בחורף מתקבלים במוקדי החירום דיווחים רבים על נשים וגברים בגיל השלישי שנפגעו מקור כי לא יכלו להפעיל את אמצעי חימום מסיבות שונות, לצד מקרים של שריפות שהתלקחו בגלל שימוש במכשירי חימום לא בטיחותיים או משימוש לא נכון באמצעי חימום.
אם את או אתה מרגישים שאתם לא בטוחים, אם אתם מרגישים שאתם לא יודעים או יכולים להפעיל אמצעי חימום, חשוב מאוד שתיעזרו בבני המשפחה או בגורמים טיפוליים שיסייעו לכם. יכול להיות שאתם מתביישים וזה טבעי אבל הבטיחות שלכם היא מעל לכל, חשוב שתשימו לב אם יש לכם קושי כזה או אחר ולא תתעלמו ממנו.
חום גוף תקין למבוגר הוא 36.6 מעלות צלזיוס. חשיפה לקור בחורף, ללא אמצעי חימום מתאימים, עלולה להוריד את חום הגוף מתחת לרמה הרצויה ולגרום לשיבוש הפעילות התקינה של מערכות הגוף ובמצב קיצוני להיפותרמיה.
היפותרמיה היא מצב שבו חום הגוף נמוך מ-35 מעלות. מצב זה עלול לגרום לפגיעה רב-מערכתית ואף לסכנת חיים.
מגיל 65 ומעלה עולה הסיכון לחשיפה לקור ולהיפורתמיה, אפילו בעקבות ירידה קלה בטמפרטורות. ככל שיש יותר גורמי סיכון אישיים, בריאותיים וסביבתיים, כמו תחלואה, מצב תזונתי, שתיה מועטה מדי, חוסר התאמה של לבוש וחימום לא מספיק של הבית, גוברת הסכנה לפגיעות לקור.
המלצות לחימום נכון ובטוח של הבית
- טמפרטורה בחדרי הבית: חשוב לשמור על טמפרטורה קבועה בחדרי המגורים בטווח של 20–24 מעלות צלזיוס. ליתר ביטחון וכדי לוודא את הטמפרטורה מומלץ לקנות מדחום (תרמומטר) למדידת טמפרטורת החדר. את המדחום אפשר לקנות בכל חנות ציוד ביתי (יש גם בחנויות ציוד לתינוקות) או בבתי מרקחת.
- איטום הבית: חשוב לדאוג מראש לאיטום טוב של הבית ובדגש על כל מקום שממנו נכנס אוויר אל הבית: חלונות, דלתות וכדומה.
בחירת אמצעי חימום לחורף
יש כמה אפשרויות לחימום הבית ולכל אחת מהן יתרונות וחסרונות אבל הפרט החשוב ביותר שעליכם לבדוק הוא שהם בטיחותיים. גורמים נוספים שכדאי להביא בחשבון כשאנחנו בוחרים את אמצעי החימום הם:
פשטות התפעול
כדאי לבחור במכשיר חימום שאפשר להפעיל מרחוק בכל מקום בו נמצאים. זה חשוב במיוחד כאשר לגבר או לאישה יש קושי בהליכה או כאשר הם לא יציבים.
יכולת ניידות קלה
במקרים בהם קשה לכם לשאת מכשיר כבד ממקום למקום, חשוב לבחור במכשיר קל לניוד, למשל תנור על גלגלים. חשוב לזכור לנתק את המכשיר מהחשמל לפני שמזיזים אותו ממקום למקום.
מחיר
עלות אמצעי החימום היא חד פעמית בדרך כלל אבל עלות התפעול היא חודשית והיא עשויה להגיע לסכומים ניכרים. סכומים אלה הם בנוסף להוצאות רבות אחרות שיש בגיל השלישי ולכן אם יש קושי כלכלי, כדאי לבחור באמצעי חימום יעיל ונוח אך גם חסכוני ככל שאפשר.
מענק חימום הבית לחורף
אם יש לכם קושי כלכלי לרכוש אמצעי חימום, אתם יכולים לפנות לשירותי הרווחה באזור המגורים שמעניק סיוע לנזקקים לכך או לביטוח הלאומי שמפעיל את תכנית מענק חימום. מענק זה הוא מענק חד שנתי שמשולם למקבלי ומקבלות קצבת אזרח ותיק או שאירים שהגיעו לגיל פרישה ומקבלים השלמת הכנסה או קצבאות אחרות.
אמצעי החימום הבטיחותיים ביותר לשימוש
לפני שקונים מכשיר חימום – חשוב לברר ולוודא שיש לו מדבקה שמעידה שהוא מאושר לשימוש על ידי מכון התקנים. שירותי כבאות והצלה בישראל ממליצים להשתמש במכשיר חימום בעל מנגנון כיבוי עצמי בעת נפילה.
מזגן
אמצעי החימום הנפוץ ביותר והנוח ביותר לשימוש, מפני שהוא מופעל על ידי שלט. המזגן הוא מכשיר בטוח ביותר לשימוש כי הוא מותקן בדרך כלל במקום גבוה ולכן אין מגע ישיר בינו לבין המשתמשים. בנוסף, ביחס למכשירי חימום אחרים, עלויות התפעול של המזגן נמוכות יחסית. עם זאת, אם אין מזגן בבית, חשוב לדעת שמדובר במכשיר חשמלי יקר לקנייה והתקנה.
רדיאטור
מפזר חום
תנורי נפט, תנורי גז ותנורי סלילים – מחוץ לתחום!
לפי המידע שהצטבר בשירותי כבאות והצלה בישראל, תנורי סלילים ותנורים שפועלים על גז ונפט אלה גורמים לשריפות ולפגיעה בחיי אדם ולכן אסור להשתמש בהם.
- תנורי נפט (תנורי בעירה שפועלים על נפט) פולטים חד-תחמוצת הפחמן ועלולים לגרום לאובדן הכרה.
- תנורי גז מופעלים על להבה גלויה שמסוכנת בעצמה ובנוסף יש סכנת פליטת גז.
השימוש בתנורים אלה נפוץ כי הם חסכוניים אבל הסכנה היא גבוהה ולכן מומלץ לוותר עליהם.
גם תנורי סלילים הם תנורים נפוצים אבל לא בטוחים כי הסלילים חשופים וברגע שהם באים במגע עם אדם או שנופל עליהם פריט במו שמיכה, יש סכנה רבה להתלקחות של שריפה.
עצות לשימוש בטוח במכשירי חימום
- להרחיק את מכשיר החימום ככל האפשר (לפחות 3 מטר) משמיכות, וילונות, שטיחים וכל פריט בבית שעשוי מחומר דליק.
- אסור להשתמש במפצל או כבל מאריך – כל מכשיר צריך להיות מחובר לבד לשקע חשמלי בטיחותי.
- אסור להניח בגדים או כל דבר אחר על מכשיר החימום.
- בסיום השימוש במכשיר החימום – כבו אותו
- אל תלכו לישון עם מכשיר חימום פועל! כשאנחנו ישנים, חוש הריח לא עובד ולכן לא נריח אם חלילה תפרוץ שריפה.
זכרו! גם ללא מגע, קרינת החום שפולטים אמצעי החימום השונים עלולה לגרום לשריפה.
לקריאה נוספת באתר כבאות והצלה לישראל
עצות לשמירה על חום הגוף
בנוסף לאמצעי החימום המוזכרים כאן, יש עוד כמה הרגלים בכל תחומי החיים שאתם יכולים לאמץ כדי לשמור על חום הגוף:
לבוש
גם כשאתם נשארים בבית, חשוב להתלבש בהתאם למזג האוויר, בלבוש חם ונוח. אם אתם צריכים לצאת מהבית במזג אוויר קר במיוחד, הוסיפו למעיל ההכרחי גם כובע, כפפות וצעיף.
- שכבות: לבוש בשכבות יכול להיות מתאים במיוחד בימים בהם מזג האוויר הפכפך, למשל בבוקר קר מאוד ובצהריים חמים. כדאי להתלבש בשכבות אבל לא להגזים ובעיקר להקפיד שהלבוש הרב-שכבתי לא מפריע לכם בתנועה.
- בבוקר: כשקר חשוב להתלבש בבגדים חמים ועבים, כי הגוף עדיין לא פעיל ומתקשה לחמם את עצמו.
- בלילה: בלילה, כשהולכים לישון, כדאי ללבוש בגדים חמים וגם גרביים.
תזונה
הקפדה על ארוחות קלות לעתים קרובות (5–6 פעמים ביום) בצד הימנעות מארוחות כבדות מדי יכולים לשפר את ההרגשה הכללית ולמנוע פגיעת קור בפרט.
- שתייה: גם בחורף מומלץ להקפיד על שתיית מים בכמות מספקת (8–10 כוסות ליום), גם אם אין תחושת צמא.
- שתייה ואוכל חם: מומלץ להעדיף שתייה ומזון בטמפרטורה חמה (אך לא רותחת!) כדי לסייע בשמירה על חום הגוף. למשל, עדיף לאכול מרק במקום כריך או לשתות תה חמים במקום מים קרים.
- אלכוהול וקפה: מוטב להימנע משתיית אלכוהול וממשקאות המכילים קפאין.
פעילות גופנית בבית
בעת השהות בבית יש להקפיד על פעילות ותנועה כדי להגביר את זרימת הדם ואת חום הגוף. אמצו לעצמכם הרגלים קבועים שיסייעו לכם בכך, למשל לקום כל שעה ולהסתובב בבית או לעשות כמה תרגילי התעמלות מול הטלוויזיה.