כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

סכנת מוות:לא משאירים ילד ברכב ללא השגחה

כל ההמלצות והתרחישים שיכולים להשאיר את הילד שלכם בחיים

לא משאירים ילד ברכב ללא השגחה

היפגעות של ילדים כתוצאה מהשארתם ברכב היא אחת מהפגיעות הבולטות בעונת הקיץ

בקיץ הלוהט, הימצאות לאורך זמן ברכב היא מסוכנת לכולם, במיוחד לילדים, פעוטות ותינוקות אשר חום גופם עולה במהירות והם אינם מסוגלים להיחלץ בכוחות עצמם.

בין השנים 2010 עד 2020 תועדו בישראל 34 מקרי תמותה של ילדים בשל שכחה או הילכדות ברכב נעול. מאות מקרי שכחה נוספים שאירעו הסתיימו בהצלת הילדים (מנתוני ארגון 'בטרם')

תרחישים אופיינים לשכחת ילדים ברכב

ילדים נפגעים בקיץ ברכב סגור במספר תרחישים אופיינים: 

  1. הורים ששוכחים שילדם נמצא ברכב, למשל בדרך לעבודה, ומגלים לאחר שעות את ילדם ברכב
  2. הורים שמשאירים את ילדיהם באופן מכוון ברכב, למשל לסידורים שהעריכו שייקחו זמן קצר, וממעיטים בסיכון אותו הם נוטלים
  3. ילדים שנשכחים ברכבי הסעה, לעיתים לאחר שנרדמו, ונהג ההסעה לא מבחין בהם
  4. ילדים שנכנסים לרכב חונה על מנת לשחק בתוכו, ולא מצליחים לצאת ממנו

השפעת החום ברכב על ילדים

מחקרים שונים מראים כי חום קיצוני משפיע על תינוקות ופעוטות במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר מאשר על מבוגרים. מכיוון שממדי הגוף של ילדים קטנים, טמפרטורת הגוף שלהם עלולה לעלות במהירות הגדולה פי שלושה עד חמישה מהמהירות בה עולה טמפרטורת הגוף של מבוגר.


רכב השוהה בשמש בחום של 35 מעלות צלסיוס, ואוורר לפני כן באמצעות מזגן, הטמפרטורה בו תגיע ליותר מ-50 מעלות צלסיוס לאחר 20 דקות, ולאחר 40 דקות ליותר מ-65 מעלות צלסיוס. 

עליה קיצונית בחום הגוף יכולה להתרחש גם בימים שאינם חמים במיוחד: רכב השוהה בשמש בחום של 22 מעלות צלזיוס, הטמפרטורה בו תגיע ל-47 מעלות צלזיוס תוך 60 דקות. 80% מעליית החום תתרחש ב-30 הדקות הראשונות.

גם השארת חלון פתוח אינה עוזרת. במחקר נמצא כי גם אם משאירים חלון פתוח מעט, מידת החום במכונית עולה לרמות מסוכנות ביותר לילדים, למבוגרים פגיעים ולבעלי חיים. 

מוצרים המסייעים במניעת שכחת ילדים ברכב

קיימים בשוק מספר פתרונות אפשריים שמטרתם למנוע שכחת ילדים ברכב, רובם זימינים לרכישה גם בארץ. מוצרים נוספים נמצאים בשלבי פיתוח.

  • יישומונים (אפליקציות)
    • יישומון תזכורת להורה
      יישומון לטלפון חכם (סמרטפון) המבוסס על נווטן GPS היודע לזהות באופן אוטומטי התחלת נסיעה ועצירה של המשתמש. כאשר היישומון מזהה מצב של עצירה סופית, הוא מתזכר את המשתמש בהודעות קול המלוות ברטט, עד לביטולן על ידי המשתמש.
    • יישומון לגננות
      יישומון המאפשר מעקב אחר נוכחות ילדים בגני ילדים ובמוסדות החינוך. כאשר הילדים מגיעים לגן, הגננת מסמנת את שמם וההורים מקבלים הודעה שילדיהם הגיעו. לאחר זמן קבוע יעלו שמות הילדים שלא הגיעו ובלחיצת כפתור הגננת מעדכנת את ההורים כי ילדם טרם הגיע לגן. ההורים יוכלו להשיב לה בנושא. היישומון מאפשר להורים בקרה על הגעת ילדם לגן ברכב הסעה. 
  • חיישנים
    • חיישני זיהוי למושב ולחגורת הבטיחות
      מוצר הכולל שני סוגי חיישנים: חיישן משקל המזהה ילד במושב בטיחות וחיישן על אבזם הריסון של מושב הבטיחות. החיישנים מתחברים למכשיר המשמש כמחזיק מפתחות הרכב. אזעקה / צלצול מופעלים כשהנהג מתרחק יותר מארבעה וחצי מטרים מהילד החגור במושב הבטיחות. 
    • חיישן זיהוי לדלת האחורית
      כאשר הרכב מונע, מופעלת מערכת המזהה במידה ונפתחה דלת אחורית לפני התנעת הרכב למשך יותר משלוש שניות (ההערכה היא כי לא ניתן להכניס ילד למושב בטיחות בזמן קצר יותר). מרגע שהנהג כיבה את הרכב, מופעל צליל תזכורת, אותו ניתן לכבות רק על ידי לחיצה על כפתור המצוי בדלת האחורית.
    • מערכת לגילוי תינוק שנשכח ברכב
      מערכת חיישנים היודעת לזהות בזמן אמת ילד שנשכח ברכב ומפעילה באופן אוטומטי שרשרת פעולות להבטחת שלום הילד. פעולות אלו נקבעות מראש ויכולות לכלול: שליחת קריאת מצוקה למוקד מאויש, פתיחת חלון, שליחת הודעת טקסט למספר נבחר, הפעלת מצלמות המותקנות ברכב גם בזמן שהרכב כבוי ונעול בכדי לאפשר תקשורת בזמן אמת עם הילד. המערכת מתאימה לרכבי הסעות ורכבים פרטיים.
    • יישומון למושב בטיחות
      מושב בטיחות עם מוניטור מובנה בתוך המושב המתריע על השארת ילד ברכב, על עליית טמפרטורה ברכב או על כך שילד השתחרר מהחגורה בזמן הנסיעה. ההתרעה מגיעה לטלפון הנייד באמצעות יישומון.
    • אזעקה למחזיק המפתחות ולרכב
      פד המונח במושב הבטיחות ומופעל כאשר התינוק יושב בתוך המושב. במידה והנהג מתרחק מהרכב ללא הוצאת התינוק מהרכב, המכשיר המחובר למחזיק המפתחות שלו משמיע צליל המזכיר להוציא את התינוק מהרכב. במידה והנהג אינו מוציא את הילד מהרכב, לאחר זמן מה, מופעלת אזעקה חזקה יותר ברכב עצמו, הכוללת קריאה "תינוק בסכנה" על מנת להתריע בפני עוברי אורח.
    • תפס למניעת שיכחת ילדים
      רצועה המחוברת באמצעות תפס בשני חלקיה: בצד אחד על חובקי ההגה ובצד שני על צרור המפתחות. נהג הנכנס עם ילדים לרכב, נדרש לחבר את שני חלקי הרצועה לפני הנעת הרכב. כשירצה לצאת מהרכב, לאחר הוצאת המפתח ממתג ההצתה, ידרש גם לשחרר את הרצועה מחבק ההגה כדי להזכיר את הילדים החגורים מאחור.
    • מערכת לרכב הסעות
      מוצר הכולל מפסק אשר המותקן בירכתי תא הנוסעים, לאימות סריקת הרכב על ידי הנהג המבצע מספר פעולות, ביניהן שליחת מסר לסדרן העבודה כאשר לא מתבצעת סריקה של הנהג והפעלת אזעקה (המוצר נמצא בשלב רישום פטנט ותקינה במשרד התחבורה). 

אין באמור המלצה על אף אחד מהמוצרים או מהחברות, כל רכישה של מוצר בטיחות טעונה בדיקה של התאמתו לנסיבות הפרטניות, והינה על אחריות הצרכן בלבד. 

למידע נוסף בנושא בטיחות ילדים ברכב ומוצרים המסייעים למניעת שכחת ילדים ברכב ניתן לפנות לארגון בטרם לבטיחות ילדים.

החקיקה בישראל ביחס להשארת ילדים ברכב

סעיף 361 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 עוסק בנושא "השארת ילד ללא השגחה" ולפיו: המשאיר ילד שטרם מלאו לו שש שנים בלא השגחה ראויה, ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו – מאסר שלוש שנים; עשה כן ברשלנות, דינו – מאסר שנה; עשה כן במטרה לנטוש את הילד, דינו – מאסר חמש שנים."

לגבי רכבי הסעת ילדים, בישראל חלה על הנהג חובת סריקת רכב לאחר הורדת הילדים מרכב ההסעה. 

קרדיט:אתר משרד הבריאות

רוצים להיות מעודכנים בעוד נושאים שמעניינים אותכם? תצטרפו לקבוצות הווטסאפ שלנו בלחיצה אחת

1.להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך –לחצו כאן

2.להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך לחצו כאן

3.להצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן

4.פורום הנדל"ן הוקם למענכם:ניתן לפרסם דירות למכירה והשכרה בחולון,בת ים וראשון לציון ובנוסף נפרסם כתבות הקשורות לנדל"ן-להצטרפות –לחצו כאן

5.קבוצת טיולים ופנאי – לקבלת המלצות ועידכונים באירועים מיוחדים ופנאי: להצטרפותלחצו כאן

6קבוצת עדכוני חדשות של חולון-להצטרפות לחצו כאן

7.קבוצת עדכוני חדשות של בת ים-להצטרפות לחצו כאן

8.קבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון-להצטרפות לחצו כאן

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן