כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

כללי בטיחות לשימוש בחומרי ניקוי ביתיים וכימיקלים

הודעה חשובה לקראת חג הפסח מאת משרד הבריאות בשיתוף המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי ברמב"ם וארגון בטרם לבטיחות

לקראת חג הפסח, משרד הבריאות בשיתוף המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי ברמב"ם וארגון בטרם לבטיחות ילדים מפרסמים כללי בטיחות לשימוש בחומרי ניקוי ביתיים וכימיקלים.

על פי נתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי רמב"ם, כמעט מחצית מן הפניות (44%) הן עקב הרעלות או חשד להרעלות בילדים מתחת לגיל 6 שנים.  בשבוע שלפני חג הפסח בשנת 2021 הייתה עלייה של כ- 25% בפניות לייעוץ הן בקרב כלל האוכלוסייה והן בילדים עד   גיל 6 שנים בהשוואה לממוצע השבועי בשנה זו. 

נתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז רפואי רמב"ם מראים כי מידי שנה חלה עליה במספר החשיפות לרעלים בשבוע שלפני חג הפסח. בשנת 2021 בשבוע לפני פסח היו 983 פניות, עליה של כ-25% ביחס לממוצע השבועי בשנה זו. כמחצית מהפניות היו בנוגע לפעוטות ולילדים מתחת לגיל 6 שנים.

יותר ממחצית מהפניות בשבוע שלפני חג הפסח היו עקב חשיפה לכימיקלים, בעיקר פגיעה מחומרי ניקוי, חיטוי והדברה ביתיים. הדוגמאות השכיחות הן אקונומיקה, סבון, חומרים לניקוי שומנים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים, חומצות ותזקיקי נפט. במקרים רבים הפגיעה היא עקב ערבוב חומרי ניקוי הגורם לשחרור גזים המגרים את דרכי הנשימה עד למצב של מצוקה נשימתית. כמו כן יש מקרים רבים של כוויות מכימיקלים, פגיעה בעיניים, ואף מקרים מסוכנים של בליעה בטעות של חומרי ניקוי על ידי ילדים. 

רוב התאונות קורות בבית! תופעה זו חוזרת על עצמה מדי שנה כשההכנות לפסח בעיצומן. ניקיון יסודי, קרצוף הבית, צביעה, ניקוי ומירוק הכלים והמטבח מהווים פתח לסכנות. פעולות אלה נעשות תוך שימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים, צבעים וחומרי הדברה. לעתים קרובות נמצאים החומרים בהישג ידם של הילדים, באריזות פתוחות, בתפזורת ואף מועברים לבקבוקי וכוסות משקה. 

בנוסף לפגיעות מחומרי ניקוי, נראית עליה גם בהרעלות מתרופות. בשבוע זה נוהגים לנקות ולסדר את ארון התרופות הביתי, תרופות רבות נותרות ללא השגחה, מושלכות לפח, ומשם קצרה הדרך לילד. בתקופה זו הילדים בחופשה, נמצאים בבית ולעתים קרובות ללא השגחה נאותה. תנאים אלה מעלים את הסיכון לתאונות בבית בכלל ולהרעלות בפרט.

דר' יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, מרכז רפואי רמב"ם, ואורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, מפרסמות כללים לשימוש ביתי בטוח בחומרי ניקוי ובתרופות.

שמרו על בית בטוח לילדים על פי עשרת הכללים:

      חומרי ניקוי:

  1. מאחסנים חומרי ניקוי ביתיים בארון סגור ללא גישה לילדים. לאחר השימוש בחומרי ניקוי וחיטוי יש לסגור היטב ולהחזיר מיד למקום. ילדים רבים נפגעים כאשר ההורים מנקים והחומרים בקרבת מקום. 
  2. משאירים חומרי ניקוי באריזתם המקורית. אין להעביר למכלים לא מסומנים, כוסות, בקבוקי שתיה או אריזות מזון.
  3. שומרים על חומרי חיטוי (כגון אלכוג'ל) הרחק מהישג ידם של ילדים. אין לאפשר לילדים להשתמש בעצמם בחומרי ניקוי וחיטוי. 
  4. קוראים בקפידה את הוראות השימוש של חומרי הניקוי. אין לערבב חומרים.
  5. אין לתת לילדים לשחק באריזות חומרי ניקוי, ריסוס, חומרי חיטוי או תרופות, גם אם הם סגורים היטב. ילדים רבים יודעים לפתוח סגרי בטיחות.


    תרופות:
  6. אחסנו תרופות הרחק מהישג ידם ומטווח הראיה של ילדים. לאחר השימוש סיגרו היטב החזירו  מיד למקום. תרופות הנמצאות במקרר יש לשמור בתוך קופסא סגורה היטב ומסומנת.
  7. לפני מתן תרופה לילד יש לקרוא היטב את ההוראות. תרופות הניתנות כטיפות לפה (כולל תכשירי ברזל וויטמינים) יש לטפטף לכפית ואז לתת לילד. אין לטפטף ישירות מהבקבוק לפה.
  8. אין להשאיר תרופות על השולחן/שיש במטבח או מקום נגיש אחר. ילדים רבים נפגעים עקב נטילת תרופות שיועדו לאחים/סבא/סבתא והושארו לשימושם לא השגחה.
  9. הרחיקו ארנקים ותיקים בהם אתם שומרים תרופות מהישג ידם של ילדים.
  10. אין להציג תרופות או ויטמינים בתור ממתקים על מנת לשכנע את הילדים לקחתם.

במקרה של הרעלה או חשד להרעלה:
אין לגרום להקאה!  לשטוף את העור והעיניים בכמות גדולה של מים זורמים. 

פנה לייעוץ המרכז הארצי למידע בהרעלות 04-7771900. 
במקרה של קושי בנשימה, פרכוס או איבוד הכרה להתקשר מיד למד"א – 101.

 

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן