נתוני הצמיחה לרבעון הראשון היו טובים מהצפוי: המשק צמח ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.4%, אך אם מנטרלים את השפעת המסים נטו על יבוא, הצמיחה הייתה גבוהה יותר ועמדה על 5.4%.
תחזית האינפלציה עודכנה כלפי מטה משיעור של 2.4% לשיעור של 2.3% ב-12 החודשים הקרובים.
ההפתעה במדד אפריל עשויה לדחות את הפחתת הריבית, אם כי אנו לא מעריכים כי היא משנה את התמונה מקצה לקצה.
ישראל
נתוני הצמיחה לרבעון הראשון היו טובים מהצפוי: המשק צמח ברבעון הראשון של השנה בשיעור של שנתי של 3.4%, אך אם מנטרלים את השפעת המסים נטו על יבוא, הצמיחה הייתה גבוהה יותר ועמדה על 5.4%. המסים נטו על היבוא הושפעו מהקדמת רכישות כלי רכב בסוף 2024, כך שניתן לומר שצמיחת המשק ברבעון הנוכחי הייתה גבוהה, כל שכן בהתייחס לזה ששיעורי המס עלו בתחילת השנה. הצמיחה הזו הושגה לא הודות לרוח גבית חזקה מהעולם, אלא יותר בחסות הפסקת האש שהייתה ברוב הרבעון, וכן בעזרת הכוח שמניע את המשק מתחילת המלחמה – המדיניות הפיסקאלית. הצריכה הציבורית אמנם התייצבה ברבעון הראשון, אך ברמה שגבוהה בכ-20% מזו של התקופה של טרום המלחמה. בסדרי גודל, מדובר על כ-25 מיליארד שקל ברבעון. הכסף הזה הולך בסוף לרכש, לתשלומי מילואים, ולפיצויים שונים, ומוצא דרכו לכיסים של משקי הבית. אלו ממשיכים לצרוך ולשמור על צמיחה סבירה. זה נראה to good to be true, כמעט כמו המצאה של פרפטום מובילה, רק שבדרך היה לזה מחיר יקר במונחי חוב שהמדינה צברה, כך שהתהליך לא בר-קיימא.
מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל 2025 עלה בשיעור חד של 1.1%. בשנים-עשר החודשים האחרונים המדד עלה בשיעור של 3.6%, והמדד ללא אנרגיה עלה בשיעור של 3.9%. מחירי הדירות, שאינם משתקללים במדד המחירים לצרכן, עלו ב-0.1% בסקר האחרון (נתונים ארעיים), ובשנה האחרונה ב-6.4%. מחירי הדירות החדשות עלו החודש ב-0.6%, ובניכוי מכירות דירות מחיר למשתכן הם עלו ב-0.5%. בהשוואה לשנה שעברה מחירי הדירות החדשות עלו ב-6.7%.
מחירי הטיסות עלו בשיעור גבוה של 27.2% ותרמו כ- 0.7% למדד. אנו מעריכים כי שיטת המדידה החדשה של מחירי הטיסות העצימה את העונתיות שקיימת במחירי הטיסות. העלייה החדה במחירי הטיסות מיוחסת לחג הפסח שחל באפריל ולא לביטולי הטיסות של החברות הבינלאומיות, שכן המדידה מבוצעת לפי מחירי הזמנות מראש בתקופה של חודשיים עד שבעה חודשים טרם מועד הטיסה. אנו צופים לכן שהנתון יתוקן במידה רבה בחודש מאי, שלא אופיין בחגים, למרות שבפועל מחירי הזמנת כרטיסים בחודש מאי היא גבוהה בשל ביטולי הטיסות. המצב הביטחוני צפוי שוב להשפיע על מחירי הטיסות בחודשי הקיץ. סעיף נוסף שהתייקר בשיעור מעט גבוה מהציפיות הוא הדיור. מדד שירותי דיור בבעלות דיירים (שכ"ד) עלה ב- 0.8% בחודש האחרון וב- 4.2% בשנה האחרונה. אנו נוטים להעריך כי קצב עליית מחירי השכירות יואט בהמשך הדרך, זאת לאור מלאי גדול של דירות לא מכורות שקיימות בשוק, שחלקן גם מוכנות.
המומנטום של עליות המחירים עדיין קיים, ובא לידי ביטוי בהתייקרויות כמו מחירי התחבורה הציבורית, מחירי המזון ומחירי שירותים שונים. מנגד השקל התחזק באופן משמעותי, והצמצום הפיסקאלי שהממשלה ביצעה צפוי בשלב מסוים להשפיע אף הוא על הביקושים. תחזית האינפלציה עודכנה כלפי מטה משיעור של 2.4% לשיעור של 2.3% ב- 12 החודשים הקרובים. התחזית לאינפלציה לשנת 2025 עלתה ל- 3.2%.
ההפתעה במדד אפריל עשויה לדחות את הפחתת הריבית, אם כי אנו לא מעריכים כי היא משנה את התמונה מקצה לקצה. בנק ישראל יתקשה להפחית ריבית כל עוד האינפלציה חורגת מהיעד, ולכן סביר להניח שנראה הפחתת ריבית ראשונה רק לקראת סוף הקיץ. הציפיות לאינפלציה קרובות עתה למרכז היעד, ובהנחה שבארה“ב הריבית תחל לרדת, סביר שבנק ישראל ייתן משקל גדול יותר לציפיות לאינפלציה מאשר להסתכלות על העבר. הפחתות הריבית לא יהיו בקצב מהיר כמו באירופה, והריבית תתייצב ברמה שקרובה ל– 4%, זאת בהשפעת שוק העבודה ההדוק, והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה שמייצרים לחצים קבועים לעליות מחירים.
גלובלי
הממשל האמריקני מספק חדשות של שנה שלמה בשבוע, וכל שבוע. הסכם סחר עם סין היה הכותרת של השבוע החולף, זאת לאחר הסכם סחר חלקי עם בריטניה בשבוע הקודם. החשש מהשפעות מתמשכות של המכסים מאלץ את הממשל להאיץ את המשא ומתן ולספק חדשות טובות לשווקים. בינתיים זה עובד: בשבוע האחרון נמשך הריבאונד בשווקים שהחל מאז הודיע הנשיא טראמפ על הקפאת המכסים לתקופה של 90 יום, ומדד ה-S&P500 השלים בתקופה זו עלייה של כ-20%. הסכמי הסחר עדיין מותירים את שיעורי המכס על רמה גבוהה – בסין לדוגמה – כ- 40%, והחשש מאינפלציה לא ירד לכן מהפרק.
בפוליטיקה המקומית טרמאפ מנסה להאריך את הטבות המס שאותן אישר בכהונתו הראשונה ב- 2017 (One Big Beautiful Bill). הטיימינג גרוע שהחוב האמריקני ממשיך לטפס, ואפילו חלק מהרפובליקנים לא תומכים בזאת, ומתנים את הצבעתם בביצוע קיצוצים אחרים. חברת דירוג האשראי מוד'יס הורידה ביום שישי האחרון את הדירוג של ארה"ב ברמה אחת, מ-AAA ל-Aa1. הרמה כעת דומה לדירוגים של חברת הדירוג פיץ', שהורידה את הדירוג באוגוסט 2023 ושל S&P שכבר ב-2011 הורידה את ארה"ב מדירוג AAA מושלם. הורדת הדירוג נרשמה על רקע גידול מתמשך של יותר מעשור בחוב הממשלתי ובתשלומי הריבית של ארה"ב, כמו גם הציפייה שהמדיניות התקציבית הנוכחית תביא לגירעונות תקציביים גדולים והמשך עלייה של יחס החוב לתוצר של הממשל הפדרלי מרמה של 98% ב-2024 היום ל-134% ב-2035.
בסיכום שבועי נרשמו עליות שערים חדות במדדי המניות בעולם, ובייחוד בארה"ב. בארה"ב מדד הנאסד"ק עלה ב-7.2% ומדד ה-S&P500 עלה ב-5.3%. המדד נמוך כעת רק בכ-3.0% מהשיא שנרשם בפברואר השנה. באירופה מדד היורוסטוקס 50 עלה ב-2.2% ומדד הדאקס עלה ב-1.1%. באסיה מדד הניקיי ביפן עלה ב-0.7%, המדד של שנחאי עלה ב-0.8%, ומדד הקוספי בקוריאה עלה ב- 2.5%.
בארה"ב התפרסמו בשבוע האחרון נתוני פעילות חלשים כולל לצריכה הפרטית, ונמשכה הירידה החדה במדד אמון הצרכנים. המכירות הקמעונאיות עלו באפריל ב-0.1% וללא כלי רכב דלק ומזון (מדד ליבה) הם ירדו ב-0.2%. דרישות דמי אבטלה ראשוניות נותרו בשבוע האחרון בקירוב ללא שינוי ברמה של 229 אלף דרישות חדשות, רמה דומה לממוצע ארבעת השבועות האחרונים ובמספר דורשי דמי אבטלה מתמשכים נרשמה עלייה קלה לרמה של 1.88 מיליון איש.מדד היצור התעשייתי נותר באפריל ללא שינוי, לעומת צפי לעליה של 0.1%.
מדד אמון הצרכנים מוסיף לרדת, וציפיות האינפלציה עולות. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש מאי הצביע על ירידה חדה נוספת, לרמת שפל של 50.8 נקודות. רמת המדד החודש קרובה לרמת שפל של כל הזמנים. הירידה החודש נרשמה גם במדד השוטף וגם במדד הציפיות. ציפיות האינפלציה העולות מהסקר הוסיפו לעלות, ככל הנראה בשל חשש הצרכנים מעליות מחירים על רקע העלאת המכסים של הנשיא טראמפ. הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה עלו מ- 6.5% ל-7.3%, הציפיות הגבוהות ביותר מאז שנות ה-80, והציפיות לטווח של חמש עד עשר שנים עלו מ-4.4% לרמה של 4.6%.
פעילות מתונה בשוק הנדל"ן בארה"ב. התחלות הבניה עלו באפריל ב-1.6%, בדומה לצפי, אך רמתן עדיין נמוכה ב-1.5% לעומת החודש המקביל אשתקד. מנגד, היתרי הבניה ירדו באפריל ב-4.7%, ירידה חדה מהצפוי, ורמתם נמוכה בכ-3.0% מהחודש המקביל אשתקד. מדד NAHB לאמון הקבלנים ירד בחודש אפריל ב-6 נקודות, לרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2023. ההאטה בפעילות הבנייה מושפעת להערכתנו מהירידה בכוח הקניה של משקי הבית, בין היתר בשל ריביות המשכנתא הגבוהות.
ארה"ב: האינפלציה במרץ הייתה נמוכה מהציפיות. מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל עלה ב- 0.2%, מתחת לציפיות לעליה של 0.3%, וקצב האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים התמתן ל-2.3% מ-2.4% בחודש הקודם. גם מדד הליבה עלה ב-0.2%, מתחת לציפיות ל- 0.3%, ושיעור עליית המדד בשתים עשר החודשים האחרונים נותר ללא שינוי ברמה של 2.8%. מחירי השירותים עלו החודש ב-0.3% ושיעור העלייה ב-12 החודשים האחרונים התמתן במעט ל-3.6%. מדד מחירי השכירות עלה ב-0.3%, והוא מהווה יותר ממחצית מכלל העלייה החודשית במדד הכללי. מחירי המזון לעומת זאת, ירדו ב-0.1%, כאשר מדד האוכל בבית ירד ב-0.4% ומדד האוכל מחוץ לבית עלה ב-0.4%. מחירי המוצרים (ללא מזון ואנרגיה) עלו באפריל ב-0.1% וב-12 החודשים האחרונים הם עלו בשיעור דומה. מדד המחירים ליצרן (PPI) ירד באפריל ב-0.5% ומחירי הליבה ירדו ב-0.4%, המחירים ירדו החודש בניגוד לציפיות לעלייה, ובהסתכלות שנתית מחירי מדד הליבה התמתנו ל-3.1% מ-3.3%.
תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו בשבוע האחרון. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים עלתה לרמה של 4.48% מרמה של 4.38% לפני שבוע. בדומה, התשואה לחמש שנים עלתה לרמה של 4.09% והתשואה לשנתיים עלתה לרמה של 4.00%. העלייה בתשואות האג"ח נרשמה בין היתר על רקע הורדת הדירוג של חברת מודיס'. הציפיות להפחתת ריבית התמתנו מעט בשבוע האחרון והשוק צופה כעת רק שתי הפחתות ריבית עד סוף השנה, כשהראשונה שבהן צפויה בחודש ספטמבר בהסתברות של 86%.
גוש האירו- אומדן שני לנתוני הצמיחה לרבעון הראשון של 2025 הצביע על צמיחה מעט מתונה יותר, של 1.3% במונחים שנתיים. ריבית הבנק המרכזי עומדת על 2.25% והשוק צופה שבהחלטה הקרובה בחודש יוני תרשם הורדת ריבית נוספת לרמה של 2.0% ושבמהלך הרבעון האחרון של השנה תרשם הפחתת ריבית נוספת כך שהריבית תגיע לרמה של 1.75% בסוף 2025.
הצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן
להצטרפות לערוץ היוטיוב goitem-tv-לחצו כאן
לקבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של רחובות –לחצו כאן
להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן
לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן