היום (שלישי,) ז' בחשוון תשפ"ג, 01.11.2022, יוצאים אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל לבחור בנציגיהם ונציגותיהן לכנסת ה-25.
1.איך יודעים אם אנו זכאים להצביע?
ניתן לברר את נכונות הפרטים והכללות בפנקס הבוחרים,(כלומר, הזכאות להצביע), באתר משרד הפנים ובדרכים הבאות (המידע לקוח מתוך אתר משרד הפנים):
1. בטלפון: 1-800-222-290
מענה אנושי בימים א'-ה' 8:30-22:00, יום ו' 8:30-13:30
המענה יינתן בשפות: עברית, ערבית, רוסית, אמהרית ואנגלית.
2. במסרון (sms) : 050-8085500
לבדיקה יש לשלוח מספר זהות בעל 9 ספרות (כולל ספרת ביקורת) ואת תאריך ההנפקה של תעודת הזהות.
3. בפקס: 1-800-222-291
במידה והנכם מעוניינים להסיר את פרטיכם מפנקס הבוחרים המתפרסם באינטרנט, עליכם להגיש בקשה להסרת המידע בכתב ובחתימת ידכם באמצעות טופס בקשה לגריעת פרטים מהצגת פנקס הבוחרים באינטרנט לכתובת דואר אלקטרוני: pinkas@moin.gov.il
מידע נוסף באתר משרד הפנים.
2.איתור מקום הקלפי
בבחירות לכנסת ה-25, יהיו פזורות למעלה מ 11,700 קלפיות רגילות, ולמעלה מ 5,100 קלפיות נגישות (מתוך סה"כ הקלפיות הרגילות), ולמעלה מ 2900 קלפיות נגישות מיוחדות, (מתוך סה"כ הקלפיות הרגילות). לכל אזרח נקבע קלפי אליו הוא יכול לגשת ולהצביע בבחירות, למעט מקרים מיוחדים. מיקום הקלפי מבוסס על פי מרשם האוכלוסין – כתובת המגורים של האזרח.
במידה ולא התקבלה ההודעה לבוחר בדואר, ניתן לאתר את מקום הקלפי שבה יש להצביע, (כתובת ומספר), ואם הקלפי נגישה לאנשים המוגבלים בניידות, באמצעות המידע שיופיע באתר משרד הפנים
לאיתור מקום הקלפי לחץ/י כאן
לרשימה המלאה של מיקומי הקלפיות לחץ/י כאן
4.הסעות לקלפי
כדי להקל על מימוש הזכות לבחור בבחירות, הכנסת קבעה הסדר להסעת בוחרים בתחבורה ציבורית בחינם. ההסדר יחול בנסיעות בין יישוב אחד לאחר וחזרה. ועדת הבחירות המרכזית לכנסת קבעה את פרטי ההסדר שיחול בבחירות לכנסת ה-25.
ההסעה תבוצע בשני סוגי תחבורה ציבורית:
– קווי אוטובוס בין-עירוניים – בקווים הסדירים בכל הארץ בטווח שמעל 15 ק"מ. מידע על נסיעות בקווים אלו – במוקד המידע הארצי לתחבורה ציבורית, במספר טלפון 8787*.
הנסיעה בקווים אלו חופשית, ללא תשלום וללא צורך בהזדהות או בכרטיס נסיעה. נסיעות באוטובוס עד 15 ק"מ (בטווח הצהוב ברפורמת "דרך שווה") יחויבו בתשלום.
אם יש לך זכאות להסעה לאילת או מאילת (צפונית לצומת הערבה), יש להירשם רישום מוקדם במרכז המידע הארצי של "אגד" במספרי טלפון 03-6948888 או 2800*. לאחר הרישום יהיה אפשר לקבל כרטיס נסיעה ייעודי בקופות "אגד".
– רכבת ישראל – בכל הקווים וללא הגבלת טווח.
כדי לממש את ההסדר ברכבת ישראל, יש לקבל כרטיס נסיעה ייעודי בקופות השירות או במכונות הכרטוס שבתחנות הרכבת. פרטים נוספים – במוקד הרכבת, במספר טלפון 5770*.
הסדר הנסיעה יתחיל בערב שלפני הבחירות, כלומר ב-31 באוקטובר 2022 (ו' בחשוון התשפ"ג), בשעה 20:00. ההסדר יסתיים בתום השירות בקווי האוטובוס והרכבת ביום הבחירות, 1 בנובמבר 2022 (ז' בחשוון התשפ"ג).
5.שעות פתיחת הקלפיות
הקלפיות פתוחות להצבעה החל מהשעה 07:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה.
ביישובים קטנים בהם יש עד 350 מצביעים (בהתאם לקבוע בחוק), בבתי חולים, בבתי סוהר ובבתי אבות, הקלפיות פתוחות החל מהשעה 08:00 בבוקר ועד השעה 20:00 בערב.
יודגש כי דלתות הקלפי תנעלנה בדיוק בשעה 22:00 בלילה (ובשעה 20:00 בישוב קטן), אך מי שהגיע למקום הקלפי וממתין בתור להצבעה טרם תום ההצבעה, יורשה להצביע.
לא תינתן אפשרות הצבעה לבוחרים המגיעים לאחר שעות ההצבעה (22:00).
6.מה צריך להביא
עם ההגעה לקלפי, יש להזדהות בפני ועדת הקלפי. הזדהות הבוחר בפני ועדת הקלפי תתבצע באמצעות התעודות הבאות בלבד:
• תעודת זהות
• רישיון נהיגה בתוקף
• דרכון בתוקף
• תעודה צבאית אישית בתוקף שהוצאה על ידי צבא ההגנה לישראל
• תעודת שוטר (ככל שהוא מצביע בקלפי שאינה משויכת לאזור מגוריו)
• תעודת חבר כנסת (מהכנסת היוצאת בלבד, היינו תעודת חבר כנסת מהכנסת ה-24)
לא ניתן להצביע על סמך אמצעי זיהוי שחסר בו תצלום, שהתצלום נתלש בו מהדף או שחסר בו הדף שבו רשום השם. על אף האמור לעיל, רשאיות להצביע נשים שבפנקסי הזיהוי או תעודות הזהות שלהן חסרים תצלומיהן, אם במקום התצלום הוטבעה החותמת "בהיתר שר הפנים"
אישה עם רעלה חייבת להסיר את הרעלה לצורך זיהוי ודאי. כדי לשמור על כבודה, ניתן לזהותה מאחורי הפרגוד, בידי אישה.
שלבי ההצבעה
לאחר שזוהה הבוחר על ידי אמצעי זיהוי בפני מזכיר ועדת הקלפי ולאחר שנמצא שמו ברשימת הבוחרים, יקבל הבוחר מעטפת הצבעה בצבע כחול-תכלת ועליה כתוב "בחירות לכנסת ה-25".
המעטפות אטומות ומושחרות מבפנים ונושאות את חותמת ועדת הבחירות המרכזית, יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-25, השופט יצחק עמית, וחתימות של שניים מחברי ועדת הקלפי.
ההצבעה מתבצעת מאחורי פרגוד. הבוחר נכנס אל תא ההצבעה לבד – ולאף אדם נוסף אסור להיכנס עמו.
מי שמחמת מחלה או מום אינו מסוגל לבצע את הפעולות הפיזיות בתא ההצבעה לבדו, רשאי להביא איתו מלווה כדי שיעזור לו בפעולת ההצבעה. המלווה לא יהיה מנהל או עובד בית אבות או מוסד אחר בו שוהה המצביע והוא לא ילווה ביום הבחירות יותר משני בוחרים.
7.אופן ההצבעה
מאחורי הפרגוד ממוקמת תיבת "כוורת", בה ישנם פתקי ההצבעה לכנסת עליהם רשומים אות או אותיות וכינוי הרשימה המועמדת. על המצביע לבחור בפתק הצבעה אחד בלבד, שבעדה החליט להצביע, (ההצבעה היא עבור רשימת מועמדים בלבד).
לרשימת המועמדים המלאה לחץ/י כאן
על הבוחר להכניס את הפתק הנבחר למעטפה אותה קיבל ולסגור את המעטפה, (אין חובה להדביק את שולי המעטפה).
הבוחר רשאי גם להשתמש בפתק הצבעה לבן ריק, הנמצא ליד הפתקים המודפסים, פתקי הצבעה ריקים (בצבע לבן) מיועדים למקרים של מחסור בפתקי הצבעה של אחת מהרשימות. בהתאם לחוק הבחירות, הרוצה להצביע בפתק ריק (לבן שספקה הוועדה) חייב לכתוב בכתב יד בעברית או בערבית, את האות או האותיות של הרשימה שעבורה הוא מצביע, בעט כחול בלבד.
שימו לב: יש להכניס למעטפת ההצבעה פתק אחד בלבד. אם יימצאו במעטפה שניים או שלושה פתקים של אותה רשימה, לא תיפסל ההצבעה בשל כך (במניין הקולות זה יחשב קול אחד), אולם אם יימצאו במעטפה ארבעה פתקים של אותה רשימה או פתקי הצבעה של רשימות שונות – מדובר בקול פסול, וזה לא יבוא במניין הקולות.
פתק ריק שלא נכתב עליו דבר והוכנס למעטפת ההצבעה, ייחשב לקול פסול ולא ייכלל במניין הקולות הכשרים.
לאחר צאת הבוחר מתא ההצבעה כשהמעטפה סגורה בידיו, יטיל את מעטפת ההצבעה לעיני חברי הוועדה.
לאחר מכן ימחק הבוחר מרשימת המצביעים, והמזכיר יחזיר לבוחר את התעודה המזהה.
8.הצבעת אנשים המוגבלים בניידות
אדם שמפאת מצבו הגופני מוגבל בניידות והקלפי שבה הוא רשום אינה מוגדרת כנגישה, רשאי להצביע בקלפי שנקבע על ידי ועדת הבחירות המרכזית כקלפי נגישה מיוחדת. בבחירות לכנסת ה-25 יוצבו כ-2,979 קלפיות נגישות מיוחדות בכל רחבי הארץ.
בהצבעה בקלפיות הנגישות המיוחדות יידרש הבוחר, אם מוגבלותו אינה ניכרת לעין או אם אין ברשותו תעודה המעידה על כך שהוא מוגבל בניידות, לחתום בפני מזכיר ועדת הקלפי על הצהרה כי הוא מוגבל בניידות. רק לאחר חתימת הבוחר על הצהרה הוא יוכל להצביע בבחירות.
לתשומת לב הבוחרים – הצהרה שקרית היא עבירה פלילית, והיא מעכבת את הצבעתם של בוחרים המוגבלים בניידותם ומקשה עליהם.
רשימת הקלפיות הנגישות והנגישות מיוחדות תפורסם בסמוך למועד הבחירות.
למידע נוסף על אודות הצבעת אנשים המוגבלים בניידות ולמפת הקלפיות הנגישות- לחץ/י כאן