גם אתם קיבלתם את ההודעה הזו?
אזהרה לציבור – בימים האחרונים מופצת הודעה לכתובת הדואר האלקטרוני של אזרחים באופן אקראי, תחת הכיתוב "עבירת מהירות". בנוסף, לתוכן ההודעה מצורף קישור לצפייה בצילומי מכמונת המהירות, לכאורה.
מדובר בהודעת כזב שלא נשלחה על ידי אגף התנועה. יש להימנע מלחיצה על הקישור.
כל הודעת כזב יוצרת בהלה מיותרת ולפיכך אנו קוראים לציבור לגלות אחריות ולחדול מהפצה ושרשור של מידע שגוי ומטעה.
המלצות מערך הסייבר הלאומי להישאר בטוחים ברשת בעת מלחמה-כל הפרטים והדרכים כדי שהנייד או המחשב יהיו מוגנים
אין ללחוץ על קישורים חשודים – בעיקר שמועברים בהודעות וברשתות.
גלו אחריות – הסתמכו על מקורות מידע מהימנים. הימנעו מהפצת שמועות ומידע לא מאומת, ומהעברת קבצים וקישורים חשודים שמקורם לא ברור.
קיבלתם בקשת סחיטה או בקשה למסור מידע אישי, סיסמה או קוד בוואטסאפ? – התעלמו! חיסמו את השולח ודווחו עליו לוואטסאפ בכפתור "דווח" שבהגדרות איש הקשר.
הגנו על מצלמת האבטחה שלכם – בידקו שמצלמת האבטחה בביתכם מוגנת על ידי סיסמה ייחודית שיצרתם ולא סיסמת ברירת המחדל.
גלו חשדנות מוגברת – בעיקר להודעות שמטרתן יצירת פאניקה ובהלה, ובידקו את אמינותן.
הגנו על הרשתות החברתיות והוואטסאפ שלכם – בחרו סיסמה קשה לניחוש והטמיעו אימות דו שלבי: קוד נוסף לסיסמה ברשתות ובוואטסאפ – קוד אישי נוסף לקוד במסרון.
הורידו מחנויות האפליקציות הרשמית רק את האפליקציה הרשמית של פיקוד העורף (זו שכתוב עליה פיקוד העורף).
אל תשתפו כל מידע שעשוי לשמש את האויב – במיוחד בקבוצות גדולות שאינכם מכירים את כל המשתתפים, היו ערים לשיתוף מידע רגיש או אישי או מידע שעשוי לשמש את האויב. אם זיהיתם שאחד המשתתפים בקבוצה מפיץ הודעות שטנה, הוציאו וחיסמו אותו מהקבוצה.
בכל חשד למתקפת סייבר ולבירור שמועות הקשורות לסייבר, חייגו למערך הסייבר הלאומי בחיוג מקוצר 119
מה אתם יכולים לעשות כדי להימנע מפייק ניוז?
לפני הכל, כלל האצבע הפשוט ביותר, אם זה מרגיש לכם כמו פייק ניוז, זה כנראה פייק ניוז. ראיתם מספיק חדשות, קראתם מספיק עיתונים כדי לזהות אם המידע שאתם נתקלים בו, נראה או נשמע סביר. נניח שקיבלתם הודעות SMS . אתם מכירים את זה ששלח? האם זה מקור מהימן? שימו לב לניסוח ההודעה. האם היא נראית כמו מידע כללי או שהיא מנוסחת בצורה שתעורר תגובה קיצונית? במקרים רבים, מפיצי פייק ניוז מנסים להחביא אותו בתוך שטף ידיעות נכונות. שתיים שלוש כתבות, הודעות, ידיעות אמיתיות ואז, פייק ניוז. הכוונה היא שבתוך הרצף של חומר שנראה לכם אמיתי וסביר, לא תשימו לב שיש מידע שקרי. אבל אתם תשימו לב. תבדקו למשל האם ידיעה שקיבלתם הגיעה לעוד אנשים? האם היא ידיעה חדשותית או כזאת שממוענת אליכם בלבד? האם התדירות של ידיעות ממקורות לא מוכרים התגברה לאחרונה? אם כן, אתם יכולים לעצור את זה. פשוט תחתכו את צינורות ההפצה. אל תעבירו פייק ניוז, אל תאמינו למקורות מידע שאתם לא מכירים. פשוט אל תתנו לאף אחד לעבוד עליכם. הגיע אליכם מידע ממקור אנונימי? סביר שמדובר בפייק ניוז והפצתו מסייעת לאויב.
מפיצי פייק ניוז אוהבים רשתות חברתיות. מה עושים?
הרשתות החברתיות משמשות בשנים האחרונות את מפיצי הפייק ניוז וחשוב להיזהר. כמובן שרוב המידע אינו שקרי אבל איך בכל זאת תזהו? הפצת פייק ניוז עושה שימוש נרחב ב״בוטים״ ופרופילים מזויפים. אם קיבלתם הצעות חברות ממקורות לא מזוהים לאחרונה חשוב שתבדקו: מתי נפתח הפרופיל? כמה חברים יש למציע החברות? האם יש לכם חברים משותפים? דרך נוספת לזהות פייק ניוז ברשתות החברתיות היא לעצור שנייה ולחשוב האם מדובר בתוכן שפגשתם כבר בעבר? פייק ניוז יהיה מנוסח בצורה עילגת, ייראה כאילו הוכן באופן מרושל בעברית גרועה עם שגיאות כתיב. אם מתעורר בכם חשד, נסו להתכתב עם מפעיל הפרופיל ובדקו, האם המענה הוא בעברית תקינה או בתרגום מכונה?
אז איך בכל זאת קוראים חדשות ברשתות החברתיות?
הרשתות החברתיות הן מקור מידע מעולה ואנחנו חושבים שאפשר לקרוא בהן בחופשיות, אבל חשוב לשים לב. האם המידע שאתם קוראים מגיע ממקור אמין? איך בודקים? פשוט. האם המקור כותב את התוכן בעצמו או רק משתף מידע קיים ממקורות אחרים? האם המקור מפרסם המון פוסטים בזמן קצר? האם המידע מגוון וקיים בנושאים שונים או רק בנושא הבחירות? בידקו מהם סוגי החומרים שהמקור מפיץ: האם מדובר בתוכן פוליטי? האם מדובר בתוכן חדשותי? האם הדמות שיצרה איתכם קשר או שמפרסמת את המידע ברשת, עוסקת באופן משמעותי בגורמים הקשורים לבחירות בלבד?