השווקים שוברים שיאים בהשפעת ציפיות לשינויים גיאופוליטיים אזוריים, שיפחיתו את הסיכונים הביטחוניים, ואולי גם יהוו מנוף לשיתופי פעולה כלכליים, בתרחיש בו הסכמי אברהם מורחבים למדינות נוספות באזור.
בהנחה שעליית השכר תתייצב על שיעור גידול של כ-4%, זה אמור לתמוך בירידה בלחצים האינפלציוניים, כל שכן בתקופה שהשקל מתחזק.
אנו צפויים לראות שיפוצים נרחבים בעשרות אלפי בתים שנפגעו במהלך המלחמה, שיביאו להאצה בצריכה הפרטית ברבעון השלישי של השנה. עליות השערים בשווקים הפיננסיים תומכים אף הם בעלייה בצריכה פרטית גבוהה יותר במחצית השנייה של השנה.
נסללה הדרך להפחתת ריבית. לא בטוח שזה יקרה כבר מחר, אבל אם לא יקרה משהו חריג אז בהחלטה הבאה.
ישראל
השווקים שוברים שיאים בהשפעת ציפיות לשינויים גיאופוליטיים אזוריים, שיפחיתו את הסיכונים הביטחוניים, ואולי גם יהוו מנוף לשיתופי פעולה כלכליים, בתרחיש בו הסכמי אברהם מורחבים למדינות נוספות באזור. נקודת המבחן הראשונה תהיה הסכם בעזה, שהסיכויים להתממשותו עשויים להתברר בימים הקרובים. הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את השווקים הפיננסיים, שמוצאים ברצף האירועים הנוכחי משהו שדומה לאירוע הביפרים בלבנון שסימן את ההכרעה שם, ואות הפתיחה לזינוק בשווקים. פרמיית סיכון המדינה שנגזרת מאיגרות החוב הדולריות של מדינת ישראל ירדה לרמה של כ-100 נקודות בסיס לטווח של עשר שנים, מדד ת"א 125 עלה ב- 5.2% בשבוע החולף והשקל התחזק ב-1.4% נוספים מול סל המטבעות.
עליית השכר במשק מתייצבת על קצב שינוי שנתי של כ-4% (נתוני אפריל). השונות בעליית השכר בשנתיים האחרונות במגזר העסקי לא הייתה גדולה, אך קיים פער די משמעותי מול המגזר הציבורי, שהסכמי השכר בו לא הדביקו את האינפלציה. בהנחה שעליית השכר תתייצב על שיעור גידול של כ-4%, זה אמור לתמוך בירידה בלחצים האינפלציוניים, כל שכן בתקופה שהשקל מתחזק.
הצריכה הפרטית נחלשה במחצית הראשונה של השנה. הרכישות בכרטיסי האשראי בחודש מאי עלו ב-0.5%, לאחר ירידה של 0.4% באפריל. ייתכן שההאטה בצריכה הושפעה מהקדמת רכישות שבוצעה בסוף 2024 לפני העלאת המע"מ. סביר להניח שבחודש יוני נראה ירידה בנתוני הצריכה לאור ההסתגרות בבתים ב-12 ימי המלחמה באיראן. עם סיום המלחמה אנו צפויים לראות שיפוצים נרחבים בעשרות אלפי בתים שנפגעו במהלך המלחמה, שיביאו להאצה בצריכה הפרטית ברבעון השלישי של השנה. עליות השערים בשווקים הפיננסיים תומכים אף הם בעלייה בצריכה פרטית גבוהה יותר במחצית השנייה של השנה.
נסללה הדרך להפחתת ריבית. לא בטוח שזה יקרה כבר מחר, אבל אם לא יקרה משהו חריג אז בהחלטה הבאה. פרמיית סיכון המדינה ירדה באופן משמעותי ואינה מהווה כבר שיקול נגד הפחתה ריבית. גם הציפיות לאינפלציה מעוגנות סביב מרכז היעד לכל התקופות. הייסוף בשער החליפין צפוי למתן את האינפלציה בחודשים הקרובים. בארה"ב הפד חושש מהשפעות מאוחרות של העלאות המכסים, ולזה יש להוסיף את היחלשות הדולר בעולם. בישראל התמונה הפוכה: ככל שנוקף הזמן אנו רואים שהעלאות המכסים הן דפלציוניות ברוב העולם, והשקל התחזק. אפילו המצב הפיסקאלי טוב יותר בישראל. נתונים אלו מאפשרים ריבית בישראל שהיא נמוכה מזו של הפד האמריקני כבר בטווח הזמן הקצר.
גלובלי
הסכם המכסים של ארה"ב עם וייטנאם מסמן כנראה את הדרך להסכמים עתידיים. ההסכם מעניק לארה"ב יתרון בסחר, ומקבע שיעור מכס של 20% על רוב המוצרים ללא מכס מהצד השני. ההסכם מטיל מס גבוה על סחורות שעוברות דרך וייטנאם, בכדי למנוע עקיפה של המכסים על סין. בד בבד טראמפ, הודיע בשבוע שעבר כי החל לשלוח מכתבים למדינות איתן עדיין לא נחתמו הסכמים, בהם הוא מתריע על מכסים בטווח שנע בין 10% מינימום ל-70%, ואלו יכנסו לתוקף ב-1 באוגוסט. המטרה הסופית היא שורה של הסכמי סחר שמעניקים יתרון לתעשייה האמריקנית, אך בשיעורים כאלו שלא יגרמו לזעזוע מחירים כבד מדי. השאלה אם המכסים ישפיעו על האינפלציה בארה"ב נותרה פתוחה, ומבחינת יו"ר הפד המכסים הם גורם סיכון שעשוי לעורר את האינפלציה ומצדיק זהירות עם הריבית. ההיחלשות החדה של הדולר בעולם, אולי מסייעת לחברות האמריקניות, אבל תורמת אף היא לחשש של הפד מעלייה מחודשת באינפלציה. טראמפ כדרכו מנסה "לעזור" לפד לקבל את החלטה הנכונה, התנהלות לכשעצמה לא תורמת למטבע האמריקני בעולם.
הבורות הפיסקאליים בארה"ב ובבריטניה מתרחבים. בארה"ב אושר "החוק הגדול והיפהפה" על ידי הסנאט. החוק מקבע הטבות מס, לצד הגדלה של תקציב הביטחון והעלאת תקרת החוב הפדראלית. הגירעון התקציבי, שכבר עתה עומד על כ- 6.7% מהתוצר צפוי לגדול בעוד 3.3 טריליון דולר בעשור הקרוב. בריטניה אף היא מתמודדת עם גירעון גבוה של כ-4.8% מהתוצר. רפורמות ברווחה היו אמורות לחסוך סכום של 5.5 מיליארד פאונד. בעקבות לחצים ציבוריים החיסכון הזה בוטל, והממשלה תיאלץ כנראה להעלאות מיסים. תשואות האג"ח בבריטניה רשמו בעקבות זאת עלייה לרמה של 4.55% לעשר שנים.
בסיכום שבועי נרשמה מגמה מעורבת בשוקי המניות בעולם. מדד ה-S&P500 ומדד הנאסד"ק עלו בממוצע ב-2.2% ומדד דאו ג'ונס עלה ב-3.3%. באירופה נרשמו במרבית השווקים ירידות שערים. מדד היורוסטוקס 50 ירד ב-0.7%, מדד הדאקס בגרמניה ירד ב-1.0%, ומדד הקאק בצרפת נותר בקירוב ללא שינוי. באסיה נרשמה מגמה מעורבת. מדד הניקיי ביפן ירד ב-0.9%, המדד של שנחאי עלה ב-1.4%. מחיר הנפט בעולם נותר יציב יחסית בשבוע האחרון ברמה של 68 דולר לחבית מסוג ברנט.
ארה"ב: האינדיקטורים המובילים מציגים תמונה מעורבת. מדדי מנהלי הרכש של חברת ISM רשמו עלייה קלה בחודש יוני. המדד למגזר התעשייה עלה לרמה של 49 נקודות והוא מוסיף להצביע על התכווצות, והמדד למגזר השירותים עלה לרמה של 50.8 נקודות ושב להצביע על התרחבות. הזמנות מוצרים בני קיימא עלו בחודש מאי ב-16.4%, אך ללא כלי רכב נרשמה בהם עלייה קלה של 0.5% בלבד.
נתוני מעורבים בשוק העבודה בארה"ב. מספר המשרות החדשות בארה"ב עלה ביוני מעבר לציפיות ולמשק האמריקני נוספו 147 אלף משרות, לעומת צפי לעליה של 106 אלף משרות. גם נתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה ב-16 אלף משרות. תוספת המשרות החודש דומה לתוספת החודשית הממוצעת ב-12 החודשים הקודמים שעומדת על 146 אלף משרות. בחודש האחרון נרשמה תוספת משרות במגזר הבריאות (39 אלף משרות) ולמגזר הממשלתי נוספו 73 אלף משרות, בעיקר בתחום החינוך. בממשל הפדרלי נמשכה הירידה במספר העובדים- ירידה של 7 אלף משרות, ובמצטבר נרשמה ירידה של 69 אלף משרות מאז חודש ינואר השנה. מסקר משקי הבית עולה ששיעור האבטלה ביוני ירד לרמה של 4.1% (מ-4.2%) ושיעור ההשתתפות ירד לרמה של 62.3% (מ-62.4%). השכר ביוני עלה בשיעור של 0.2%, מעט מתחת לצפי שעמד על 0.3%, ושיעור עליית השכר השנתי ירד מעט לרמה של 3.7%.
מספר דרישות דמי אבטלה ראשוניות ירד בשבוע האחרון לרמה של 233 אלף, ורמתם בשבוע האחרון נמוכה מעט מהממוצע השבועי של החודש האחרון שעמד על 241 אלף. מספר הדרישות המתמשכות לדמי אבטלה נותר בקירוב ללא שינוי בשבוע האחרון ברמה של 1.96 מיליון.
בשבוע האחרון נרשמה עלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים עלתה לרמה של 4.35% מ-4.27%, התשואה לחמש שנים עלתה לרמה של 3.94% מ-3.83%, והתשואה לשנתיים עלתה לרמה של 3.88% מ-3.75% לפני שבוע. השוק עדיין צופה שהחלטת הריבית הקרובה בסוף חודש יולי הריבית תיוותר ללא שינוי ושהפחתת ריבית לרמה של 4.25% תרשם בחודש ספטמבר. השוק צופה שהריבית תרד פעם נוספת לקראת סוף השנה לרמה של 4.0%, ושהיא תגיע ל-3.5% בסוף שנת 2026
גוש האירו- האינפלציה התייצבה ברמה שנתית של מעט מעל 2.0%. האינפלציה בחודש יוני עלתה בדומה לציפיות ב-0.3%, והקצב השנתי עלה מעט מ-1.9% ל-2.0%. אינפלציית הליבה עלתה ב- 12 החודשים האחרונים ב-2.3%, בדוצה לקצב העלייה בחודש הקודם. לאחר שירדה בחודש שעבר, שוק ההון מגלם הורדת ריבית נוספת, וככל הנראה אחרונה במחזור ההורדות הנוכחי, רק לקראת סוף השנה לרמה של 1.75%.
הפעילות הכלכלית בגוש האירו הציגה תמונה מעורבת. מדדי מנהלי הרכש נותרו קרובים לגבול המפריד בין התכווצות להתרחבות בפעילות. המדד למגזר התעשייה לחודש יוני נותר בקירוב ללא שינוי ברמה של 49.5 נקודות, ואילו המדד למגזר השירותים עלה לרמה של 50.5 נקודות. ההערכות הן שנתוני הצמיחה לרבעון השני יצביעו על התכווצות מתונה בתוצר ושבסיכום שנת 2025 תרשם צמיחה מתונה של כ-1.0%.
הצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן
להצטרפות לערוץ היוטיוב goitem-tv-לחצו כאן
לקבלת עדכוני חדשות מחולון , בת ים וראשון לציון, אזור, באר יעקב, ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של חולון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני חדשות של בת ים-לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון- לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת עדכוני החדשות של אזור-לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של באר יעקב לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של נס ציונה לנייד שלך לחצו כאן
להצטרפות וקבלת כל החדשות של רחובות –לחצו כאן
להצטרפות וקבלה על תאונות ואירועים חריגים בארץ-לחצו כאן
קבלת עדכונים בנושאים שונים
להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך ––לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך –לחצו כאן
להצטרפות וקבלת עדכונים בכל מה שמעניין בתחום הנדל"ן-לחצו כאן
לקבלת המלצות ועידכונים בתחום הפנאי והטיולים – לחצו כאן
לקבלת עדכונים בנושאי ביטחון-לחצו כאן