו"ל: יש לברר באתרים הרשמיים של מדינת היעד איזו בדיקה נדרשת ומתי.
בכניסה לישראל:
- לפני הטיסה לישראל יש להציג תוצאה שלילית לבדיקת PCR שבוצעה ב-72 השעות שלפני מועד הטיסה.
- מיד לאחר הנחיתה יש לעשות בדיקת PCR בשדה התעופה. בדיקה זו היא במימון פרטי.
עלות הבדיקה:
115 שקל – למשלמים בשדה התעופה במזומן.
80 שקל – למשלמים מראש בקישור שמקבלים בסוף מילוי טופס הצהרת הכניסה לישראל ב-48 השעות שלפני העלייה לטיסה.
להנחיות מפורטות לנכנסים לישראל >
4. לקיצור משך הבידוד
בחלק מהמקרים אפשר לקצר את משך הבידוד אחרי קבלת תוצאות שליליות לשתי בדיקות PCR, ואם עמדת ביתר התנאים הנדרשים לקיצור בידוד.
למידע על התנאים הנדרשים לקיצור משך הבידוד >
למקרים מיוחדים נוספים שבהם צריך לעשות בדיקת PCR – ראו בהמשך העמוד.
מתי עושים בדיקה מהירה ואיפה היא תקפה?
ילדים ומבוגרים שלא התחסנו ולא החלימו עושים בדיקה מהירה בעיקר כדי להיכנס למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק, במשך 24 השעות שלאחר הבדיקה. לשם כך יש לעשות את הבדיקה באחת מהתחנות המורשות.
אם הבדיקה המהירה נעשתה בכניסה לאחד המקומות הפועלים לפי הנחיות התו הירוק (ולא בתחנות המורשות), תוצאה שלילית תאפשר כניסה לאותו המקום בלבד. היא לא תאפשר הפקה של תו ירוק יומי לצורך כניסה למקומות אחרים. זאת משום שהמערכות של הבדיקות הפרטיות אינן שולחות למשרד הבריאות את תוצאותיהן.
למפת מתחמי קורונה לחצו כאן
[banner-both]
מקרים מיוחדים של בדיקות PCR
מקרים מיוחדים שדורשים בדיקת PCR | למי ולמה מיועדת הבדיקה |
בדיקה לפני פרוצדורה רפואית | מבוצעת לפני פרוצדורות וניתוחים אלקטיביים (מתוכננים), לפי הנחיות המוסד המטפל. הבדיקה תבוצע ב-72 השעות שלפני הניתוח. |
בדיקה בגלל פסילת הבדיקה הקודמת | מבוצעת אם הבדיקה הקודמת נפסלה ולאחר קבלת הודעה על כך. |
בדיקה לאחר קבלת תוצאה חיובית-גבולית | מבוצעת אם תוצאת הבדיקה הקודמת היא חיובית-גבולית, וזאת כדי לקבל תוצאה ודאית. |
בדיקה לצורך הפקת תו ירוק | מבוצעת כדי לקבל תו ירוק ל-72 שעות מרגע הבדיקה. הבדיקה היא במימון פרטי. |
בדיקה לקבוצות אוכלוסייה (בדיקות סקר) | למי מיועדת הבדיקה:לצוותים חינוכיים ולצוותי מנהלה בבתי ספר ובגנים.לדיירים במוסד או במסגרת טיפולית שבהם חיה אוכלוסייה בסיכון (כמו דיור מוגן או מוסד סיעודי), מבוצעת במסגרת ׳מגן אבות ואימהות׳.למי שעוברים למוסד או למסגרת טיפולית שבהם חיה אוכלוסייה בסיכון (כמו דיור מוגן או מוסד סיעודי). על הבדיקה להתבצע ב-72 השעות שלפני המעבר.למי שיש להם נגישות נמוכה לשירותי רפואה ויש חשד שנמצאים בסיכון לתחלואה (למשל עקב תנאי צפיפות).לבני ישיבות. |
איך עושים בדיקת קורונה
בדיקות PCR ובדיקות מהירות נעשות באותו האופן: הכנסת מטוש (מקל שבקצה שלו יש צמר גפן) סטרילי לחלל הפה ולנחיר האף, כדי לאסוף דגימה. איסוף הדגימה אורך שניות אחדות בלבד ואינו כואב.
איפה עושים את הבדיקה
בדיקות PCR מבוצעות לפי הנחיות משרד הבריאות בקופות החולים (אין צורך בהפניה, לעיתים צריך לקבוע תור, כדאי להתעדכן באתר הקופּה שלך) ובמתחמי פיקוד העורף (ללא צורך בתור או בהפניה).
מידע על מתחמי הבדיקות של קופות החולים אפשר למצוא באתרי הקופּות.
למידע על מתחמי פיקוד העורף >
מי שאינם יכולים להגיע לבדיקה מסיבה רפואית – יכולים לבקש מקופת החולים שצוות ממוגן יגיע למקום המגורים כדי לעשות את הבדיקה.
מי שאין להם ביטוח של קופת חולים – צריכים לפנות למוקד קול הבריאות בטלפון 5400* ובמקרה הצורך הם יופנו לבדיקה במרפאות של חברת ביקורופא.
בדיקות מהירות מבוצעות בתחנות המורשות הפרוסות ברחבי הארץ ובכניסה למקומות הפועלים לפי הנחיות התו הירוק. לפני ההגעה לבדיקה כדאי לברר באתרי התחנות אם יש לקבוע תור מראש. לתחנות מד"א מומלץ לקבוע תור.
כמה עולה הבדיקה
בדיקת PCR בקופת החולים ובמתחמי פיקוד העורף – ללא עלות.
בדיקת PCR בשדה התעופה לפני הכניסה לישראל:
- 115 שקל – למשלמים בשדה התעופה במזומן.
- 80 שקל – למשלמים מראש בקישור שמקבלים בסוף מילוי טופס הצהרת הכניסה לישראל ב-48 השעות שלפני העלייה לטיסה.
בדיקה מהירה בתחנות המורשות הפרוסות ברחבי הארץ –
- למבוגרים וילדים מעל גיל 12 ו-3 חודשים – 52 שקל. התשלום יתבצע במקום.
- ילדות וילדים מגיל 3 עד 12 ו-3 חודשים – ללא עלות.
- מנועי חיסון – ללא עלות.
למפת מתחמי קורונה לחצו כאן
[banner-both]
תוצאות הבדיקות
מתי ואיך מגיעות תוצאות הבדיקה
בבדיקת PCR הדגימה מועברת למעבדה, והתוצאה מתקבלת כעבור 48 שעות מביצוע הבדיקה (ייתכנו עיכובים בגלל עומס במעבדות). את התוצאה מקבלים דרך קופת החולים, ואפשר לצפות בה באתר האינטרנט ובאפליקציה של הקופּה או לקבל אותה במוקד הטלפוני שלה.
אם עשית בדיקת PCR מפני שחווית תסמינים או מפני שנחשפת לחולה מאומת – יש להישאר בבידוד עד לקבלת התשובה.
הבדיקה המהירה לא דורשת מעבדה ולכן מאפשרת לקבל תוצאה תוך 15 עד 30 דקות, במקום שבו נעשתה הבדיקה. בדרך כלל התוצאה תישלח גם בהודעה לנייד. אם תוצאת הבדיקה חיובית זה עדיין לא אומר שיש אישור על כך שחלית בקורונה. יש לעשות בדיקת PCR תוך 48 שעות ולהיכנס לבידוד עד לקבלת התוצאה.
עדכון התוצאות במשרד הבריאות
תוצאות של בדיקה מהירה שנעשתה באחת התחנות המורשות, וכן תוצאות של בדיקת PCR שנעשתה בקופת חולים או במתחם של פיקוד העורף – יגיעו אוטומטית למשרד הבריאות. ייתכן שייקח להן עד 24 שעות להתעדכן במערכות של משרד הבריאות.
התוצאות של בדיקות מהירות פרטיות שנעשות בכניסה למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק לא מתעדכנות כלל במשרד הבריאות.
תוצאות של בדיקת PCR
תוצאה | משמעות | פעולה נדרשת |
חיובית | נמצאה בדגימה כמות משמעותית של חומר גנטי של נגיפי הקורונה | יש להיכנס או לחזור מייד לבידוד. נציגי קופת החולים ייצרו קשר למתן הסברים והנחיות.מידע נוסף למי שחייבים להיות בבידוד >מידע נוסף לחולים וחולות בקורונה > |
שלילית | לא נמצאו בדגימה נגיפי קורונה. עם זאת, ייתכן שבשלבי הדבקה מוקדמים הכמות של הנגיף נמוכה ביותר ואינה מספיקה כדי לזהות אותו | מי שנכנסו לבידוד לאחר חשיפה לחולה מאומת או כניסה לישראל, צריכים להשלים את משך הבידוד (גם אם קיבלו תוצאה שלילית).מידע נוסף למי שחייבים להיות בבידוד >למידע על קיצור בידוד > |
חיובית-גבולית | נמצאה כמות קטנה של חומר גנטי של נגיפי קורונה, כתוצאה מאחת הסיבות הבאות:1. הבדיקה נעשתה בשלב מוקדם של התפתחות המחלה וצפויה להפוך לחיובית בבדיקת המשך2. הבדיקה נעשתה בשלב תהליך ההחלמה3. איכות נמוכה של הבדיקה או הדגימה | יש לעשות בדיקה חוזרת במהלך 24-48 שעות אחרי הבדיקה הראשונה ולהישאר בבידוד עד לקבלת התוצאה (לא נדרש דיווח על בידוד) |
* התוצאה המתקבלת נכונה רק לזמן הבדיקה. לא ניתן להסיק ממנה אם חלית בעבר בקורונה.
קבלת תוצאה שגויה
לבדיקות קורונה מכל סוג יש טווח טעות, ולכן יכולה להתקבל תוצאה שגויה (בשפה הרפואית נקראת גם תוצאה כוזבת).
- תוצאה שלילית שגויה – התוצאה שלילית למרות שהנבדק או הנבדקת כן חולים בקורונה. רוב הטעויות מהסוג הזה קורות כשהבדיקה נעשית בשלבים מוקדמים מאוד לאחר ההידבקות, או בשלב שבו התסמינים עדיין לא מתפתחים, או כתוצאה מאיכות נמוכה של בדיקה או דגימה.
- תוצאה חיובית שגויה – התוצאה חיובית למרות שהנבדק או הנבדקת בעצם לא חולים בקורונה. ההסתברות לקבלת תוצאה חיובית שגויה היא נמוכה מאוד.