עֵת לִבְכּוֹת וְעֵת לִשְׂחוֹק עֵת סְפוֹד וְעֵת רְקוֹד-טור אישי של עוזי הכהן במלאות שנה לעצבות שנחתה על כולנו ב 7 באוקטובר
ביהדות לכול דבר יש את המקום שלו ואת הזמן שלו לבוא לידי ביטוי. ועל זה אמר קהלת החכם באדם "עֵת לִבְכּוֹת וְעֵת לִשְׂחוֹק עֵת סְפוֹד וְעֵת רְקוֹד." במלאות שנה לאסון שמחת תורה קיים קושי הגיוני בלב של כולנו, להתחבר מחדש לשמחה.
עברה שנה מאז השואה החדשה שנחתה על כולנו ב 7 באוקטובר וההלם ותחושת העצב העמוק על אובדן החיים עוד מכים ומושרשים עמוק בלב של כולנו .
ביהדות, ההתמודדות עם אובדן מוות ושכול היא בעלת משקל רב, ויש לה דינים ותהליכים ברורים. אחד מהמאפיינים המרכזיים של האבלות הוא המגבלה על תקופת העצב. תקופת העצב לאחר מותו של בן או קרוב משפחה, קצובה רק למשך של 11 חודשים. לאחר תקופה זו, מצווים אנו להחליף את תחושת העצב שבליבנו בתחושת צער. ליהודי כעקרון אסור לחיות בעצבות וזאת מכוון שנצטווינו לעבוד את אלוהים בשמחה ובטוב לבב. מכוון שעצב ושמחה אלו מילים מנוגדות (הפכים) לא ניתן להיות בעת ובעונה אחת גם בעצב וגם בשמחה. בשל כך בתום תקופת האבל עלינו להחליף את תחושת העצב העמוק שבליבנו בתחושת צער עמוק. היכולת להיות בצער ובעת ובעונה אחת גם לרקוד ולשמוח היא אפשרית בהחלט מכוון שאלו לא מילים מנוגדות. לדוגמא: יהודי יכול להיות שרוי בצער על מות אביו אבל עדיין הוא יכול לרקוד בשמחה בחתונת בנו. כדי להבין טוב יותר את ההבדל בין עצב לצער יש להגדיר תחילה מהו כל אחד מהם.
ההגדרה של עצב:
עצב הוא מצב רגשי המאפיין תחושות של דיכאון, חוסר שמחה ואי נוחות. כאשר אדם נמצא בעצב, הוא עשוי להרגיש מנותק, מדוכא ואפילו חסר תקווה. היהדות רואה בעצבות רע חולה, שמזיק לא רק לנפש אלא גם לגוף. מצב זה יכול להוביל לתחושות של בידוד, חוסר רצון לפעול, ולעיתים אף לדיכאון קליני. העצב הוא תהליך רגשי שפוגם במערכת החיסון ואינו מניע לפעולה אלא לדעיכה.
ההגדרה של צער:
צער, לעומת זאת, הוא תחושת כאב עמוק או סבל שגם נובעת מאובדן או פגיעה. הצער הוא גם תהליך רגשי והוא מוביל אותנו להכיר בכאב ולהתמודד אתו וכך לשמור על קשר עם החיים.. ביהדות, הצער הוא חלק בלתי נפרד מתהליך האבל, והוא מאפשר לאדם בתום 11 החודשים לעבד ולחיות לצד האובדן ולחוות את הכאב בצורה מכובדת ובריאה ובעצם מעשה זה, ליזום זיכרונות טובים ולהתמקד באיך להמשיך האלה למרות הכאב שאינו מרפה..
ההבדל המרכזי בין צער לעצב:
ההבדל המרכזי בין צער לעצב טמון ביכולת לחוות את שני הרגשות בו זמנית. עצב מלווה בדרך כלל בתחושת חוסר תקווה דעיכה ושיתוק והוא אינו יכול להתקיים בכפיפה אחת עם תחושות חיוביות, ואילו צער יכול להתקיים לצד תחושות חיוביות יותר. אדם יכול להיות בצער על אובדן כלשהו, ובמקביל להרגיש שמחה על זיכרונות טובים או על חוויות חיוביות שחווה עם הנפטר.
מדוע חשוב לעבור מעצב לצער?
1. בריאות נפשית: עצב ממושך עלול להוביל למצבים נפשיים קשים כמו דיכאון. לעומת זאת, צער הוא חלק מתהליך התמודדות בריא שמאפשר לאדם לא רק לחוות את הכאב אלא גם להתחבר לחיים.
2. המשך חיים: כאשר אדם מצליח לעבור מעצב לצער, הוא יכול להמשיך לחיות את חייו בצורה מלאה יותר. הצער מאפשר לאדם להוקיר את הזיכרון של מי שאבד, אך זה לא מונע ממנו להרגיש שמחה בחייו.
3. קשר עם אלוהים: ביהדות, השמחה נחשבת לערך עליון. כאשר אנו מעבירים את הכאב לצער, אנו מאפשרים לעצמנו להתחבר מחדש עם אלוהים ולמצוא את המשמעות בחיינו, גם לאחר אובדן.
המעבר מתחושת עצב לתחושת צער הוא תהליך לא פשוט, אך הוא הכרחי כדי לחדש את הקשר עם עצמנו ועם האל. הנה כמה דרכים לעבור את התהליך הזה:
1. הכרה בכאב: הכירו בכאב ובכעס, אל תנסו להדחיק את הרגשות הללו. הכרה היא הצעד הראשון לקראת עיבוד רגשי
2. שיתוף רגשות: שוחחו עם אנשים קרובים על מה שאתם מרגישים. שיתוף הכאב יכול להקל על תחושת הבדידות.
3. טקסי הנצחה: קיום טקסים כמו אזכרות מאפשר לאדם לבטא את הכאב ולחוות אותו דרך חברה. זהו זמן להוקיר את זכרו של הנפטר.
4. מציאת משמעות: חפשו דרכים לבנות זיכרון חיובי מהאדם שאבד. כמו כן, עשייה למען אחרים או התנדבות עשויה לסייע להרגיש חיבור לחיים.
לסיכום: היכולת לעבור מעצב לצער היא תהליך חיוני ביהדות. הצער הוא חלק מהתהליך שמאפשר לנו לעבד את הכאב ולהמשיך לחיות. חיבור עם השמחה ועבודת אלוהים מסייעים לנו לשמור על קשר עם החיים ולחוות את הצער בצורה בריאה. חשוב להבין שהצער אינו סוף, אלא תחילת דרך חדשה בחיים, שבה ניתן לשמור על זיכרון הנפטר ולחיות את חיינו במלואם.
ברוך אתה ה'… אשר קידשנו בקדושתו של אהרן, וציונו לברך את עמו ישראל באהבה".
יְבָרֶכְם ה' וְיִשְׁמֶרְכם. יָאֵר ה' פָּנָיו אֵלֶיכםָ וִיחֻנֵּכםָּ. יִשָּׂא ה' פָּנָיו אֵלֶיכםָ וְיַשֵּׂם לְכם שָׁלוֹם. וְשָׂמוּ אֶת שְׁמִי עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וַאֲנִי אֲבָרֲכֵם.
שאו ברכה ואלוהים אתכם!!
בענווה, בשלווה ובעיין טובה
עוזי הכוהן