כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

פועלים בראשון: גל שנאת סיכון בשווקים

באדיבות בנק הפועלים

השווקים בשבוע החולף הושפעו יותר מהחדשות הכלכליות בעולם, מאשר ממצב המלחמה כאן.

הצמיחה ברבעון הרביעי של שנת 2024 עמדה על 2.5% במונחים שנתיים, אבל התחושה במשק היא של צמיחה גבוהה בהרבה. הקלה במגבלת העובדים בענף הבנייה. בנק ישראל ימתין עם הפחתת הריבית עד לנקודה בה שיעור האינפלציה השנתי יהיה קרוב לתחומי היעד, וזה צפוי לקרות באמצע השנה. 

ישראל

השלב הראשון בהסכם עם החמאס הגיע לסיומו ולפי שעה ללא המשך לשלב השני. בינתיים הלחימה לא התחדשה, אבל אין ערובה לכך שהפסקת האש תישמר. השווקים בשבוע החולף הושפעו יותר מהחדשות הכלכליות בעולם, מאשר ממצב המלחמה כאן. פרמיות סיכון המדינה נותרו יציבות, והפיחות הקל שנוצר בשער השקל, מיוחס ברובו לירידות השערים במחירי המניות בארה"ב.

הצמיחה ברבעון הרביעי של שנת 2024 עמדה על 2.5% במונחים שנתיים, אבל התחושה במשק היא של צמיחה גבוהה בהרבה. האינדיקטורים הכלכליים האחרונים שפורסמו מציגים צמיחה מהירה בהרבה: הייצור התעשייתי לדוגמה, עלה ברבעון הרביעי בשיעור שנתי של כ-8.5%, הפדיון בענפי המשק ב-10.5% ויצוא שירותי הייטק בכ-5%. עלייה ביבוא קיזזה אמנם חלק גדול מהעלייה בשימושים המקומיים, אם כי עדיין נראה שרמת הפעילות בחודשים האחרונים עלתה מדרגה, וזה אומר סביבת צמיחה שגבוהה מ- 2.5%.


הקלה במגבלת העובדים בענף הבנייה. כארבעים אלף עובדים ישראלים התווספו לענף מתחילת המלחמה, וכן נוספו עוד כעשרים אלף עובדים זרים. אין עדיין תחלופה מלאה של העובדים הפלשתינים, אך המספרים כבר קרובים, והפערים צפויים להיסגר ככל שעוד עובדים זרים יגיעו לארץ.

שער החליפין של השקל מושפע בטווח הקצר מביצועי שוקי המניות בעולם. הקורלציה הזו נובעת ממדיניות ההשקעות של המשקיעים המוסדיים (פנסיה וקופות גמל) שמנסים לשמור על רמת חשיפה קבועה בטווח הזמן הקצר. לאורך זמן חשיפת המוסדיים למט"ח אינה קבועה. בתי ההשקעות בדרך כלל אינם רוצים לנהל חשיפה למט"ח ששונה מאוד מהממוצע בשוק, כי תנודה חריגה בשער החליפין יכולה לפגוע בתשואה ביחס למתחרות. בתרחיש בו ירידות השערים במניות בארה"ב נמשכות, חשיפת המט"ח של המוסדיים תפחת והם אמורים לכן לרכוש מט"ח. קורלציה זו קיימת בטווח הזמן הקצר, אבל סביר להניח שלאורך זמן המוסדיים יבצעו התאמה הדרגתית בשיעור החשיפה שלהם למט"ח (כל עוד לא קורה משהו שלילי בישראל), ויאפשרו לשיעור החשיפה למט"ח לקטון בתרחיש כזה.

בכירים בבנק ישראל הביעו חשש מהתחממות המשק עם סיום המלחמה, בעיקר לאור שוק העבודה ההדוק. חשש זה מקבל חיזוק משורה של אינדיקטורים שפרסמה הלמ"ס ומצביעים על ביקושים גבוהים והמשך עלייה בשכר. האינפלציה בנקודת המוצא כעת גבוהה בישראל מזו שבארה"ב ובאירופה. חלק גדול מזה נובע מהעלאות המסים, אך אלו האחרונות הן לא בדיוק גורם אקסוגני שניתן לנטרל אותו – העלאות המסים הן תגובה לגירעון הגבוה, שהיה יוצר אינפלציה בדרך כזו או אחרת, אם לא היה מטופל באמצעות המסים. הציפיות לאינפלציה לשנה וגם לטווחים ארוכים יותר עומדות על כ- 2.3%. התבססות על הציפיות לבדן, הייתה מאפשרת הפחתת ריבית מוקדמת, אבל המדיניות לא יכולה להתעלם מהסיכון שסביב הציפיות בשווקים, ולכן סביר להניח שבנק ישראל ימתין עם הפחתת הריבית עד לנקודה בה שיעור האינפלציה השנתי יהיה קרוב לתחומי היעד, וזה צפוי לקרות באמצע השנה.  

גלובלי

בשבוע האחרון נמשכו הירידות בשוקי המניות בארה"ב, הביטקוין צנח, מחיר הנפט הוסיף לרדת ותשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ירדו בחדות. מספר אינדיקטורים כלכליים, ובהם מדד אמון הצרכנים של הקונפרנס בורד בארה"ב שרשם בינואר ירידה חדה, יחד עם הודעת הנשיא טראמפ בשבוע שעבר כי המכסים המתוכננים על יבוא ממקסיקו קנדה והכבדה במכסים על סין, ייכנסו לתוקפם ברביעי למרץ, היו בין הגורמים לירידות בשווקים. הירידות בשווקים עשויות להיות game changer של הרבה פרמטרים כלכליים, וביניהם אינפלציה וריבית. טראמפ ומאסק רגישים לזה מאוד והלחץ על הפד יגבר. תמחור שוק המניות עדיין גבוה ומגלם בעיקר תרחישים של המשך צמיחה מהירה ברווחיות, תוך התבססות על טכנולוגיית ה- AI. אנבידיה שירדה בשבוע האחרון בכ-8.0% מסמנת במידה רבה את החששות של השווקים עתה. הדוח הרבעוני הציג רווחיות נאה, אך הצפי לרבעון הבא, העלה כבר ספקות לתמחור של המניה – במידה רבה מהדורה שנייה של התגובה לפרסום על האפליקציה של  deep seek. בעולם בו אפקט העושר הוא משמעותי, הירידות בשווקים אם ימשכו יסייעו מאוד להוריד את האינפלציה, והשווקים תרגמו את זה כבר לירידה בתשואות.

בסיכום שבועי נרשמה מגמה מעורבת במדדי המניות בעולם. בארה"ב, על אף עליות השערים שנרשמו ביום שישי, מדד ה-S&P500 ירד בכ-1.0% ומדד הנאסד"ק ירד בכ-3.5%. מדד הדאו-גונס דווקא עלה בשבוע האחרון ב-1.0%. באירופה נרשמה מגמה מעורבת. מדד היורוסטוקס 50 ירד בשבוע האחרון ב-0.2%, מדד הדאקס בגרמניה עלה ב-1.2% ואילו מדד הקאק בצרפת ירד ב-0.5%. בשווקי אסיה נרשמו בשבוע שעבר ירידות שערים. המדד של שנחאי ירד ב-1.7%, מדד הניקיי ירד ב-4.2% ומדד הקוספי בקוריאה ירד בכ-5.0%. בשוק הסחורות נרשמה ירידה נוספת במחיר הנפט מסוג ברנט והוא הגיע לרמה של 73 דולר לחבית.

ארה"ב: מדדי אמון הצרכנים בירידה. בהמשך לירידה שנרשמה במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, גם מדד אמון הצרכנים של הקונפרנס בורד לחודש פברואר ירד בשיעור חד מהצפוי של כ-7 נקודות לאחת הרמות הנמוכות בשלוש השנים האחרונות. הירידה החודש בלטה במדד הציפיות שירד בכ-9 נקודות, אך גם המדד השוטף ירד, אם כי בשיעור מתון יותר. הירידה במדד אמון הצרכנים החודש הושפעה מאי הוודאות הכלכלית שחשו משתתפי הסקר ובעיקר את חששם מעליות מחירים על רקע המכסים עליהם הכריז הנשיא טראמפ. נתונים משוק העבודה הצביעו גם הם על האטה. הנתונים השבועיים של דרישות חדשות לדמי אבטלה עלו לרמה של 242 אלף, לעומת 220 אלף בשבוע שעבר, והדרישות המתמשכות נותרו יציבות יחסית ברמה של 1.86 מיליון.

ההוצאה הפרטית ירדה בינואר בניגוד לציפיות, בעיקר בשל ירידה ברכישת כלי רכב ומוצרי פנאי. ההוצאה הפרטית ירדה בחודש ינואר בשיעור של 0.2%, זאת לעומת צפי לעלייה בשיעור דומה, וההוצאה הפרטית הריאלית ירדה בשיעור חד יותר של 0.5%, הירידה החודשית החדה מזה ארבע שנים, בין היתר על רקע רצון לצמצם הוצאות על רקע חשש מאינפלציה עתידית. עם זאת, ההכנסה הפרטית עלתה בינואר ב-0.9%, יותר מהצפי לעלייה של 0.4%, בין היתר בשל גורמים חד פעמיים כמו תשלומי העברה גבוהים ודמי ביטוח לאומי שנתיים. בהתאם, שיעור החיסכון מתוך ההכנסה הפנויה עלה בינואר בשיעור חד מ-3.5% ל-4.6%. מדד ה-PCE עלה בינואר ב-0.3%, בדומה לצפי, והקצב השנתי עמד על 2.5%. מדד הליבה של ה-PCE עלה גם הוא ב-0.3% והקצב השנתי התמתן ל-2.6% מ-2.9% בחודש הקודם, וירד לרמה שנרשמה בחודש יוני 2024.

נדל"ן ארה"ב- הפעילות בענף הנדל"ן נחלשה בינואר ונותרה נמוכה יחסית לשנים הקודמות. במכירת דירת חדשות נרשמה בינואר ירידה חדה של כ- 10.5%, לאחר עדכון משמעותי כלפי מעלה בנתוני חודש דצמבר 2024, והרמה בחודש ינואר נמוכה בכ-1% לעומת ינואר אשתקד. בהיתרי הבניה נרשמה בינואר ירידה של 0.6% וגם בחתימה על חוזים לרכישה נרשמה בינואר ירידה חדה מהצפי של 4.6% והרמה נמוכה ב-5.2% לעומת ינואר אשתקד. מדד קייס-שילר למחירי הבתים ב-20 הערים הגדולות בארה"ב עלה בינואר בכ-0.5% והשלים עלייה של 4.5% ב-12 החודשים האחרונים. המחירים בכלל הערים ארה"ב עלו בשנה האחרונה בשיעור מתון יותר של 3.9%.

בשבוע האחרון נרשמה ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים ירדה בשבוע האחרון מרמה של 4.4% לרמה של 4.2%. התשואה לחמש שנים ירדה מרמה של 4.26% לרמה של 4.0% והתשואה לשנתיים ירדה מרמה של 4.2% לרמה של 4.0%. הציפיות להפחתות ריבית, כפי שהן נגזרות משוק ההון, ירדו בחדות בשבוע האחרון, והן כבר מגלמות שלוש הפחתות ריבית ב-2025. השוק צופה שבהחלטות הקרובות של הפד הריבית תיוותר ללא שינוי ושבחודש יוני תירשם הורדת הריבית הראשונה השנה לרמה של 4.25%. הורדת הריבית השנייה צפויה בחודש ספטמבר, והשוק נותן הסתברות של כ-75% להורדה נוספת בדצמבר 2025 לרמה של 3.75%.

גוש האירו- זלנסקי גורש מוושינגטון, אך השווקים עדיין רואים סיכוי לסיום המלחמה תחת לחץ אמריקני, ולכן אירופה לא נדבקה באופן גורף בירידות השערים בעולם. מדדי האמון של צרכנים ועסקים רשמו בחודש פברואר יציבות יחסית, אם כי הרמה אינה גבוהה במיוחד. ההאטה בפעילות הכלכלית בגוש האירו צפויה לתמוך בהמשך הורדות ריבית חדות יחסית.ריבית ה-ECB צפויה לרדת השבוע (יום חמישי) ב-0.25% לרמה של 2.5%, והשווקים מגלמים עוד שתי הורדות ריבית עד סוף ספטמבר לרמה של 2.0%, והפחתה נוספת לרמה של 1.75% ברבעון האחרון של השנה בהסתברות של כ-40%.

סין – מדדי מנהלי הרכש למגזר התעשייה רשמו החודש עליה מתונה והם מצביעים על התרחבות בפעילות. מדד מנהלי הרכש הרשמי למגזר התעשייה עלה לרמה של 50.2 נקודות והמדד למגזר השירותים עלה לרמה של 50.4 נקודות.

קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן

להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

קבלת עדכונים בנושאים שונים

להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן

לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן

לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן