עו"ד תומר בלאיש, ענת בירן – משרד עורכי דין, המתמחה בדיני תכנון ובנייה ובהתחדשות עירונית ונדל"ן
לאחרונה אושרו ונכנסו לתוקף תקנות פינוי בינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי) (תשלום בשל ביטול עסקת התחדשות עירונית), תשפ"ה-2025. התקנות מאפשרות לבעלי זכויות בבית משותף לבטל הסכם התחדשות עירונית שנחתם עם יזם, מבלי שיראו בהם כמפרים אותו, בטענה שהיזם לא קידם את הפרויקט כמפורט באבני הדרך הקבועות בתקנות. בנוסף, התקנות קובעות גם מה יהיה תשלום הפיצוי ליזם (אם בכלל) שתידרש לשלם כל דירה בבניין שביקשה לבטל עמו את ההסכם.
בהוראות סעיף 1(ד) לחוק פינוי בינוי (עידוד מיזמי פינוי בינוי), התשס"ו – 2006 נקבע מהי תוקפה של עסקת פינוי בינוי עליה חתמו בעלי זכויות עם יזם, ומהם התנאים שמאפשרים לבעלי הזכויות לבטל את ההסכם. הוראות אלה חלות גם על עסקאות והסכמים שנחתמו לפי תוכנית החיזוק שאושרה ב-2008.
אחת מהעילות בחוק פינוי בינוי לביטול ההסכם היא שהיזם לא הגיש תוכנית מפורטת (תב"ע) למוסד התכנון המוסמך בתוך 4 שנים ו-6 חודשים מהיום שבו נחתמה עסקת הפינוי בינוי הראשונה. בחוק החיזוק אף נקבע, כי אם היזם לא הגיש בקשה להיתר בנייה בתוך 3 שנים ו-6 חודשים מחתימת העסקה לפי חוק החיזוק, הרי שגם במקרה זה תעמוד לבעלי הזכויות האפשרות לסיים את ההתקשרות עם היזם.
הסדר זה נועד בראש ובראשונה למנוע את כבילתם של בעלי הזכויות להסכם התחדשות עירונית, עם יזם שאינו מצליח לקדם פרויקט בלוחות זמנים סבירים, ולמעשה לאפשר להם להשתחרר ולהתנתק מההסכם כדי שיוכלו לקדם את הפרויקט עם יזם אחר.
יזם שעסקת התחדשות עירונית עמו בוטלה על ידי בעלי הזכויות, יהיה זכאי לתשלום מאותו בעל דירה שביטל עמו את ההסכם לביצוע הפרויקט, וזאת על פי הקבוע בתקנות. מאחר והיזם הסתמך על חתימות בעלי הזכויות על ההסכם לביצוע הפרויקט עמו ופעל לקידומו, המחוקק קבע שתשולם לו תמורה כספית בגין ההוצאות שהוציא בקשר עם קידום הפרויקט על ידו עד למועד הביטול בהתאם לשלב אליו הפרויקט הגיע. סכום הפיצוי תלוי גם בסוג הפרויקט – קרי, פרויקט לפי חוק פינוי בינוי או פרויקט לפי חוק החיזוק.
בפרויקטים לפי פינוי בינוי, סכום הפיצוי ליזם נע בין 5,000 שקל ל-10,000 שקל בגין כל דירה שההסכם לגביה בוטל, ואלו בפרויקטים לפי חוק החיזוק סכום הפיצוי ליזם נע בין 500 שקל ל-1,800 שקל מכל דירה. כמו כן, ועל מנת להבטיח את הזכות של בעלי הדירות להשתחרר מהתקשרותם עם היזם, נקבע בתקנות כי אם נרשמה הערת אזהרה לטובת היזם בגין הסכם ההתחדשות העירונית, הרי שתנאי מקדים להעברת התשלום ליזם יהיה מחיקת הערת האזהרה שנרשמה לטובתו מנסח הרישום של המקרקעין.
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי בכתבה משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
צילום – נועה ניר
הצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן
להצטרפות לערוץ היוטיוב goitem-tv-לחצו כאן
לקבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של רחובות –לחצו כאן
להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן
לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן