גו אייטם – go item | מקומון החדשות של חולון בת ים וראשון לציון

‏‏הדו"ח השנתי של עלם לשנת 2024 מציג תמונה מדאיגה: 45% מבני הנוער בסיכון מדווחים על שימוש באלכוהול, 35% סובלים ממצוקות נפשיות, ו-30% מדווחים על אי ביקור סדיר במערכות החינוך

הדו"ח השנתי של עלם לשנת 2024 מציג תמונה מדאיגה: 45% מבני הנוער בסיכון שפגשו צוותי עלם מדווחים על שימוש באלכוהול, 35% סובלים ממצוקות נפשיות, ו-30% מדווחים על אי ביקור סדיר במערכות החינוך, מעל 10,000 פניות של בני הנוער למערך הסיוע ברשת של עלם.

עלם פגשה במהלך השנה האחרונה למעלה מ- 13,000 נערים ונערות ובמדגם ענו מעל ל- 3,000 משיבים

הדו"ח הוגש לשר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי ולהנהלת המשרד

ב-7.10.2023, מדינת ישראל חוותה את האסון הלאומי הגדול מאז הקמתה. בעקבות המלחמה פונו מבתיהם ביישובי הצפון והדרום כ-130 אלף תושבים, כ-30% מהם בני נוער וצעירים.

הפסקת האש ותחילת החזרה לשגרה של אלפי בני ובנות הנוער, אינה מסמנת סופו של תהליך- ההיפך הוא הנכון.
נקודת זמן זו קריטית לליווי בני הנוער, לשים לב להתנהגויות בסיכון ולהבין שעכשיו מתחיל השיקום האמיתי, במציאות חדשה שאינה מוכרת להם.


שנה למלחמה ועלם – העמותה לנוער במצבי סיכון- מציגה היום, יום שני (16.12.24) את הדו"ח השנתי שלה, שחושף תמונת מצב קשה וחסרת תקדים אודות הנוער אותה פגשה במענים השונים, ובשותפות ומימון משרד הרווחה. הנתונים המטרידים מצביעים על משבר עמוק בקרב בני נוער שגבר לאורך השנה האחרונה בעקבות המלחמה והוצגו אמש לשר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי ומנכ"ל המשרד, ינון אהרוני,  ע"י הרב שי פירון, יו"ר עלם וטלי ארז, מנכ"לית העמותה.

הדו"ח מצביע על מגמה מדאיגה של שימוש נרחב בחומרים משכרים ומשני תודעה. 45% מכלל בני הנוער שפגשו אנשי עלם השנה דיווחו על שימוש באלכוהול, כאשר בקרב נערים המספר מזנק ל-50%. לצד האלכוהול, עומד אחוז גבוה של שימוש בסמים. 26% מבני הנוער דיווחו השנה על שימוש בחומרים אסורים. במקביל, 35% מבני הנוער דיווחו על תחושות של בדידות, דיכאון וחרדה, כאשר בקרב נערות המספר מגיע ל-47%.

נוסף על הקשיים הנפשיים איתם מתמודדים בני הנוער, 30% נמצאים על רצף הנשירה מהלימודים – החל מביקור לא סדיר ועד לניתוק מוחלט ממסגרות חינוכיות. השיטוט במרחבים הציבוריים והשהייה הממושכת מחוץ לבית, חושפים את בני הנוער לתופעת אלימות הרחוב, עד כי 20% מהמשיבים דיווחו שסבלו מאלימות – אחד מכל חמישה בני נוער דיווח על אירועי אלימות מחוץ לבית במרחבים הציבוריים השונים (בבית הספר, ברחוב וכו').

"הנתונים משקפים מציאות מורכבת ברחובות, במיוחד בתקופה זו של חוסר ודאות ומתח חברתי", אומרת טלי ארז, מנכ"לית עלם. "עם העלייה החדה באירועי אלימות במרחב הציבורי, ההתגייסות והשותפות החברתית משמעותיות מתמיד. היכולת שלנו להגיע לנוער במקום בו הם נמצאים, קריטית למניעת הידרדרות. הנוער שלנו הוא האחריות של כולנו כחברה".

שי פירון, יו"ר עלם: "דו"ח עלם הוא תוצר של עבודה מאומצת. עלם – חדר המיון הלאומי של נוער במצבי סיכון בישראל – עושה ככל יכולתה להושיט יד לכל צעיר וצעירה. עלם דוחפת ליצירת תכנית חרום לאומית ארוכת טווח, בשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה והשלטון המקומי".

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי, אמר במעמד הצגת הדו"ח: "מתחילת המלחמה זיהינו את בני הנוער כאוכולוסייה שעלולה להיות מושפעת מהמצב וגייסנו את השותפים שלנו ועלם בראשם לתת מענה לבני הנוער בתקופה המאתגרת הזו. הדוח שעלם מגישים לנו היום יסייע לנו לקבל תמונה על מצבם של בני נוער בסיכון במהלך המלחמה ובהתאמת המענים עבורם. אני רוצה להודות לנשיא עלם הרב שי פירון ולכל הצוות של עלם על עבודה המקצועית המעולה שהם עושים. משרד הרווחה שם את הנוער בסיכון בראש סדגר העדיפויות וביחד עם שותפיו ימשיך לפעול לפיתוח מענים עבורם בשנים הקרובות."

"מתחילת המלחמה זיהינו את בני הנוער כאוכלוסייה שעלולה להיות מושפעת מהמצב וגייסנו את השותפים שלנו ועלם בראשם לתת מענה לבני הנוער בתקופה המאתגרת הזו. הדוח שעלם מגישים לנו היום יסייע לנו לקבל תמונה על מצבם של בני נוער בסיכון במהלך המלחמה ובהתאמת המענים עבורם. אני רוצה להודות ליו"ר עלם הרב שי פירון ולכל הצוות של עלם על עבודה המקצועית המעולה שהם עושים. משרד הרווחה שם את הנוער בסיכון בראש סדר העדיפויות וביחד עם שותפיו ימשיך לפעול לפיתוח מענים עבורם בשנים הקרובות."

עוד ממוקדי המצוקה שעולים מן הדו"ח: טראומה ישירה ועקיפה, עקירות ודיור לא הולם, ערעור התא המשפחתי, העדר מסגרת, חשיפה מוגברת לתכנים פוגעניים ברשת, קטיעת רצף החיים וחוסר וודאות מתמשך לאורך השנה האחרונה.

המשך עבודה עם אוכלוסיית היעד הטבעית של עלם – במקביל למענים החדשים, מתחילת המלחמה, עלם ממשיכה להפעיל את המענים עבור אוכלוסיית היעד שלה שבשגרה – בני נוער וצעירים.ות חסרי עורף משפחתי, מנותקים ממסגרות, מצוקה והדרה, שנאלצים להתמודד עם אתגרי התקופה הנוכחית לבדם. צוותי העובדים והמתנדבים פוגשים בני נוער וצעירים.ות אלה במרכזי הנוער וברחוב, במרכזי 24/7 לטיפול ברצף הזנות, בשלטר לצעירות חסרות בית, בתכניות לבני נוער וצעירים.ות נפגעי אלימות מינית, בפרויקט לצעירות אימהות בסיכון, במרכזים ובקבוצות הטיפוליות לבני נוער פוגעים ונפגעים מינית ועוד.

לתמיכה בעלם לחצו כאן

המענים של עלם עבור בני ובנות הנוער בתקופת המלחמה: 

  1. מרחבים לנשימה – לתמיכה בבני נוער בסיכון ובטראומה מיישובי עוטף עזה ומהצפון, במוקדי הפינוי. במרחבים אלו, צוותים קבועים של עובדים ומתנדבים, פועלים לאיתור, חיזור ויצירת קשר עם בני נוער באמצעות שיח רגשי בלתי פורמאלי, המסייע להפגת הבדידות, מאפשר עיבוד מצבי טראומה ומשבר, ונטילציה, פרטיות מבני המשפחה, תיווך וליווי לגורמי טיפול בקהילה ועוד; בשיתוף משרד הרווחה. 
  2. מרחבים רגשיים בבתי ספר – מרחבים וולונטריים בלתי פורמאליים קבועים לאיתור, חיזור, ליווי ותיווך לשירותי בקהילה, לבני נוער בתחומי בתי הספר. בני נוער אלו לכאורה נמצאים במערכת, אבל כחלק מהשלכות המלחמה, אינם מצליחים לחזור לתפקוד רגיל, ואשר חלקם מתאפיינים בהתנהגויות סיכון ועומדים בפני נשירה סמויה או גלויה; בשיתוף קרנות הביטוח הלאומי.
  3. הרחבת המענה של "עלם דיגיטל" – על מנת לעמוד בצורך האקוטי בתמיכה ייעודית ברשת ולהבטיח רציפות וזמינות לבני הנוער, פעלנו לתגבר את מצבת אנשי הטיפול בכל הממשקים של המערך הדיגיטלי, מבחינת היקף השעות והיקף כוח האדם, בשיתוף קרנות הביטוח הלאומי.
  4. מיזם "יובלים"  לאיתור, חיזור, יצירת קשר, וליווי לאחר הפניה למענים טיפוליים, של צעירים.ות שורדי מסיבת הנובה ומאזורי הלחימה בדרום, שאינם מטופלים. מבוסס על ניסיונה רב השנים של עלם באיתור והפעלת מרחבים בטוחים בתוך מסיבות טבע ואירועי שיא, בהם מתקיים שימוש נרחב בחומרים משני תודעה, כולל מסיבת הנובה ב-7.10.23 שבה כאמור איבדנו 3 ממתנדבי הפרויקט בשיתוף קרנות הביטוח הלאומי, ו"יתד" – התוכנית הלאומית לצעירים.ות במצבי סיכון של משרד הרווחה. 
  5. הקמת מיזם חירום במג'דל שמס והישובים הסמוכים  בעקבות נפילת הרקטה במגרש הכדורגל שגרמה למותם של 12 בני נוער, ופצעה עשרות אחרים, התחלנו להפעיל במקום מרחב קבוע שבו צוות עובדים ומתנדבים, פועל לאיתור, חיזור,  ויצירת קשר עם בני נוער, באמצעות שיח רגשי בלתי פורמאלי, כדי לסייע להם לעבד את הטראומה הקשה שחוותה הקהילה הקטנה במקום; בשיתוף המועצה המקומית ומשרד הרווחה. 

לצפייה בדו"ח לחצו כאן

קרדיט צילום: מיכאל דימשטיין, לע"מ

מימין לשמאל – מר עמוס ישי, סמנכ"ל בכיר במשרד הרווחה והביטחון החברתי, ראש מנהל של"מ- שיקום, ליווי ומניעה, יעקב מרגי

שר הרווחה והביטחון החברתי של ישראל, שי פירון יו"ר עלם וטלי ארז מנכ"לית עלם.

לקבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן

להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

קבלת עדכונים בנושאים שונים

להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן

לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן

לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן

Exit mobile version