כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

תרחיש מלחמה בצפון הופך למוחשי ופער התשואות מתרחב

באדיבות בנק הפועלים

התרחיש של הסלמה במלחמה בצפון הופך להיות יותר ויותר מוחשי, והשווקים מגיבים בהתאם. תשואת איגרת החוב של מדינת ישראל לטווח של עשר שנים נסחרת עתה בפער של כ-120 נקודות בסיס (1.2%) מעל האיגרת של ממשלת ארה"ב.

מעבר לפרמיות סיכון המדינה הגבוהות, הפער בתשואות מייצג סביבת אינפלציה גבוהה יותר בישראל, וכן את עומס ההנפקות שנועדו לממן את הגירעון.

החזרה של משקי הבית לרכוש דירות, ובעיקר דירות חדשות, היא תוצאה של שינוי בהלך הרוח – רוכשים שהמתינו לירידת ריבית ואולי להמשך ירידות מחירים, גילו שהמלחמה טרפה את הקלפים: היא מעכבת את ירידת הריבית, ומצמצמת את הבנייה החדשה.

אינדיקטורים כלכליים שפורסמו עד כה מצביעים על עלייה בפעילות הכלכלית לעומת הרבעון השני של השנה שהיה חלש.

ישראל


התרחיש של הסלמה במלחמה בצפון הופך להיות יותר ויותר מוחשי, והשווקים מגיבים בהתאם. תשואת איגרת החוב של מדינת ישראל לטווח של עשר שנים נסחרת עתה בפער של כ-120 נקודות בסיס (1.2%) מעל האיגרת של ממשלת ארה"ב. חלק מחברות דירוג האשראי התריעו זה מכבר שהתרחבות המלחמה תגרור ירידה בדירוג האשראי. משרד האוצר פרסם את עיקרי התקציב לשנת 2025, ובכלל זה תכנון להפחתת הגירעון התקציבי לשיעור שלא עולה על  4%. חצי הכוס המלאה היא הנכונות לקבל החלטות לא פופולריות בכדי להפחית את הגירעון. חצי הכוס הריקה היא שיש עדיין הרבה חורים בתכנון, ולא ברור מהיכן התקציבים יקוצצו. בעיני המשקיעים הזרים, הצעד של משרד האוצר חיובי אבל הוא לא מהווה משקל נגד לתמונות של טיל מתימן.

היקף מכירת הדירות שמר גם ביולי על רמה גבוהה של 8.4 אלף יחידות – רמה גבוהה משמעותית מזו של התקופה טרום המלחמה, אך עדיין נמוכה ביחס לתחילת 2022. מכירת הדירות החדשות כבר דומה ברמתה לרמות הגבוהות מאוד של תחילת 2022, לפני גל עליות הריבית. החזרה של משקי הבית לרכוש דירות, ובעיקר דירות חדשות, היא תוצאה של שינוי בהלך הרוח – רוכשים שהמתינו לירידת ריבית ואולי להמשך ירידות מחירים, גילו שהמלחמה טרפה את הקלפים: היא מעכבת את ירידת הריבית, ומצמצמת את הבנייה החדשה. בד בבד עלה הביקוש לדירות מצד מפונים מהצפון והדרום. התפנית במחירי הדירות מתחילת השנה רק חיזקה עוד יותר את הערכת משקי הבית, שמחירי הדירות לא יוסיפו לרדת בתקופה הזו.

אינדיקטורים כלכליים שפורסמו עד כה מצביעים על עלייה בפעילות הכלכלית לעומת הרבעון השני של השנה שהיה חלש. הפדיון של רשתות השיווק רשם ביולי עלייה חודשית של 0.8%, והיצוא התעשייתי עלה בשיעור חד של כ-13%. הכנסות המדינה ממסים רשמו אף הן גידול מהיר בחודש אוגוסט. למרות שהנתונים האחרונים הם טובים יחסית, אנו עדיין סבורים שהמשק מתקשה להתקרב לפוטנציאל הצמיחה שלו בתנאי המלחמה, והצמיחה השנה צפויה להיות סביב 1%.

שירות החוב מתייקר. הפער בין התשואה השקלית של איגרות החוב לתשואות של ארה"ב (בדולר) ואירופה (באירו) מתרחב. מול הדולר הפער לעשר שנים הגיע ל-120 נקודות בסיס, ומול גרמניה לדוגמה ל-275 נקודות. מעבר לפרמיות סיכון המדינה הגבוהות, הפער מייצג סביבת אינפלציה גבוהה יותר בישראל, וכן את עומס ההנפקות שנועדו לממן את הגירעון.

גלובלי

השווקים דוחפים את הבנקים המרכזיים להפחתות ריבית מהירות. המרוץ להפחתות ריבית נפתח, וארה"ב תצטרף אליו השבוע, אבל לא בטוח שהנתונים יאפשרו להם לעמוד בקצב ההפחתות לו השווקים ממתינים. המנדט של הפד הוא דואלי, אינפלציה ותעסוקה – הראשונה עדיין גבוהה מ- 2%, והתעסוקה לא כזו גרועה, אין בינתיים פיטורין, והשכר בכלל עולה. ללכת נגד השווקים זה גם סיכון: שוקי ההון עשויים להגיב לזה בשלילה, וגלי ההדף חוזרים לכלכלה הריאלית. במצב הזה הכי נוח זה להגיד את צמד המילים data dependent – שום דבר לא מחייב, וכל אחד יבין לפי מה שמתאים לו.

בשבוע האחרון התהפכה המגמה השלילית שנרשמה בשבועיים הקודמים ונרשמו עליות שערים חדות במרבית שוקי המניות בעולם. בסיכום שבועי, בארה"ב מדד ה-S&P500 עלה ב-4.0% ומדד הנאסד"ק עלה ב- 6.0%. באירופה מדד היורוסטוקס 50 עלה ב-2.2%. מדד הקאק בצרפת עלה ב-1.5% והדאקס בגרמניה עלה ב-2.2%. באסיה, מדד הניקיי ביפן עלה בשיעור 0.5% ואילו בסין מדד הCSI300- ירד ב-2.2%.

ארה"ב: מחירי המוצרים מוסיפים לרדת, אך אינפלציית הליבה בארה"ב נותרה גבוהה, בעיקר בשל העלייה במחירי השכירות. מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב 0.2%, בדומה לציפיות, וקצב האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים התמתן ל-2.5% מ-2.9%. עם זאת, מדד הליבה עלה ב-0.3%, מעל לציפיות לעלייה של 0.2%, ושיעור עליית המדד בשניים עשר החודשים האחרונים נותר ברמה של 3.2%. מחירי השירותים (ללא אנרגיה) עלו בחודש האחרון ב-0.4%, האצה לעומת שלושת החודשים האחרונים, ושיעור העלייה ב-12 החודשים האחרונים נותר ברמה גבוהה של 4.9%. העלייה במחירי השירותים הושפעה מעלייה של 0.5% במחירי השכירות, שיעור העלייה החודשי הגבוה בחצי השנה האחרונה, ושיעור העלייה ב-12 החודשים האחרונים עלה ל-5.2%. במחירי שירותי התחבורה נרשמה עלייה חדה של 0.9% ושיעור העלייה השנתית התמתן אך נותר גבוה ברמה של 7.9%. מחירי המוצרים (ללא מזון ואנרגיה) ירדו בחודש אוגוסט ב-0.2% ובסה"כ ב-12 חודשים אחרונים ירדו ב-1.9%. מדד המחירים ליצרן לחודש אוגוסט עלה ב-0.1% בדומה לציפיות ומדד הליבה עלה מעבר לציפיות ב-0.3% וב-12 החודשים האחרונים הוא עלה ב- 2.4%.

האינדיקטורים הכלכליים האחרונים בארה"ב לא מאותתים על מיתון. אומדן ראשון למדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש ספטמבר עלה מעט מעל להערכות המוקדמות. העלייה החודש נרשמה הן במדד הציפיות והן במדד השוטף. מהסקר עולה שציפיות האינפלציה לשנה ירדו ל-2.7% (מ-2.8% בחודש הקודם) ואילו הציפיות לחמש עד עשר שנים עלו מעט ל-3.1%. מספר דורשי דמי אבטלה ראשוניים עלה מעט בשבוע האחרון לרמה של 230 אלף, ומספר דורשי דמי אבטלה מתמשכים נותרו ברמה של 1.85 מיליון.

נתוני האינפלציה אומנם מיתנו את הציפיות להפחתת ריבית הפד בשיעור של 0.5% השבוע, אך לקראת סוף השבוע הם שבו לעלות וכעת הציפיות להפחתה של 0.5% ביום רביעי הקרוב עלו ועומדות על כ- 50%. השווקים מגלמים בין ארבע לחמש הפחתות ריבית בארה"ב עד סוף השנה, ועוד חמש הפחתות בשיעור של 0.25% במהלך 2025. השוק צופה שריבית הפד תגיע בסוף 2025 לרמה של 3.0% אך להערכתנו קצב ההפחתות יהיה מתון יותר. תשואת איגרת החוב של ממשלת ארה"ב לטווח של עשר שנים ירדה בכ-6 נקודות בסיס השבוע לרמה של 3.65%, והתשואה לשנתיים ירדה באופן דומה לרמה של 3.58%.

גוש האירו- הצמיחה  צפויה להיוותר נמוכה גם בהמשך השנה. מדד הסנטיקס לאמון המשקיעים ירד בחודש ספטמבר, בהמשך לירידות שנרשמו בחודשיים הקודמים, כך שהשיפור שנרשם במחצית השנה הראשונה נבלם. הפעילות הכלכלית בגוש האירו נותרה חלשה. מדד הייצור התעשייתי ירד בחודש יולי ב-0.3% בדומה לצפי ורמתו ב-12 האחרונים ירדה ב-2.2%.

ריבית ה-ECB ירדה בשבוע שעבר ב-25 נקודות בסיס וריבית הפיקדונות עומדת כעת על 3.50%. כפי שציינה נשיאת הבנק המרכזי האירופי, לגארד, קצב הפחתות הריבית הבאות לא נקבע מראש והמשך הורדות הריבית יוסיף להיות תלוי בנתונים. כאמור, הורדה נוספת בחודש אוקטובר אינה ודאית והשווקים נותנים לכך כעת סבירות של כ-45% בלבד. עד סוף השנה, צפויות בין הפחתה אחת לשתיים, ובטווח של השנה הקרובה צפויות כשש הפחתות ריבית לרמת ריבית של 2.0%.

כל הדרכים להתחבר לאתר goitem ולהשאר מעודכנים online 24\7

להורדת אפליקציית goitem למכשירי אנדרואיד- לחצו כאן

להורדת אפליקציית goitem למכשירי אפל- לחצו כאן

להצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן

להצטרפות לערוץ היוטיוב goitem-tv-לחצו כאן

קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן


להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן

להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

קבלת עדכונים בנושאים שונים

להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן

לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן

לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן