ממשיכים להוביל את היערכות ישראל למשבר האקלים: המשרד להגנת הסביבה מפרסם את התוכנית המשרדית להיערכות לשינוי אקלים, בהתאם להחלטת הממשלה; התוכנית המשרדית כוללות היערכות לשימור המערכות האקולוגיות, הגנה על תשתיות והיערכות מפעלים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "לאחר עבודה מקצועית ומשמעותית של גורמי המקצוע מכל התחומים במשרד להגנת הסביבה, גיבשנו את התוכנית המשרדית להיערכות למשבר האקלים, בהתאם להחלטת הממשלה שהעברנו. יש צורך בשיתוף פעולה של כלל משרדי הממשלה והרשויות המקומיות לצורך היערכות מיטבית, במטרה לשמור על בריאות ואיכות החיים של הציבור והסביבה. התוכנית קובעת את הפעולות הבסיסיות והדרך לדגשים בעבודת המשרד בשנים הקרובות לצורך ההיערכות הנדרשת למשבר האקלים".
לתוכנית המשרד להגנת הסביבה לחצו כאן
המשרד להגנת הסביבה מפרסם (31.12.2023) את התוכנית המשרדית להיערכות למשבר האקלים, בהתאם להחלטת הממשלה שהעביר המשרד – היערכות ישראל להסתגלות לשינויי אקלים (1902). בהחלטה זו נקבע, כי על משרדי הממשלה להכין תוכנית היערכות למשבר האקלים עד לסוף שנת 2023. מטרת ההחלטה, בהובלת המשרד להגנת הסביבה, להטיל חובת גיבוש תוכנית היערכות למשבר האקלים על כל משרדי הממשלה אשר תוגש עד לסוף שנת 2023. זאת, בהמשך להחלטת הממשלה 4079 "היערכות ישראל להסתגלות לשינויי אקלים" מחודש יולי 2018.
ההיערכות להשפעות הנובעות ממשבר האקלים ולנזקיו נועדה להגן על הציבור, בריאותו ורווחתו מפני השלכות משבר האקלים והשינויים הצפויים ואלו שכבר מתרחשים. ההשפעות מתגלות כבר כעת בכל רחבי העולם, בין השאר, בדרך של אירועי חירום קיצוניים, כמו עלייה בתדירות שרפות יער, שיטפונות והצפות, ועתידות להחריף ככל שכדור הארץ ימשיך להתחמם. משרדי הממשלה השונים אמונים על תחומים שונים אשר משבר האקלים משפיע עליהם.
תוכנית המוכנות המשרדית של המשרד להגנת הסביבה נועדה לאבחן ולאתר את תחומי פעילות המשרד שיושפעו משינוי האקלים, לזהות את אופן ההשפעה ולגבש פעולות לטובת צמצום הסיכונים והחשיפה הצפויים בתחומים אלה. התוכנית מתייחסת לציר אדפטציה (הסתגלות לשינוי אקלים) וכוללת את המהלכים המרכזיים שגובשו לטובת היערכות מיטבית, על בסיס מיפוי ואיתור ההשלכות הפוטנציאליות העיקריות של שינוי האקלים הצפוי.
התוכנית המשרדית הוכנה בשיתוף כלל יחידות המשרד וכוללת 15 מהלכים ו-138 משימות הרלוונטיות לפעילות המשרד. התוכנית נערכה על ידי אגף בכיר חוסן אקלימי של המשרד להגנת הסביבה, בהובלת סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע וחוסן אקלימי במשרד (בפועל), רני עמיר; קודמתו בתפקיד, ד"ר נטע ליפמן; מנהל אגף בכיר חוסן אקלימי במשרד, ד"ר עמיאל וסל; המדענית הראשית של המשרד, פרופ' נגה קרונפלד-שור וגורמי מקצוע נוספים.
במקביל להיערכות הממשלה ולהיערכות הרשויות המקומיות בהובלת המשרד להגנת הסביבה, מגבש המשרד תוכנית לאומית להיערכות מדינת ישראל למשבר האקלים ברמה הלאומית. התוכנית תכלול יעדים ומדדים, אפיון כלי מדיניות ותיעדופם, וכן היבטים של יישום והטמעת התוכנית בפועל. במסגרת זו, מפתח המשרד את האתר הלאומי לסיכוני האקלים – כלי תומך לקבלת החלטות מבוססות מדע וידע בתכנון הערכות ארוך טווח. המידע המעובד שיוצג במפות הסיכונים יאפשר קביעה מבוססת מידע וידע של סדרי עדיפויות, קדימויות ולוחות זמנים לטיפול מרחבי פרטני, יוביל לייעול של השקעות ציבוריות ופרטיות בצעדי ההיערכות וישפר את תהליכי התכנון הפיזיים.
עיקרי המהלכים הנדרשים על ידי המשרד להיערכות מתאימה למשבר האקלים:
- שימור מערכות אקולוגיות: מיפוי רגישויות מערכות אקולוגיות במעיינות ונחלים לזיהומים; שחרור מעיינות ונחלים לציבור; הקמת אתרי מפלט לבעלי חיים רגישים באמצעות ביצוע עבודות בנחלים; יישום תוכניות מים לטבע המקדמות השבת מים לטבע; ניטור ארוך טווח של המערכות האקולוגיות בישראל (יבשתיות, ימיות ובתי גידול לחים) ופרסום דוח מצב הטבע אחת לשלוש שנים; גיבוש תוכניות לשיקום ושימור מערכות אקולוגיות ועוד.
- תכנון אופן היערכות והתנהלות מפעלים בשגרה ובחירום: בחינת השלכות אי אספקת חשמל על תפקוד מתקנים וציוד חיוני במפעלים מסכני אוכלוסייה; בחינת השפעות אירועי טמפרטורות ומזג אוויר קיצוניים על ציוד זה והנחיית המפעלים לבחינתם והתאמתם במידת הצורך; עדכון ניהול הסיכונים כך שיתייחס גם לסיכוני אקלים ועדכון דרישות המשרד עבור היתרים ומתן הנחיות למפעלים בהתאם לכך ועוד.
- הגנה על תשתיות ומבנים קיימים ומתוכננים: בחינה משותפת יחד עם משרד האנרגיה לזיהוי תשתיות בסכנת פגיעה כתוצאה מתרחישי הייחוס ובחינת אמצעי הגנה לתשתיות דלקים עיליות ותחתיות פגיעות או מעבר לאנרגיות מתחדשות; עידוד מהלכי חיזוק אלמנטים בבניינים קיימים והתאמת תקנות קיימות למבנים חדשים; עידוד שימוש בטכניקות בנייה מווסתת נגר; חיזוק תשתיות חופיות קיימות; תכנון תשתיות חדשות על בסיס תרחיש לאומי ועוד.
- שדרוג ותחזוק מכוני טיהור שפכים (מט"שים): השפעה על רגולציה וקידום יישום פעילות קיימת העוסקת בתחזוקה; הרחבה ושדרוג של מט"שים לרבות בחינת הצורך בהקמת מט"שים חדשים נוספים; עדכון מתן היתרים בהתאם לשינויי המדיניות של מאצרות; עדכון האכיפה בהתאם למדיניות ולהיתרים הנוגעים למאצרות ועוד.
דו"ח היערכות לעליית מפלס המים
המשרד להגנת הסביבה מפרסם את דוח ההיערכות לעליית מפלס הים כתוצאה ממשבר האקלים, שגיבשה מנהלת ההיערכות למשבר האקלים: המנהלת, בראשות המשרד להגנת הסביבה, ממליצה על היערכות לעלייה של 1.06 מטרים עד לשנת 2100 בחופי הים התיכון.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "שינויי האקלים מובילים לאתגרים רבים בשלל תחומים ברחבי העולם, בהם עליית מפלס הים. מדינת ישראל היא מדינת חוף בעלת גידול אוכלוסייה משמעותי, שמתפתחת ובונה תשתיות ומגורים ברחבי הארץ ולאורך חופי הים התיכון. על כן, עלינו להיערך ולתכנן את עתידנו ועתיד ילדינו יד ביד עם המדע ועם התרחישים הצפויים כתוצאה משינויי האקלים. הדוח מסכם את ההליך הסדור שהוביל המשרד להגנת הסביבה במסגרת מנהלת ההיערכות לשינוי אקלים"
לדוח סיכום המנהלת לחצו כאן
המשרד להגנת הסביבה מפרסם את דוח ההיערכות לעליית מפלס הים של מנהלת ההיערכות לשינוי אקלים אשר המשרד עומד בראשה. על פי הדוח, תרחיש הייחוס הנסמך על דוח הפאנל הבין-ממשלתי ה-IPCC האחרון (SSP5-8.5), צופה בחופי הים התיכון בישראל עלייה של 1.06 מטרים מעל אפס האיזון הארצי, עד לשנת 2100. עוד עולה מהדוח כי בעת אירועי סערות קיצוניים בנוסף לעליית מפלס חזויה של 1.06 מטר, תיתכן עליית מפלס של לפחות 0.8 מטר נוספים, זאת בהסתברות של 100 שנים.
הדוח נכתב ונערך על ידי המשרד להגנת הסביבה בהובלת סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע וחוסן אקלימי במשרד (בפועל), רני עמיר; קודמתו בתפקיד, ד"ר נטע ליפמן; מנהל אגף בכיר חוסן אקלימי במשרד, ד"ר עמיאל וסל; המדענית הראשית של המשרד, פרופ' נגה קרונפלד-שור וגורמי מקצוע נוספים, ומסכם את פעילות המנהלת להיערכות לשינוי אקלים בשנה האחרונה וכן כולל את התייחסות הגופים השונים לתהליך זה.
אחת המגמות המרכזיות של שינוי אקלים שעתידות להשפיע על ישראל היא עליית מפלס הים, אשר נובעת בעיקר מהגידול בנפח המים עקב התחממותם ומהמסת קרחונים יבשתיים וימיים. הסכנות שבעליית מפלס הים מגוונות, ובהן פגיעה במבנים ובתשתיות, המלחת האקוויפרים, עלייה בבסיס הניקוז, שחיקת קו החוף ומצוקים וכן הצפות שטחי יבשה במיוחד בעת סערות. מגמה זו של עליית מפלס הים והשפעותיה החזויות, מחייבות את ישראל להטמיע בשיקוליה את המשמעויות הכבדות, בתכנון תשתיות ובשימושים השונים לאורך חופי הים.
דוח המנהלת הנוכחי עוסק בקביעת תרחיש לאומי זמני לשנתיים הקרובות ובהמלצות קונקרטיות לרבות לוחות זמנים, לתהליך קביעת תרחיש קבוע. הדוח מתבסס על עבודת המנהלת בשנה האחרונה בשיתוף משרדי הממשלה השונים וגופים רלוונטיים נוספים. עבודה זו מתבססת על תרחישי ה-IPCC; על דוח תרחישי ייחוס של עליית מפלס הים שפורסם על ידי המרכז לחקר ימים ואגמים לישראל; ועל מיפוי ראשוני של קווי החוף של התרחיש, אשר חושבו על ידי המרכז למיפוי ישראל.
תרחיש הביניים שהומלץ על ידי המנהלת מתבסס על תחזיות ה-IPCC וניתוח ההשלכות השונות בישראל על ידי משרדים וגופים רלוונטיים נוספים, ילווה את ישראל בשנתיים הקרובות לפחות כאשר במהלכן יבוצע הליך ניהול סיכונים סדור לעדכון תרחיש הייחוס, יימדדו קווי עליית מפלס הים אמינים וברמת דיוק גבוהה יותר מהקיימים כיום, ותגובש תחזית גם לעליית מפלס הים הצפוי בים האדום בנוסף לתחזיות הקיימות עבור הים התיכון.
כל הדרכים להתחבר לאתר goitem ולהשאר מעודכנים online 24\7
להורדת אפליקציית goitem למכשירי אנדרואיד- לחצו כאן
להורדת אפליקציית goitem למכשירי אפל- לחצו כאן
להצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן
להצטרפות לערוץ היוטיוב goitem-tv-לחצו כאן
קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן
לקבלת עדכונים ממלחמת חרבות ברזל-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצה בה תוכלו לקבל המלצות, להכיר עסקים מקומיים ולפרסם את שלכם-לחצו כאן
קבוצות הפייסבוק השוות
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק פורום תושבי חולון,בת ים וראשון לציון-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק פורום חולון-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק פורום ראשון לציון-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק פורום בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק פורום החינוך לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק פורום הנדל"ן לחצו כאן
להצטרפות וקבלת חדשות ועדכונים: מוזמנים לסמן לייק ועוקב לחדשות goitem-לחצו כאן
קבוצות ווטסאפ לתושבי חולון
קהילת שכונת אגרובנק חולון-להצטרפות לחצו כאן
קהילת שכונת קריית שרת חולון-להצטרפות לחצו כאן
פורום נאות רחל בחולון-להצטרפות לחצו כאן
קהילת תושבי שכונת גרין-להצטרפות לחצו כאן
קהילת תושבי ח-300 חולון-להצטרפות לחצו כאן
קהילת קירית בן גוריון ושכונת רבין בחולון-להצטרפות לחצו כאן
קהילת תושבי שכונת תל גיבורים-להצטרפות לחצו כאן
קהילת תושבי קרית עבודה-להצטרפות לחצו כאן
קהילת תושבי ג'סי כהן-להצטרפות לחצו כאן
קהילת שכונת נאות שושנים-להצטרפות לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בנושאי חינוך בגנים –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בנושאי חינוך בבתי ספר יסודים-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בנושאי חינוך בחטיבות ביניים ובתי ספר תיכון-לחצו כאן
לקבלת עדכונים ושיח בנושא בחירות מקומיות בחולון-לחצו כאן