כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

קטנה אבל מציקה: זהירות נמלת האש כבר כאן

מהי נמלת האש? ומה לעשות במקרה של עקיצה?

קטנה אבל מציקה: זהירות נמלת האש כבר כאן

מהי נמלת האש?

נמלת האש הקטנה (Wasmannia auropunctata) מופיעה ברשימת מאה המינים הפולשים הבעייתיים ביותר בעולם של האיגוד הבין-לאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע IUCN. בישראל התגלתה נמלת האש הקטנה בסוף שנת 2005 וכיום היא נפוצה בכל רחבי הארץ. שלא כמיני הנמלים המקומיות, עקיצתה של נמלת האש כואבת מאוד ויוצרת מעין כווייה. החל מאוגוסט 2020 מתפרסמים נתוני הניטור של נגיעות נמלת האש הקטנה במשתלות.

צבעה של נמלת האש הקטנה הוא אדום-כתום וגודלה 1.1-1.0 מ"מ. המלכה מגיעה עד לגודל של 2 מ"מ. את נמלת האש הקטנה אפשר למצוא מחוץ לבית: בגינות, במדשאות, בבריכות ועל גבי עצים, ובתוך הבתים בעיקר בקיץ בחיפוש אחר לחות ומזון. מקורה של נמלת האש הקטנה הוא בדרום אמריקה. הגורם להתפשטות הנמלה בעולם הוא סחר בעצים שבהם נמצאים קינים של הנמלים. בארץ מתפשטת הנמלה בעיקר על יד סחר בעציצים וגם באמצעות שבבי עץ לחיפוי, גזרי עץ להסקה, גזם עצים, אדמה וכדומה המועברים ממקום למקום. 

הנמלה עוקצת בני אדם בכל שעות היום, בבית ומבחוץ לבית. עקיצת בני אדם מתרחשת פעמים רבות כאשר הנמלים נלכדות בין עור הגוף לבגדים. עקיצת הנמלה כואבת מאוד ויוצרת מעין כווייה על העור הנותרת כמה שעות עד ימים. אצל מקצת מהאנשים יכולה להתפתח תגובה אלרגית חריפה. נוסף כל פגיעה באדם, הנמלה עלולה לפגוע בחיות בית, בחיות משק, בחיות בר, בגידולים חקלאיים, בגינון ובמגוון הביולוגי. 


מה לעשות במקרה של עקיצה? 

  • אפשר לשכך את הכאב ואת תחושת הצריבה באמצעות מריחת משחה וקירור המקום בקרח. חיטוי מקום העקיצה ימנע זיהום אפשרי. 
  • במקרה של חשד לתגובה חריפה כתוצאה מעקיצת נמלת האש הקטנה יש לפנות מייד למרכז הרפואי הקרוב

כאמור הימים מתארכים ומתחממים, ורבים יוצאים לפארקים ולשטחים הציבוריים לבלות. לא פעם קורה כי נעקצים בגינה, ולא יודעים את הסיבה. אם חשתם בעקיצה קטנה וצורבת כמו כוויה, ולא הצלחתם לראות את גורם העקיצה, נמלת האש הקטנה יכולה להיות הסיבה.

המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, בשיתוף הרשויות המקומיות השלימו פעילות ארצית נרחבת לניטור נמלת האש הקטנה בשטחים ציבוריים. מטרת פעילות הניטור שארכה יומיים ונפרסה על פני אזורים נרחבים מקריית שמונה, ירושלים ועד לירוחם בדרום, היא העלאת מודעות הציבור והרשויות המקומיות להימצאות נמלת האש הקטנה בשטחים הציבוריים. הפעילות כללה ניטור מוקדי קינון וההתבססות של נמלת האש הקטנה בשטחים הציבוריים – פעולה משלימה לתמיכה הכספית שהמשרד להגנת הסביבה העביר למספר רשויות בכל הארץ שזכו במסגרת קול קורא, שכלל תמיכה בפעולות ניטור, מניעה והדברה של נמלת האש הקטנה. כל זאת על מנת לסייע לרשות המקומית לייצר תוכנית ניטור, מניעה והדברה בליווי מקצועי של צוות מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה.

בפעילות הניטור בשטחים הציבוריים השתתפו 20 אנשי צוות מזיקים והדברה מטעם המשרד להגנת הסביבה, בהם גם פקחי מזיקים מהיחידה הסביבתית של רשות הטבע והגנים. הצוות ביצע ניטור שיטתי בעזרת פיזור ותיעוד במערכת ניטור GIS מקוונת של פיתיונות מבוססים חמאת בוטנים באזור הפיקוח המופקד תחתם. הממצאים שהתקבלו הובאו לידיעת הרשויות ומפורסמים לידיעת הציבור.

כיצד תמנעו את חדירת והתבססות נמלת האש הקטנה בגינות הפרטיות? בדקו את העציצים והשתילים שאתם מביאים הביתה.

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן