- הבנק מסיים את השנה עם צמיחה מרשימה בתיק האשראי בשיעור של 8.9% – צמיחה מגוונת בכלל מגזרי הפעילות, תוך איזון בין מרכיבי סיכון, צמיחה ורווחיות, והמשך הצגת מדדי איכות אשראי טובים
- הבנק מציג יחסים פיננסיים איתנים: יחס הון רובד 1 של 11.80% ויחס כיסוי נזילות של 131%
- דירקטוריון הבנק הכריז על חלוקת רווחים כוללת בשיעור של 40% מהרווח הנקי לרבעון הרביעי בהיקף של כ-622 מיליון ש"ח, מזה דיבידנד במזומן בסך של 372 מיליון ש"ח והיתרה באמצעות ביצוע שלב נוסף של תוכנית הרכישה העצמית של מניות בהיקף של 250 מיליון ש"ח
- דירקטוריון הבנק אימץ מיקודים אסטרטגיים לשנים הקרובות ופרסם יעדים פיננסיים לכל אחת מהשנים 2025-2026 הכוללים רווח נקי בטווח של כ-8.5-9.5 מיליארד ש"ח, תשואה להון בטווח של כ-14%-15%, צמיחת תיק האשראי בשיעור שנתי ממוצע של כ-7% וכן חלוקת רווחים בשיעור של לפחות 50% מהרווח הנקי
- בסוף שנת 2024 הבנק הכריז על תכנית התייעלות המבוססת על פרישה מרצון שתתבצע בשנים הקרובות בהיקף של כ-770 עובדים
- במהלך שנת 2024 הבנק המשיך במדיניות אחראית של התאמת ההפרשות להפסדי אשראי לרמת אי-הוודאות שנוצרה עם הימשכות המלחמה
- מפרוץ המלחמה העניק הבנק הטבות משמעותיות ללקוחותיו כדי לתמוך בהם בהתמודדות עם השלכות המלחמה. מתחילת המלחמה, היקף התמיכה שנוצלה עד כה על ידי הלקוחות מסתכם ב-447 מיליון ש"ח
יו"ר בנק הפועלים, נעם הנגבי: "התוצאות הפיננסיות הנאות שמציג הבנק משקפות במידה רבה ניהול מוקפד ואחראי ואת איתנות המשק הישראלי. על אף האתגרים שהתמודדנו איתם השנה, השיא הבנק ערך משמעותי לבעלי המניות, הן בנתוני המאזן – המצביעים על צמיחה מרשימה בתיק האשראי ובפיקדונות ועל גידול בבסיס ההון – והן בנתוני הרווחיות, המשקפים גידול בהכנסות ושליטה על הוצאות התפעול.
בנוסף, עם כניסתו של ידין ענתבי לתפקיד מנכ"ל הבנק, עדכן הבנק את המיקודים האסטרטגיים שלו והתאים אותם לסביבה הבנקאית המשתנה. המיקודים העדכניים עוסקים בשיפור תחומי המכירות, השירות וההוגנות, היעילות התפעולית, וכן בחיזוק התשתיות והפלטפורמות התומכות.
אני מבקש להודות, בשמי ובשם כל חברות וחברי הדירקטוריון, לכלל מחזיקי העניין בבנק – בראשם קהל לקוחותינו הנאמן – ולהביע הערכה רבה להנהלה ולאלפי העובדות והעובדים האיכותיים והמסורים שלנו על המאמץ הבלתי נדלה, ההשקעה והתרומה החשובה שלהם להצלחתו של בנק הפועלים. גם היום, ובמשך למעלה מ-100 שנים, הבנק מהווה עוגן בכלכלה ובחברה הישראלית וממלא תפקיד מרכזי בהתמודדות עם אתגרים לאומיים. גם בתקופה הנוכחית, אנו רואים את עצמנו מחויבים לשמש גורם מפתח שיצעיד קדימה את המשק הישראלי בתקופת השיקום ויסייע בהחזרתו למסלול של שגשוג וצמיחה".
מנכ"ל הבנק, ידין ענתבי: "התוצאות שפרסמנו היום מבטאות את המשך הצמיחה המרשימה של הבנק בשנה האחרונה. התוצאות הללו הושגו באמצעות עבודה מאומצת ומסורה של עובדי הבנק, על רקע אתגרים לאומיים ואי הוודאות המאקרו כלכלית בעקבות מלחמת חרבות ברזל.
פרסמנו היום את היעדים והמיקודים האסטרטגיים של הבנק לשנים הקרובות, המהווים מצפן עבורנו להמשך ההובלה של המערכת הבנקאית בעתיד. יישום התוכנית האסטרטגית יאיץ את הצמיחה והחדשנות של הבנק בשנים הקרובות, ויאפשר לבנק להעניק הצעות ערך מתקדמות ושירות איכותי ללקוחותינו.
השנה הקרובה, שתהיה בסימן של התחדשות ובנייה מחדש, תביא עמה הזדמנויות רבות שבהן הבנק ישמש כשחקן מרכזי בפיתוח המשק, חיזוק הכלכלה ושיקום אזורי הצפון והדרום.
אני מודה ליו"ר הדירקטוריון נעם הנגבי ולחברי הדירקטוריון על האמון, השותפות והתמיכה בהנהגת הבנק, ולעובדי הבנק המסורים הממשיכים בתקופה זו לבצע את מלאכתם בצורה הטובה ביותר".
להלן נתונים עיקריים מתוך הדוחות הכספיים לשנת 2024:
תוצאות
- הבנק מסכם את שנת 2024 ברווח נקי בסך 7,635 מיליון ש"ח בהשוואה ל-7,360 מיליון ש"ח בשנת 2023, עלייה הנובעת בעיקרה מגידול בהכנסות הריבית נטו ומקיטון בהוצאות להפסדי אשראי. מנגד, הרווח הנקי הושפע מהותית מרישום הוצאה בגין תוכנית התייעלות בסך של כ-597 מיליון ש"ח (כ-400 מיליון ש"ח לאחר מס) וכן מתשלום מס מיוחד על הבנקים.
שיעור התשואה להון על הרווח הנקי עמד בשנת 2024 על 13.8% בהשוואה ל-15.0% בשנת 2023. השינוי בשיעור התשואה להון הושפע גם מרישום ההוצאה בגין תוכנית ההתייעלות במהלך השנה, כאמור לעיל.
- הרווח הנקי ברבעון הרביעי עמד על 1,554 מיליון ש"ח לעומת 1,905 מיליון ש"ח ברבעון הקודם ול-1,761 מיליון ש"ח ברבעון המקביל אשתקד. התשואה להון ברבעון הרביעי עמדה על 10.8% בהשוואה ל-13.6% ברבעון הקודם ול-14.0% ברבעון המקביל אשתקד. תוצאות הרבעון הרביעי הושפעו מרישום הוצאות בגין תוכנית ההתייעלות כאמור.
- סך ההכנסות בשנת 2024 הסתכמו ל-21,960 מיליון ש"ח בהשוואה ל-21,382 מיליון ש"ח בשנת 2023. הגידול בהכנסות השנתיות נבע בעיקר מעלייה בהכנסות מריבית כתוצאה מהצמיחה בפעילות וכן מהעלייה במדד.
- יחס היעילות (ההוצאות התפעוליות מסך ההכנסות)עמד בשנת 2024 על 41.0% בהשוואה ל-38.5% בשנת 2023. היחס בשנת 2024 הושפע מההוצאות בגין תוכנית ההתייעלות שאושרה השנה.
- הוצאות להפסדי אשראי: הבנק רשם במהלך שנת 2024 הוצאות להפסדי אשראי בסך 693 מיליון ש"ח, שעיקרן הפרשה קבוצתית להפסדי אשראי לצד עלייה במחיקות האוטומטיות – לעומת הוצאות להפסדי אשראי בסך 1,879 מיליון ש"ח בשנת 2023. בשנת 2024 המשיך הבנק להגדיל את ההפרשה הקבוצתית, אם כי באופן מתון יותר, המשקף בעיקרו את השפעות צמיחת תיק האשראי במהלך השנה והמשך אי הוודאות לצד שיפור בהתאמות המאקרו כלכליות ביחס לתחזית בשנה הקודמת. בנוסף, חל גידול במחיקות האוטומטיות. כמו-כן, בשנת 2024 נרשמה הכנסה נטו בגין ההפרשה הפרטנית, שהסתכמה בסך של כ-250 מיליון ש"ח, ונובעת בעיקר מריקברי במספר מצומצם של לווים, בהשוואה להוצאה בסך של כ-153 מיליון ש"ח בשנת 2023.
צמיחה
- במהלך שנת 2024 הבנק המשיך במגמת הצמיחה תוך שמירה על מדדי איכות אשראי איכותיים וחזקים. בהתאם, תיק האשראי צמח במהלך הרבעון הרביעי ב-3.0% והשלים צמיחה של כ-8.9% מתחילת השנה, המפוזרת על פני כלל מגזרי הפעילות (במהלך השנה האשראי העסקי עלה ב-13.1%, האשראי לדיור עלה ב-6.5%, האשראי המסחרי עלה ב-5.8%, האשראי לעסקים קטנים עלה ב-5.3%, האשראי ללקוחות פרטיים עלה ב-4.4%).
- בסיס נזילות ופיקדונות משמעותי: לבנק הפועלים בסיס פיקדונות קמעונאיים רחב ומשמעותי, אשר הסתכם בסוף שנת 2024 לכ-327.7 מיליארד ש"ח, עלייה של כ-2.0% בהשוואה לסוף שנת 2023.
איתנות פיננסית
- הבנק מציג יחסי הון איתנים וחזקים, גבוהים משמעותית מהדרישות: יחס הון עצמי רובד 1 של הבנק עמד בסוף השנה על 11.80%. יחס ההון הכולל ליום 31 בדצמבר 2024 עמד על 14.77%.
יחס כיסוי הנזילות ממשיך להיות גבוה ועמד בסוף שנת 2024 על 131%, משמעותית מעל הדרישה הרגולטורית של 100%.
- רכישה עצמית של מניות וחלוקת דיבידנד – דירקטוריון הבנק הכריז במהלך שנת 2024 על תכנית לרכישה עצמית של מניות הבנק (BUYBACK) בהיקף של עד מיליארד ש"ח. במועד אישור הדוחות, אישר הדירקטוריון חלוקה כוללת בסך של כ-622 מיליון ש"ח (40% מרווחי הרבעון הרביעי לשנת 2024), ממנה 372 מיליון ש"ח (כ-28.07 אגורות למניה) ישולמו כדיבידנד ביום 20 למרץ 2025, ו-250 מיליון ש"ח כרכישה עצמית של מניות הבנק (יישום שלב ג' של תכנית הרכישה מחודש אוגוסט 2024).
בנקאות חברתית
- תמיכת קרן "פועלים לתקומה" בסך 100 מיליון ש"ח לשיקום קהילות העוטף – מפרוץ המלחמה פועל הבנק במגוון ערוצים ואמצעים לסייע ללקוחותיו ולנפגעי המלחמה. במסגרת זו, העמיד הבנק משאבים בהיקף של מאות מיליוני שקלים. קרן "פועלים לתקומה", שהוקמה בעקבות ה–7.10 ועוסקת בחיזוק ופיתוח החוסן האישי, הקהילתי והכלכלי של הקהילות והעסקים בנגב המערבי, ממשיכה בפעילותה השוטפת. במהלך שנת 2024 הודיעה הקרן על סיוע של כ-47 מיליון ש"ח לטובת תמיכה בפצועי "חרבות ברזל" ומיזמים בתחום החינוך והחוסן הקהילתי (תכנית מנהיגות ויזמות עם מכללת ספיר, הוראה מתקנת בבתי ספר בעוטף, הקמת מרכזי מצוינות לגיל הרך, פנימייה חקלאית ומכינות קד"צ בקהילות בנגב המערבי). במהלך הרבעון השלישי של שנת 2024 הקצה הבנק קרן ייעודית נוספת של כ-10 מיליון ש"ח לטובת סיוע לתושבי הצפון. כמו כן, הבנק פועל לתמוך בצרכיה של החברה והקהילה בישראל בעת המלחמה באמצעות תרומות כספיות, ליווי עסקים ומשקי בית בחסות המרכז לצמיחה פיננסית ובאמצעות מערך ההתנדבות של עובדי הבנק.
אסטרטגיה עסקית
בסוף שנת 2022, אישרו הנהלת הבנק ודירקטוריון הבנק תכנית אסטרטגית רב-שנתית – 'פועלים 2026', לשנים 2023 עד 2026, אשר מטרתה לחזק את מעמדו של בנק הפועלים כבנק מוביל בישראל. עקרונות התכנית תומכים בהמשך צמיחה, שימור עמדת המובילות של הבנק וקפיצת מדרגה בשירות ללקוחות. התוכנית גובשה בראי החזון שאימץ הבנק – "מחויבים לצמיחה באמצעות בנקאות משפיעה, מתחדשת והוגנת ללקוחותינו".
במחצית השנייה של שנת 2024, ועם כניסתו של המנכ"ל החדש לתפקידו, נבחנו והותאמו המיקודים האסטרטגיים של הבנק לשנים 2025-2028 ואושרו על ידי הנהלת הבנק ודירקטוריון הבנק כפי שיפורטו להלן.
המיקודים האסטרטגיים שגובשו במחצית השנייה של שנת 2024 עוסקים בתחום המכירות, השירות וההוגנות, הדיגיטל, הדאטה, היעילות התפעולית וכן תשתיות ופלטפורמות תומכות כמפורט להלן:
- צמיחה במכירות – באמצעות שלושה ערוצי מכירות מרכזיים: דיגיטל, סניפים, ומוקדים. בערוצים אלו יינתן דגש על המפגשים עם הלקוחות לטובת שיפור הצעות הערך.
- מובילות בשירות והוגנות – הבנק ישקיע מאמצים ותשומות כדי להגביר את שביעות רצון הלקוחות, בין היתר, באמצעות שיפור מחוברות הלקוחות (Engagement) בערוצים השונים, לרבות בדיגיטל, קיצור זמני המענה ללקוחות, טיפול בפניות מקצה לקצה, מרכוז פעילויות תפעוליות ליצירת התמחות ומתן מענה כולל ויעיל.
- bit – הרחבת השירותים הבנקאים – אפליקציית bit, בה פעילים כ-3.3 מיליון משתמשים, ממשיכה להוות בסיס לפיתוח מוצרים בנקאיים חדשים, תוך המשך הרחבת תחומי הפעילות של bit לסגמנטים חדשים וגיבוש הצעות ערך חדשניות וייחודיות.
- שיפור ביעילות התפעולית – המשך ניצול משאבים אפקטיבי תוך שיפור מבנה העלויות בבנק, יחד עם מיקוד בפריון העובדים, שיפור תהליכים ושמירה על משמעת הוצאות.
- Gen AI & Data – הטמעת תחומי ה-Data וה-Gen AI בתהליכי העבודה לטובת שיפור השירות והצעות הערך ללקוחות.
- טכנולוגיה – המשך השקעה בטרנספורמציה טכנולוגית, שיפור האפקטיביות בעלויות ה-IT, והמשך התאמת מערכות הליבה ומעבר לענן ציבורי.
להלן היעדים הפיננסיים של הבנק לשנים 2025-2026, המבוססים על יישום המיקודים האסטרטגיים הנ"ל:
- רווח נקי בטווח של 9.5-8.5 מיליארד ש"ח בכל אחת מהשנים.
- תשואה להון בטווח של כ- 14%-15% בכל אחת מהשנים.
- צמיחת תיק האשראי בשיעור שנתי ממוצע של כ-7%.
- חלוקת רווחים של לפחות 50% מהרווח הנקי, באמצעות חלוקת דיבידנד במזומן ו/או רכישה עצמית, בכפוף להנחיות בנק ישראל.
התפתחויות אחרונות
- מינוי יו"ר הדירקטוריון: ביום 26 בינואר 2025 בחר דירקטוריון הבנק בנעם הנגבי לכהונת יו"ר הדירקטוריון של הבנק והמינוי נכנס לתוקף ביום 18 בפברואר 2025. נעם הנגבי החליף בתפקידו את ראובן קרופיק שסיים ביום 17 בפברואר 2025 את כהונתו כיו"ר הדירקטוריון ו-9 שנות כהונה כדירקטור בבנק.
- תכנית התייעלות: בתום שנת 2024 הכריז הבנק על תכנית התייעלות המבוססת על פרישה מרצון לשנים 2028-2025. התכנית נשענת על יעדי התכנית האסטרטגית של הבנק, במיקוד של שיפור ביעילות התפעולית ושיפורים במודלי ההפעלה כחלק מהיערכות הבנק לשינויים המתרחשים בעולם הבנקאות. התכנית כוללת צמצום מצבת כוח האדם בכ-770 עובדים וצפויה להביא בסיומה לחיסכון בהוצאות של כ-300 מיליון ש"ח בשנה (לפני השפעת המס). בגין התכנית האמורה נרשם גידול חד פעמי בהוצאות האחרות בסך 597 מיליון ש"ח בדוחות לשנת 2024.
- שינויים ארגוניים: בסוף שנת 2024, אישר דירקטוריון הבנק שינויים ארגוניים, מתוך מטרה למקד ולממש בצורה היעילה והטובה ביותר את היתרונות והנכסים של הבנק. במסגרת זו, בין היתר, הוחלט על שינוי ארגוני בחטיבה הקמעונאית, אשר ייושם במהלך 2025, הכולל מעבר למודל עבודה מוכוון ללקוח בראיה רב-ערוצית וביצוע התאמות במודל העבודה לטובת השגת המיקודים העסקיים. כמו כן, הוחלט כי הפעילות הבינלאומית של הבנק שעיקרה בסניף ניו יורק ועוסקת בפעילות אשראי בארה"ב, תעבור לאחריות החטיבה העסקית.
- מינוי מנהל חטיבת הטכנולוגיה והמחשוב: דירקטוריון הבנק אישר בשבוע שעבר את המלצת מנכ"ל הבנק, ידין ענתבי, למנות את ארז רחמיל למשנה למנכ"ל הבנק וממונה על חטיבת טכנולוגיה ומחשוב. ארז יחליף את אתי בן זאב, אשר הודיעה לאחרונה על פרישתה. במסגרת תפקידו יהיה אחראי על שילוב טכנולוגיות חדשניות בעולמות הבנקאות, העצמת מערך ה-IT והתשתיות וקפיצה ביכולות הטכנולוגיות של הבנק. מועד כניסתו לתפקיד ייקבע בהמשך ומינויו כפוף לאישור הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל.
- הטבות ללקוחות: עם פרוץ המלחמה ועל מנת לתמוך בלקוחות הבנק בהתמודדות עם השלכותיה, הבנק הודיע על סדרת הטבות משמעותית ללקוחותיו בתחומי המשכנתאות, ההלוואות, הפיקדונות והעמלות, תוך הבחנה בין לקוחות המעגל הראשון אשר מושפעים באופן ישיר מהמלחמה לבין שאר האוכלוסייה. ההטבות הן בהתאם למתווה שפרסם הפיקוח על הבנקים וכן הטבות נוספות מעבר למתווה. סך ההטבות שהוענקו על ידי הבנק ונוצלו על ידי הלקוחות עד כה במסגרת ההתמודדות עם השלכות המלחמה לצד תרומות וסיוע שהעניק הבנק בקשר עם המלחמה מסתכם בכ-447 מיליון ש"ח.
התפתחויות עיקריות בדוחות הכספיים של שנת 2024:
- הכנסות מימון מפעילות שוטפת הסתכמו ב-17,683 מיליון ש"ח בשנת 2024 בהשוואה ל-17,287 מיליון ש"ח בשנת 2023. העלייה נבעה בעיקרה מגידול ביתרות האשראי ומהשפעות המדד הגבוה יותר לצד העלייה בפוזיציה המדדית. מנגד, השפעות אלה קוזזו בחלקן כתוצאה מהמעבר מעו"ש זכות לפיקדונות נושאי ריבית ובשל ירידה במרווחי האשראי.
- הוצאות להפסדי אשראי: הבנק רשם במהלך שנת 2024 הוצאות להפסדי אשראי בסך 693 מיליון ש"ח, שעיקרן הפרשה קבוצתית להפסדי אשראי לצד עלייה במחיקות האוטומטיות – לעומת הוצאות להפסדי אשראי בסך 1,879 מיליון ש"ח בשנת 2023. בשנת 2024 המשיך הבנק להגדיל את ההפרשה הקבוצתית, אם כי באופן מתון יותר, המשקף בעיקרו את השפעות צמיחת תיק האשראי במהלך השנה והמשך אי הוודאות לצד שיפור בהתאמות המאקרו כלכליות ביחס לתחזית בשנה הקודמת. בנוסף, חל גידול במחיקות האוטומטיות. כמו-כן, בשנת 2024 נרשמה הכנסה נטו בגין ההפרשה הפרטנית, שהסתכמה בסך של כ-250 מיליון ש"ח, ונובעת בעיקר מריקברי במספר מצומצם של לווים, בהשוואה להוצאה בסך של כ-153 מיליון ש"ח בשנת 2023.
- העמלות והכנסות אחרות הסתכמו בשנת 2024 ב-4,051 מיליון ש"ח בהשוואה ל-4,030 מיליון ש"ח בשנת 2023. העלייה נבעה מגידול בעמלות מפעילות בניירות-ערך ועמלות טיפול באשראי שקוזז כתוצאה מירידה בעמלות מדמי ניהול חשבון לצד ירידה בהכנסות האחרות.
- ההוצאות התפעוליות והאחרות הסתכמו בשנת 2024 ב-9,007 מיליון ש"ח בהשוואה ל-8,231 מיליון ש"ח בשנת 2023, עליה של כ-9.4% הנובעת מעלייה בהוצאות האחרות, בעיקר כתוצאה מרישום הוצאה בסך 597 מיליון ש"ח בגין תוכנית ההתייעלות שאושרה בסוף 2024.
ההכנסות המימוניות, העמלות, וההוצאות האחרות הושפעו השנה מהטבות ללקוחות שניתנו כדי להקל על ההתמודדות עם השלכות המלחמה.
קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן
להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן