
עיריית תל אביב-יפו, באמצעות הרשות לפיתוח כלכלי ובשיתוף משרד האנרגיה, חונכת בימים אלו מתקן אגירת אנרגיה חדשני במרכז הקהילתי נווה אליעזר, פתרון חדשני לאגירת חשמל למען חוסן קהילתי והתמודדות עם אירועי חירום ואקלים.
המתקן, בהספק כולל של 400 קילוואט שעה (שני מתקנים של 200 קילוואט כל אחד), מאפשר אגירת חשמל בשעות השפל והפנייתו לשימוש קהילתי בעת חירום, הפסקות חשמל או עלטה. מדובר באחד ממתקני האגירה הראשונים בישראל המותקנים במבני ציבור ונגישים לתושבים ולתושבות.
המערכת כוללת ממיר היברידי חכם, המנהל את זרימת החשמל באופן דינמי: בימי שגרה, נאגר חשמל בשעות הלילה הזולות, ונמכר חזרה לרשת בשעות השיא באמצעות מערכת סולארית המותקנת על גג המרכז הקהילתי- מה שהופך אותה למערכת כלכלית ורווחית. בעת חירום, במקרה של הפסקת חשמל או עלטה, הממיר מפסיק את ההזרמה לרשת ומנתב את החשמל לשימוש המרכז הקהילתי, כך שמתאפשרת קבלת תושבים במקום ממוזג בהתאם לעונה, עם אפשרות להטענת טלפונים, אחסון תרופות בקירור ועוד.
הבחירה בשכונת נווה אליעזר לפיילוט אינה מקרית, מדובר בשכונה ותיקה עם תשתיות חשמל מיושנות, חתך חברתי רגיש הכולל אוכלוסייה ותיקה, עולים חדשים וקשישים רבים, וחיבור ישיר למרכז קהילתי פעיל בלב השכונה, בעל אולם ממוגן גדול ששימש כבר בעבר את תושבי האזור במצבי חירום. כל אלו הפכו את השכונה למועמדת טבעית להקמת מרכז חוסן אנרגטי ראשון מסוגו בעיר.
עלות המתקן נאמדת בכמיליון שקלים, והוא מהווה חלק מחזון עירוני רחב להיערכות עירונית לשינויי האקלים, קידום עצמאות אנרגטית וחיזוק החוסן הקהילתי בשכונות בדרום העיר, והוא מהווה מענה ישיר לאירועי קיצון כמו גלי חום והפסקות חשמל, אשר מתרחשים לעיתים קרובות דווקא בעת מזג אוויר קיצוני.
לקראת שנת 2026, הרשות לפיתוח כלכלי צפויה להרחיב את המהלך לשכונות נוספות בעיר, לצד האצת התקנת מערכות סולאריות לייצור אנרגיה ירוקה על גגות ומתקני ציבור בעיר.
ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: "פרויקט האגירה בשכונת נווה אליעזר הוא דוגמה מצוינת לחדשנות עירונית שמשרתת את התושבים והתושבות בזמן אמת, גם בשגרה וגם בחירום. החוסן האנרגטי של העיר הוא חלק בלתי נפרד מהחוסן הקהילתי. תל אביב-יפו ממשיכה ותמשיך להוביל פתרונות חכמים להתמודדות עם שינויי האקלים, תוך חיזוק השכונות והקהילות בעיר."
הפרויקט נוהל על ידי חברת ג.פ אנרגיה ירוקה.
צילום- עיריית תל אביב יפו
רוצים להיות מחוברים לחדשות המקומיות בווטסאפ ולקבל את החדשות לנייד: לחצו כאן