גו אייטם – go item | מקומון החדשות של חולון בת ים וראשון לציון

מי הם עשרת המפעלים בעלי ההשפעה הסביבתית השלילית ביותר בישראל

המשרד להגנת הסביבה מפרסם את ה"רשימה האדומה" – מדד ההשפעה הסביבתית של המפעלים בישראל לשנת 2023. בראש המדד: בית זיקוק אשדוד, כיל רותם (רותם אמפרט) ובתי זיקוק לנפט (בז"ן)

מדד ההשפעה הסביבתית מציג לציבור את נתוני הסיכון לסביבה ממפעלי תעשייה הנמצאים בתפעולן או בבעלותן של חברות ציבוריות וממשלתיות. המדד בוחן את הסיכון הסביבתי ביותר מ-120 מפעלי תעשייה גדולים הפועלים תחת 46 חברות ציבוריות או ממשלתיות.

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "מדד ההשפעה הסביבתית הוא כלי חשוב המאפשר לציבור הרחב, למשקיעים, ללקוחות, ואף למנהלי החברות עצמן להבין את הסיכונים הסביבתיים שטמונים בפעילות החברות התעשייתיות. סיכון סביבתי אינו רק בעל השפעה על בריאותנו ואיכות חיינו, אלא הוא גם מהווה סיכון פיננסי שעל המשקיעים והבעלים בחברות ציבוריות לשקלל בהחלטותיהם. בימים אלו, בעקבות אישור הרפורמה ברישוי הסביבתי המשולב, מקדם המשרד פיתוח של מערכת מידע חדשה אשר תרכז באופן דיגיטלי את כלל נתוני הפיקוח והאכיפה הסביבתיים. בכך יתאפשר ייעול של תהליכי איסוף הנתונים והנגשתם לציבור. כמשרד להגנת הסביבה אנו מחויבים להביא מידע זה לידיעת הציבור ולדרוש ניהול סביבתי אחראי יותר".

 להודעה המלאה למצגות ולחומרי המדד

מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה המתפרסם השנה בפעם ה-12 מציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי תעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתית. המדד מספק לציבור מידע השוואתי ופשוט על הביצועים והסיכונים הסביבתיים של חברות ציבוריות בעלות השפעה סביבתית גדולה ושל המפעלים שבבעלותן. המדד מסייע לחברות להתנהל בצורה אחראית יותר, על פי עקרונות ESG (ניהול אחריות תאגידית וסביבתית).


הפרסום כולל את נתוני המדד לשנים 2023-2022. מדד 2023 בוחן לעומק את הסיכון לסביבה הנובע מפעילותם של 125 מפעלי תעשייה גדולים המשתייכים ל-46 חברות ציבוריות וממשלתיות. הכנת המדד נעשתה בהתבסס על נתונים הנמצאים בידי המשרד להגנת הסביבה ובסיוע חברת DHVMED. על פי שיטת הניקוד במדד, ככל שהדירוג גבוה יותר – כך מידת ההשפעה השלילית על הסביבה והסיכונים הסביבתיים גדולים יותר. המדד מאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל מידע מגורם ממשלתי בלתי תלוי על רמת הסיכון הסביבתי של חברות אלו.

להלן עשרת המפעלים שדורגו עם ההשפעה הסביבתית הגדולה ביותר למדד 2023:

להלן ממצאי המפעלים הבולטים במדד:

פעילות לשיפור הביצועים הסביבתיים מעבר לחובה החוקית:

מלבד הניקוד השלילי במדד, חברה או מפעל זכאים לניקוד חיובי בעבור מגוון פעולות שנעשות מעבר לנדרש מהן בדין, בהן: הסמכת מפעלי החברה לתקן ניהול סביבתי או לתקן ניהול אנרגייה, דיווח סביבתי וולונטרי ל-Carbon Disclosure Project (CDP), דיווח למערך הדיווח על פליטות גזי חממה של המשרד להגנת הסביבה או דיווח על פי מנגנון ה-GRI ברמות Core או Comprehensive (לפי בדיקה חיצונית בלתי תלויה ומאושרת), כמו גם התחייבות במסגרת מנגנון "שעת האפס". נוסף על כך, חברה תזכה לניקוד חיובי אם הפחיתה את השפעתה הסביבתית ביוזמתה בשיעור של יותר מ-10% במצטבר בלא דרישה חוקית.

בשנת 2023 בלטו מיזמי ההתייעלות הסביבתית האלה:

דירוג עשר החברות הציבוריות בעלות ההשפעה הסביבתית השלילית ביותר (מדד 2023):

ניקוד גבוה = פוטנציאל סיכון סביבתי גבוה

הדירוג ניתן על פי שיעור האחזקה או החשיפה של החברות למפעלים המדורגים:

פירוט החברות הציבוריות וממשלתיות הבולטות במדד ושיעור הבעלות:

הרחבה – הסבר על מרכיבי המדד

המדד בנוי מכמה רכיבים המוכפלים זה בזה:

רגולטורים פיננסיים במדינות רבות מרחיבים את חובות הגילוי וניהול הסיכונים בחברות ובגופים פיננסיים. דוגמה לכך היא חקיקות הגילוי וההטמעה של סיכוני קיימות שחוקק הפרלמנט האירופי בשנים 2020-2019. לפי המגמה העולמית, בשנים האחרונות פרסמו הרגולטורים הפיננסיים בישראל הנחיות והמלצות העוסקות בהיבטי דיווחים על ביצועים וסיכונים סביבתיים של חברות. בשנת 2021 פרסמה רשות ניירות ערך המלצות מעודכנות לגילוי מידע של סיכוני סביבה מפעילות של חברות (כחלק מהיבטי סביבה, חברה וממשל תאגידי). ובשנת 2022 פרסמה הנחיות הכוללות הוראות גילוי בעבור מנהלי קרנות ותיקי השקעות גדולים. כמו כן, רשות שוק ההון, ביטוח חיסכון והפיקוח על הבנקים פרסמו בשנתיים האחרונות הנחיות חדשות בנושא גילוי מידע על סיכונים סביבתיים.

המדד שאותו מפרסם המשרד להגנת הסביבה הוא חלק ממגמה עולמית הפועלת להרחבת היצע המידע הזמין על אודות הביצועים הסביבתיים של גופים עסקיים. תכלית הרחבת היצע המידע לשרת את הביקושים העולים בקרב משקיעים וגופים עסקיים. לפי הערכות ה-OECD ובלומברג, נכסים פיננסיים (דוגמת קרנות ואיגרות חוב) בסך כולל של יותר מ-40 טריליון דולר מנוהלים מתוך הטמעת שיקולי סביבה וחברה בתהליכי קבלת ההחלטות בהשקעות. מגמת העלייה אף מצביעה על שהסכום צפוי להגיע לכ-50 טריליון דולר כבר בשנת 2025. המדד הוא  נדבך חשוב במגמות אלו, בהיותו כלי מסייע בהטמעה של סיכונים ושיקולים של סביבה בתהליכי קבלת החלטות פיננסיות ועסקיות.

למידע נוסף:

קבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו

להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן

להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן

קבלת עדכונים בנושאים שונים

להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן

להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן

לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן

לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן

Exit mobile version