כמו תמיד, אתם מתעסקים בשגרת היום-יום, ופתאום הטלפון מצלצל. על הצג מופיע מספר בלתי מזוהה. מי זה יכול להיות? אולי זו שיחה מהבנק? אולי שירות לקוחות כלשהו? אתם עונים, ומיד קול רובוטי משדר דחיפות. "שלום, כאן שירות הלקוחות של אמזון. זיהינו רכישה חריגה בכרטיס האשראי שלכם. אם לא ביצעתם את הרכישה, אנא לחצו על הספרה 1".
מי לא היה מקשיב לדבר כזה? אתם לוחצים, ובאותו רגע השיחה מועברת לאדם "אמיתי" עם דופק והכל… שמשדר אמינות ו"נכונות לעזור". אותו נציג מבקש מכם פרטים אישיים כמו מספר כרטיס אשראי, מספר תעודת זהות ולעיתים גם פרטי התחברות לחשבונות. הוא מדגיש שעליכם לפעול מהר כדי להגן על חשבונכם, ואולי אף מציע להוריד אפליקציה לניהול מרחוק שתגן עליכם.
מה שהתחיל כשיחה תמימה לשירות לקוחות מתגלה כהונאה מתוחכמת שמבוצעת על ידי עבריינים מיומנים, הפועלים בתחכום רב ומנצלים את הפאניקה של הלקוחות.
לקראת חודש הקניות שרק החל, חשוב להכיר את ההונאה ולדעת איך לא ליפול בפח.
איך פועלת ההונאה?
ההונאה המדוברת עושה שימוש בזהות של חברות גדולות כמו אמזון או מיקרוסופט כדי לייצר תחושת אמינות וביטחון. פנייה אנונימית של רובוט מדברת על רכישה חריגה שכביכול זוהתה בחשבון הלקוח, ובכך מעוררת דחיפות וחשש. כאשר הלקוח לוחץ על האפשרות שכוונתו לדבר עם נציג, הוא מועבר לאדם שמתנהג כמו נציג שירות לקוחות מקצועי שמקבל ממנו את הפרטים. חלק מהשיחות אף כוללות נציג שמתחזה לאיש בטחון או קצין משטרה, כדי להעצים את אמינות ההונאה.
איך להיזהר מהונאות טלפון כאלה?
- בדקו מול המקור – אף חברה אמיתית לא תבקש מכם פרטי כרטיס אשראי או קוד סודי בשיחת טלפון. אם אתם מקבלים שיחה שנשמעת חשודה, נתקו מיד והתקשרו ישירות לחברה המוזכרת במספר האמיתי שלה.
- אל תלחצו על קישורים או אפליקציות – אם נציג בשיחה מבקש מכם להוריד אפליקציה לניהול מרחוק, זוהי נורת אזהרה. אל תורידו אפליקציות או תוכנות שמקבלים במסגרת שיחה טלפונית לא מתוכננת.
- לא מוסרים פרטים אישיים – אין סיבה לתת פרטים אישיים או מידע רגיש לאדם שאינכם מכירים. חברות גדולות כמו אמזון לעולם לא יבקשו מכם פרטים רגישים ללא אימות מקדים.
- הגנה, הגנה, הגנה – כלים כמו אימות דו-שלבי יכולים להוסיף שכבת הגנה ולמנוע מגורמים חיצוניים לגשת למידע שלכם בקלות.
- גלו ערנות וביקורתיות – כאשר נשמעת שיחה שאינה שגרתית, זה הזמן לעצור ולחשוב. גם אם נשמע כאילו מישהו "בא לעזור", חשוב לקחת רגע לבדוק את הפרטים לפני שמוסרים מידע.
חברת אמזון פרסמה באתר את ההבהרה הבאה ביחס להונאות מסוג זה:
"בעוד שחלק מהמחלקות ב-Amazon יבצעו שיחות יוצאות ללקוחות, Amazon לעולם לא תבקש ממך לחשוף או לאמת מידע אישי רגיש, ולא תציע לך החזר כספי שאינך מצפה לו.
אנו ממליצים לדווח על כל תכתובת חשודה או שמקורה בהונאה. יש לבקר בדיווח על משהו חשוד למידע נוסף."
אז מה לעשות אם נפלתם להונאה?
קודם כל, נסו לשמור על קור רוח ולנתק כל קשר עם הנוכל. פנו מיד לבנק וחסמו את כרטיסי האשראי אם נמסרו פרטים. במידה ומסרתם פרטי התחברות, דאגו להחליף סיסמאות בכל החשבונות שבהם אתם משתמשים.
כמובן שניתן גם לפנות אלינו במערך הסייבר הלאומי ולדווח באמצעות טופס המקוון או בטלפון 119.
היזהרו! העולם הדיגיטלי שלנו מתוחכם ומלא אפשרויות, אך גם בו טמונות מלכודות שמצריכות מאיתנו להיות דרוכים וערניים.
קרדיט:מערך הסייבר הלאומי