
בת ים מובילה, חולון מתחזקת: ההתחדשות העירונית משנה את פני הערים במרכז הארץ
נתונים חדשים חושפים: יותר מ-80% מהבנייה החדשה בבת ים היא במסגרת פינוי-בינוי ותמ"א 38. חולון במקום השני עם יותר ממחצית מהתחלות הבנייה, בעוד ראשון לציון, רחובות ונס ציונה מפגרות משמעותית מאחור
ההתחדשות העירונית ממשיכה להיות אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים באזור המרכז, ונתונים חדשים שפורסמו לקראת כנס הנדל"ן השנתי של אתר מגדילים מציגים תמונה ברורה: בת ים ו-חולון מובילות את המהפכה העירונית, בעוד ערים שכנות מתקשות להדביק את הקצב.
על פי נתוני הסקירה המבוססים על נתוני הלמ"ס לשנת 2025, בבת ים החלה בנייתן של 1,412 יחידות דיור במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית – נתון המהווה 80.5% מכלל התחלות הבנייה בעיר. מדובר בזינוק משמעותי לעומת שנת 2024, אז עמד הנתון על 900 יחידות דיור ו-58.7% בלבד מסך הבנייה החדשה.
המשמעות היא שכמעט כל פרויקט מגורים חדש בעיר מבוסס כיום על פינוי-בינוי או תמ"א 38, מה שהופך את בת ים לאחת הערים המובילות בישראל בתחום ההתחדשות העירונית.
חולון במקום השני באזור
גם בחולון נרשמת פעילות משמעותית בתחום. בעיר החלו להיבנות בשנת 2025 כ-535 יחידות דיור במסגרת פרויקטי התחדשות עירונית, המהוות 55.4% מכלל התחלות הבנייה בעיר.
הנתון מלמד כי יותר ממחצית מהבנייה החדשה בעיר מתבצעת באמצעות חידוש המרקם העירוני הקיים, תוך החלפת מבנים ותיקים בבניינים חדשים, ממוגנים ומודרניים.
בשנים האחרונות מקודמים בעיר עשרות מתחמי פינוי-בינוי ותוכניות התחדשות רחבות היקף, במיוחד בשכונות הוותיקות, כאשר הצורך במיגון מבנים קיבל משנה תוקף בעקבות המצב הביטחוני.
ראשון לציון, רחובות ונס ציונה מאחור
לעומת בת ים וחולון, ב-ראשון לציון נרשמו 215 יחידות דיור בלבד במסגרת התחדשות עירונית – 15.5% מסך התחלות הבנייה בעיר.
המשמעות היא שמרבית הבנייה בראשון לציון עדיין מתבצעת על קרקעות פנויות ובשכונות חדשות, ולא באמצעות חידוש שכונות קיימות.
ב-רחובות המצב בולט אף יותר, כאשר רק 88 יחידות דיור החלו להיבנות במסגרת התחדשות עירונית – 11.4% בלבד מכלל התחלות הבנייה בעיר.
ב-נס ציונה לא נרשמו כלל התחלות בנייה במסגרת התחדשות עירונית בשנת 2025, למרות אישורן של מספר תוכניות משמעותיות בשנים האחרונות.
המלחמה חידדה את הצורך במיגון
כרמלה קופר, העורכת הראשית של אתר מגדילים, מסבירה כי אירועי השנים האחרונות המחישו את חשיבות ההתחדשות העירונית.
לדבריה, המלחמה הדגישה את הצורך בדירות ממוגנות ובמבנים חדשים העומדים בתקני הבטיחות העדכניים. עם זאת, היא מציינת כי העלייה בעלויות הבנייה, המחסור בכוח אדם והאתגרים הכלכליים בענף גורמים לעיכובים במימוש חלק מהפרויקטים, גם כאשר התוכניות כבר אושרו.
רוצים להיות מחוברים לחדשות המקומיות בווטסאפ ולקבל את החדשות לנייד: לחצו כאן