ד"ר קרן גונן – המועמדת לראשות העיר, נאמה בוועדת המדע והטכנולוגיה לגבי טיפולים וטכנולוגיות חדשניות לטיפול בסרטן בכלל וסרטן המוח בפרט.
הדיון התקיים לרגל "יום הסרטן הבינלאומי" שצויין בשבוע שעבר וכחלק מהיערכות לקיצוץ במערכת הבריאות. ד"ר קרן גונן מציינת כי לאור הנתונים שהתפרסמו: אחד מכל 5 גברים ואחת מכל 6 נשים יחלו בסרטן, על מדינת ישראל לדאוג לטיפולים אפקטיביים למחלת הסרטן המתאימים לכל כיס
יו"ר הוועדה, ח"כ איימן עודה: "אסור לנו להשאיר חולים מאחור. חייו של כל אחד הוא עולם ומולאו"
לרגל יום הסרטן הבינלאומי, התקיים היום דיון מיוחד בוועדת המדע והטכנולוגיה בראשות ח"כ איימן עודה בהשתתפות חוקרים מובילים, רופאים, נציגי עמותות ופעילים חברתיים. הדיון התמקד בחידושים האחרונים בתחום טיפולי הסרטן, תוך הדגשת ההתקדמות הטכנולוגית והרפואית המשמעותית שחלו בשנים האחרונות.
יו"ר ועדת המדע, ח"כ איימן עודה: "התחום האונקולוגי מתקדם לכיוון של רפואה מונעת מצד אחד, ומהצד השני, לכיוון של פיתוחים טכנולוגיים ותרופתיים לטיפול במחלות הסרטן השונות וכן לרפואה מותאמת אישית – בין אם לפי גנים, גיל, סוגי סרטן שונים ומוטציות שונות. עלינו להבטיח את הנגשתם של הטיפולים המתקדמים ביותר בסל התרופות עבור חולי הסרטן הזקוקים לכך, מכיוון שהסל הציבורי הוא הדרך היחידה להנגיש את הטיפולים הללו לכולם. עלינו להבטיח את המשך הבאתם של מחקרים בינלאומיים לכאן, ועל המשרדים הנוגעים בדבר לראות איך ניתן ליצור סביבה אטרקטיבית לחברות רב לאומיות כדי שיוכלו לבוא ולהביא מחקרים עבור החולים בארץ. כל צעד שכזה מביא חיים שלמים".
פרופ' משה מיטלמן, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן הציג בדיון את פעילות האגודה ואמר כי אבחון מוקדם הוא תנאי לתוחלת חיים ארוכה, כמו כן טיפול בגורמי הסיכון: עישון, אלכוהול, השמנה וזיהום אוויר. עוד אמר כי כל השיטות החדשניות לטיפול במחלה הן יעילות בהרבה יותר, פחות תופעות לוואי, יותר ריפוי, הארכה ושיפור איכות חיים – אך הכל מאוד מאוד יקר.
פרופ' איתן פרידמן, מייסד היחידה האונקונגנטית בבית החולים שיבא תל השומר אמר בדיון כי כיום שידועה אחוז התחלואה אצל נשים וחלוקה לעדות, המענה צריך להיות ממוסד ומאורגן, "יש עוד הרבה מאוד גנים שנוטים לפתח סרטן – הרעיון שצריך להיות הוא ליצור מוקדים ע"י הממשלה שיהוו מרכז לכל הצרכים המיוחדים לאבחון תחת קורת גג אחת. כיום כל אחת מגיל 50 זכאית לממוגרפיה פעם בחצי שנה, אבל למה להתחיל את הבדיקות בגיל כזה מאוחר אם 50% מהחולות בסרטן השד הן בגיל זה – בארה"ב זה מגיל 45 וכך צריך להיות כאן. יש כ11 מרפאות שנועדו לתת מענה לנשים לגילוי מוקדם אבל בכל בתי החולים אין מספיק מקום לנושא".
רופאים ונציגי עמותות חולים קראו להכניס טיפולים וטכנולוגיות חדשות לסל התרופות והטכנולוגיות. ביניהן: טכנולוגיה שמבוצעת על ידי קרן לייזר באמצעות mri לטיפול בגרורות משניות במוח. בדיון צויין כי כיום הטיפול ניתן רק בבבית החולים איכילוב וחולים רבים אינם מקבלים אותו; pgd עבור ברירת עוברים טרום השרשה שאינם נשאים את מוטציות ה- BRCA וכך ניתן לקטוע את רצף הדורות של חולות סרטן שד ושחלה אלים במיוחד; הכנסה של תרופות חדשות לחולות שד ראשוני או גרורתי; שילוב רפואה משלימה כחלק מטיפול בחולים אונקולוגיים להקלה על הטיפולים והעלאת ההיענות לטיפול.
יו"ר הוועדה והמשתתפים בדיון אמרו כי יום המודעות הבינלאומי לסרטן הוא הזדמנות חשובה להעלות את המודעות למחלה הקשה ולקדם את המאבק בה כאשר אנו עדים בשנים האחרונות לפריצות דרך משמעותיות בתחום טיפולי הסרטן, המעניקות תקווה חדשה לחולים ולמשפחותיהם. יו"ר הוועדה חתם את הדיון היום ואמר כי אינו נועד רק להציג את החידושים האחרונים בתחום אלא לעודד שיתוף פעולה בין חוקרים, רופאים ומקבלי החלטות למען מציאת פתרונות יעילים יותר למחלה, להגדיל את שיתופי הפעולה, התקצוב והקידום לאבחון וגילוי מוקדם של המחלה.