גו אייטם – go item | מקומון החדשות של חולון בת ים וראשון לציון

לאן נעלם כל הדבש בארה"ב? מחקר חדש מגלה מדוע חלה ירידה ביכולת הדבורים ליצור דבש בעשור האחרון

מגדלי הדבורים בארה"ב מוטרדים בשנים האחרונות מירידה בלתי מובנת בתפוקת הדבש. תוצאות מחקר חדש, שפורסם בכתב העת המדעי IOP Sience על ידי חוקרים מאוניברסיטת 'פן סטייט' בפנסילבניה, מצביע על הגרעה סביבתית, המשפיעה על מיני דבורים בפרט וחרקים בכלל, כאחת הסיבות העומדות מאחורי התופעה.

על פי נתוני שירות המחקר הכלכלי של ארה"ב  USDA (ERS)יבול הדבש הממוצע שנבדק בין השנים 2010-2020 עמד על כ-26 ק"ג למושבת דבורי דבש, לעומת כ-31 ק"ג בעשור שקדם לכך. זאת, על אף שמספר מושבות דבורי הדבש באותה תקופה עלה במדינה מכ-2.49 לכ-2.7 מיליון.

מושבות דבורי הדבש ספגו פגיעה קשה במהלך החורפים בשנים האחרונות בארה"ב, תוך שסבלו מאובדן בתי גידול, כתוצאה בין היתר ממשבר האקלים, והמשבר מתרחב בקרב דבורים בפרט וחרקים בכלל, בעקבותיו מזהירים חוקרים בפני פגיעה בתפוקת המזון והתדרדרות של המערכות האקולוגיות, אלא אם כן הסוגייה תטופל בדחיפות.

"מגדלי דבורים מעידים שהם אינם רודים את כמות הדבש כפי שהיו רגילים בשנים עברו. זו תופעה שאנו רואים באופן גורף במדינות שונות" אומרת ד"ר גבריאלה קווינלן, חוקרת במחלקה לאנטומולוגיה באונ' פן-סטייט והמרכז לחקר מאביקים, אשר צוות המחקר בהובלתה ניתח באמצעות מידע שתועד לאורך חמישה עשורים ברחבי ארה"ב, את הגורמים המשפיעים על כמות הפריחה הצומחת באזורים השונים, המהווה גורם מפתח על כמות הדבש המיוצרת על ידי דבורי הדבש, כמות הצוף-מזון הדבורה, אבקה ומים, הנאספים מהסביבה הקרובה אליהן, על מנת לייצר את הדבש.

המחקר החדש מצא כי, מספר גורמים פוגעים ביכולת של דבורי הדבש ליצור דבש, לרבות גידול בשימוש בקוטלי עשבים, הפיכת אדמה שהייתה עשירה בפרחים לאדמות חקלאיות המבוססות על גידול אחד בלבד, וירידה בתפוקת הקרקע. גורם מרכזי נוסף, מאז שנות ה-90 המוקדמות, המשפיע על ייצור הדבש הינו שינויי האקלים, עם עליית טמפרטורות, דפוסי הגשם המשתנים ואירועי מזג אוויר קיצוניים הזורעים הרס רב בכוורות.


"הרבה מאוד תלוי במזג האוויר. לא רק שנהיה יותר חם ולח, אלא שישנם יותר ויותר אירועי קיצון שאינם מאפשרים לחזות את מזג האוויר", אומרת ד"ר כריסטינה גרוזינגר, שותפה למחקר ואנטומולוגית באונ' פן-סטייט ומוסיפה "אנו יכולים לנהל את האדמה במונחים של הפחתת חומרי הדברה, אבל בטווח הארוך נצטרך לחשוב אילו סוגי צמחים ניתן לשתול בתנאי האקלים המשתנים להם אנו נתונים".

אופי רייך, מנכ"ל מועצת הדבש: "בישראל כמות הכוורות לא פחתה ולא נצפתה עדיין פגיעה משמעותית בייצור וכמות הדבש וההאבקה. עם זאת ניתן לראות כי בארה"ב כמו גם במקומות נוספים בעולם קיימת תופעה של היעלמות דבורים הנובעת כנראה מאורבניזציה מואצת, מחסור בצוף בעקבות משבר האקלים וגורמים נוספים שנותנים אותותיהם במחסור של מאביקים לגידולים החקלאיים. אי לכך קיימת חשיבות עליונה להרחבת המחקרים בארץ ובעולם בתחום דבורי הדבש, שהן המָאַבִּיק האולטימטיבי של חלק ניכרמגידולי החקלאות למזון. אני מקווה כי תוצאות המחקר הזה ומחקרים נוספים בנושא יובילו למציאת דרכים שיאפשרו להתמודד עם האתגר של שמירה על ענף הדבורים וההאבקה בארץ בעולם. במסגרת הפתרונותשאנו מנסים לתת למשבר המתהווה אנו פועלים להרחבת שטחי המרעה לדבורים. לשם כך מתקיים פרויקט משותף עם קק"ל, לנטיעה של כ-45 אלף עצים ושיחים צוּפָנִיִים בשנה. הפרויקט משתלב באירועי ט"ו בשבט והמשך נטיעות לאורך השנה, בעיקר בסמוך לשטחי חקלאות בעוטף ישראל, בגבולות המדינה בדגש על אזורים שנפגעו מהלחימה".

מצ"ב המאמר שפורסם בכתב העת המדעי IOP Sience –  לחץ כאן לכניסה למאמר

קרדיט תמונות: יח"צ, יוסף (ג'וחה) אנגל

רוצים לקבל עדכונים וחדשות בווטסאפ או בטלגרם?-לחצו כאן

Exit mobile version