כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

עד שהמוות יפריד בינינו: המדריך המלא לעריכת צוואה הדדית והפתרון שהיא מציעה למקרי אסון

עוה"ד והמגשרת ענבל כספי גאון, מומחית לתחום צוואות, ירושות ודיני משפחה, מגישה את המדריך המלא: מהם היתרונות והחסרונות של צוואות הדדיות? מה צריך לקחת בחשבון? ולמה אסור לחכות יותר מדי?

מלחמת "חרבות ברזל" הביאה לחיינו סיפורים טראגיים וכואבים על אובדן בני ובנות זוג, שהותירו מאחוריהם משפחה שבורה. ברגעים קשים אלה, נאלצים לעיתים בני ובנות הזוג שנותרו מאחור להתמודד עם הבירוקרטיה המאתגרת בתחום הירושה, היות שרבים מהם לא הותירו אחריהם צוואה.
צוואות הדדיות הן אחד הפתרונות שמאפשר החוק בישראל כדי להימנע מהתמודדות עם אתגרי הרכוש לאחר מות אחד מבני הזוג. עוה"ד והמגשרת ענבל כספי גאון, מומחית לתחום צוואות, ירושות ודיני משפחה, מגישה את המדריך המלא: מהם היתרונות והחסרונות של צוואות הדדיות? מה צריך לקחת בחשבון? ולמה אסור לחכות יותר מדי?

ימי חרבות ברזל מציפים אצל רבים את החשש מפני הלא נודע ומעמידים אותנו בפני הצורך להקפיד ולוודא שאנו מותירים את ענייננו מסודרים, לכל צרה שלא תבוא.

במהלך המלחמה נחשפנו כולנו לסיפורים הכואבים על בני ובנות זוג שנפלו בקרב או בטבח השבעה באוקטובר, והותירו אחרים משפחות שבורות וכואבות. לצד ההתמודדות הקשה עם השכול, הצער והאובדן, עלולה לעמוד בפני המשפחות גם התמודדות עם מאבקי ירושה וחלוקת נכסים, במידה והמנוח.ה לא הותירו אחריהם צוואה.

"במטרה למנוע מצבים חסרי בהירות בתחום הירושות והצוואות, חשוב להכיר את הצוואה ההדדית, שהיא בעצם הדרך המושלמת שבה יכולים בני זוג להביע את האמון שלהם, האחד כלפי השניה. כל אחד מהצדדים קובע את צוואתו בהסתמך על זו של האחר, תוך הנחה שכאשר אחד מהם יילך לעולמו, תינתן לאחר האפשרות לשלוט בעיזבון, על פי שיקול דעתו", אומרת עו"ד ענבל כספי גאון.

"בראש ובראשונה, צוואה הדדית נועדה לספק לבני הזוג שקט נפשי. היא באה להבטיח כי במותו של אחד מהם, בן הזוג הנותר בחיים לא יהיה נתון לחסדיו של איש – ויוכל לחיות ברווחה, בלי לחשוש שהיורשים העתידיים (למשל: הילדים ובני זוגם) ישימו את ידם על העיזבון".

אז מהי בעצם צוואה הדדית ובמה היא שונה מצוואה רגילה? 

צוואה הדדית היא צוואה משותפת לשני בני הזוג, שבה מביעים הצדדים התחייבות עתידית להסדר ירושה זהה. רכיב ההתחייבות העתידית הוא רכיב התקף רק בצוואה הדדית, כאשר בצוואה רגילה הוא פסול מעיקרו. צוואה הדדית שונה מצוואה רגילה, במספר עניינים עקרוניים. 


באופן ייחודי, צוואה הדדית כוללת הגבלות על היכולת לשנות או לבטל את הצוואה. מגבלות אלה נגזרות מהאופי המיוחד של צוואה הדדית, המבוססת על הסתמכות בני הזוג, אחד על השניה.

בנוסף, צוואה הדדית שונה מצוואה רגילה, בכך שהיא נעשית על ידי שני בני הזוג יחד, תוך הסכמות משותפות, בשונה מצוואה רגילה שבה אסור לאף אדם, למעט המצווה, לערוך את צוואתו.

אם פירקנו את הזוגיות, האם ניתן לבטל צוואה הדדית?

החוק קובע כי בן הזוג שנותר בחיים יכול לבטל את הצוואה ההדדית, אם הסתלק מחלקו בעיזבון של בן הזוג שנפטר. במקרה שהעיזבון כבר חולק, בן הזוג הנותר צריך להחזיר את כל מה שירש, על פי הצוואה ההדדית.

במקרה שבו שני בני הזוג עודם בחיים ואחד מהם רוצה לבטל את הצוואה ההדדית, עליו להודיע בכתב לבן הזוג השני, שבו הוא מודיע לו על ביטול צוואתו. כתוצאה מכך, בטלה הצוואה ההדדית. 

בתיקון לחוק הירושה, נקבע מנגנון ייחודי לצוואות הדדיות, המבטיח הגנה על הסתמכות הצדדים ועל קיום רצון בני הזוג. 

תוכלי לתת לנו את הטיפים הכי חשובים בעריכת צוואה הדדית?

הנה מספר טיפים חשובים:

ראשית: אל תחכו יותר מדי. לצוואה הדדית אין גיל. אין תזמון "נכון" לעריכת צוואה הדדית – ומטרתה המרכזית לשמור על השקט הנפשי של שני בן הזוג, באופן שבו הם יידעו שכל אחד מהם "מסודר", אם בן זוגו ילך לעולמו לפניו. 

שנית: לפני שמגיעים לעורך הדין, לצורך עריכת צוואה הדדית, כדאי "להתבשל" מעט עם הרעיון, לערוך בדק בית ולנסות לחשוב מה רוצים בני הזוג שיקרה אחרי מותו של אחד מהם: איזה מהנכסים הם מעוניינים שיישמרו במסגרת הזוגית ואיזה נכסים ניתן יהיה להעביר הלאה. 

בנוסף, כשכותבים צוואה הדדית, צריך לחשוב קדימה ולנסות להתכונן לתסריטים בלתי צפויים (כמו זה שהזכרנו בעניין עיזבון המנוחה מ.כ).

באופן כללי, מומלץ להיערך למגוון אפשרויות. כך, למשל: כדאי לחשוב על תסריט שבו בן הזוג הנותר בחיים ינהל קשר עם בן.ת זוג אחרים בהמשך. במסגרת זאת, ניתן לקבוע למשל כי השניים לא יוכלו להמשיך להתגורר בבית המשותף, ללא הסכם ממון.

זאת ועוד: ניתן לקבוע בצוואה הדדית הוראה שלפיה לאחר מותו של אחד מבני הזוג, תירשם הערת אזהרה לטובת הילדים, על נכסי המקרקעין ששייכים לעיזבון (וכך להבטיח שהנכסים יועברו אליהם לאחר מות ההורה השני).

לסיכום: לצוואה הדדית יש יתרונות וחסרונות. בראש ובראשונה, צוואה הדדית נועדה לאפשר לבני הזוג להיות שקטים מבחינה נפשית ולהבטיח את עתידם, לאחר מות אחד מהם. לפני ניסוח צוואה הדדית, מומלץ להקפיד להתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן, בתחום דיני הירושה, כדי למנוע תוצאות לא רצויות. 

הכותבת היא עו"ד ומגשרת ענבל כספי גאון, בעלת מומחיות בתחום דיני המשפחה והירושה. מוגש באדיבות אתר זאפ משפטי

בתמונה: ענבל כספי גאון. צילום: סיון ספיר

רוצים לקבל עדכונים וחדשות בווטסאפ או בטלגרם?-לחצו כאן

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן